Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høie frykter skam gjør pandemien verre

Helseminister Bent Høie (H) frykter at skam skal føre til at færre tester seg for coronasmitte. - Det er et hardt ordskifte nå, og jeg er redd for at det kan gjøre det vanskeligere å stoppe smitten, sier han.

SKAM: Helseminister Bent Høie sier de som frykter at de er smittet av coronaviruset «ikke må skamme seg – men teste seg». Video: NTB Scanpix Vis mer

- Den siste uka har vist oss at vi ikke kan ta ferie fra coronaviruset. Etter et utbrudd i Moss jobbes det med smittesporing i flere kommuner: I Trondheim har det blitt påvist ti nye smittetilfeller de siste to ukene, og nå meldes det om ni nye tilfeller i Sveio. Vi ser flere lokale utbrudd, det er synd, men ikke overraskende. Vi har forventet det, sier helseministeren på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Det nye utbruddet i Moss kommune omfatter 26 smittede. De fleste kan knyttes til ett av flere selskaper i forbindelse med et bryllup.

- Smitterisikoen øker når vi beveger oss mer og møter nye mennesker på nye steder. Ferie og finvær medfører at folk glemmer smitteverntiltakene iblant, sier Høie.

Han påpeker at det er viktig å få stoppet lokale utbrudd før de vokser seg til store, nasjonale utbrudd.

- Hver enkelt av oss har et ansvar her. Én enkelt person kan føre smitten videre til mange andre, mens en annen kan stoppe den fra å spre seg. Derfor er det så viktig at vi må teste oss ved den minste mistanke om smitte.

- Blir fordømt

Høie frykter at skam skal føre til at færre tester seg for coronasmitte.

- Det er et hardt ordskifte nå, og jeg er redd for at det kan gjøre det vanskeligere å stoppe smitten. De som drar på utenlandsferie eller svenskehandel blir fordømt, de som sitter tett på uteserveringer eller ikke holder avstand på bussen blir omtalt i sinte ordelag, og de som glemmer smitterådene blir kalt for egoister, sier han.

Helseministeren forstår at mange frykter at smitten skal spre seg.

- Men synd og skam har aldri vært til hjelp mot en smittsom sykdom før. Tvert imot, understreker han.

Høie trekker paralleller til tuberkulose for 100 år siden og aids for 30 år siden.

- Jeg vil si dette til deg som frykter at du er smittet: Du skal ikke skamme deg – du skal teste deg. Slik tar du ansvar og hindrer smitten i å bre seg.

- Ikke lettkjøpt frihet

Helsedirektør Bjørn Guldvog ser også med bekymring på det økende tallet på coronasmittede i landet. Han sier på pressekonferansen at «vi må erkjenne at vi står i et balansepunkt».

BEKYMRET: Helsedirektør Bjørn Guldvog sier han er bekymret for smitteøkningen i samfunnet. Reporter: Ingunn Dorholt. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

- Jeg er bekymret for det. Vi har ventet at vi kan få utbrudd, men vi må samtidig erkjenne at vi står i et balansepunkt. Den friheten vi har hatt i sommer, er ikke lettkjøpt. Det er ikke slik at vi kan unngå å følge smitterådene, unngå å være hjemme når vi er syke, ikke vaske hendene og ikke holde sosial distanse i tiden framover, sier han.

Det kan bli aktuelt å anbefale munnbind i Norge ved en eventuell smitteoppblomstring, opplyser FHI.

- Dersom munnbind brukes, bør de brukes riktig. Du må blant annet sørge for at munnbindet dekker både munn og nese, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) på pressekonferansen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!