Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høie krever register over abortnektende leger

Lovforslaget om reservasjonsretten legges frem i morgen.

 VIL HA LISTE:  Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) legger tirsdag fram et nytt forslag til lovendring som skal gi fastleger rett til å nekte å henvise pasienter til abort. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
VIL HA LISTE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) legger tirsdag fram et nytt forslag til lovendring som skal gi fastleger rett til å nekte å henvise pasienter til abort. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) legger tirsdag fram et nytt forslag til lovendring som skal gi fastleger rett til å nekte å henvise pasienter til abort.

Han slår fast at abortnektende leger skal registreres.

Høie opplyser at hensikten er å fjerne enhver usikkerhet rundt reglene for reservasjon.

- Dagens situasjon er uholdbar for pasientene, fordi den er så uoversiktlig, sier Høie til Aftenposten.

Det finnes per i dag ingen oversikt over hvor mange eller hvilke leger her i landet som ikke henviser pasienter til abort.

Forslaget til lovendring legger til grunn at reservasjonslegene må registrere seg.

Folk flest skal via fastlegetelefonen og minfastlege.no få vite hvilke leger som reserverer seg mot å henvise pasienter til abort.

Høie regner med å kunne levere et endelig forslag til lovendring til Stortinget i løpet av høsten.

Ifølge VG gir Høie fastleger mulighet til å registrere seg mot henvisning og behandling ved «alvorlige samvittighetskonflikter», som i første omgang gjelder abort.

Høie åpner for at reservasjonsretten i framtiden vil kunne omfatte aktiv dødshjelp hvis dette skulle bli tillatt. Samtidig slår han fast at ingen fastleger skal kunne nekte å skrive ut eller sette inn prevensjonsmidler.

Det samme gjelder legehjelp ved assistert befruktning.

(NTB)

Hele Norges coronakart