Høie møtte illsinte sykehusdemonstranter

Helseminister Bent Høie (H) står fast ved sin avgjørelse om sykehusene på Rjukan og i Kragerø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å utsette nedleggelsene vil bare skade helsetilbudet i Telemark, mener helseministeren.

- Det er jeg som har ansvaret for avgjørelsen om å legge ned akuttmottakene. Jeg forstår at dere reager på det, men jeg har måttet legge vekt på de helsefaglige vurderingene, sa Høie da han talte til flere tusen demonstranter utenfor Stortinget mandag.

Demonstrantene var tydeligvis ikke enige i den vurderingen. Det er heller ikke lege og Rødt-politiker Mads Gilbert fra Porsgrunn.

- Jeg er én av flere stemmer i det helsefaglige miljøet som mener dette ikke er forsvarlig. Det frislippet helseministeren nå signaliserer, vil de regionale helseforetakene oppfatte som et grønt lys for å rasere, legge ned og tømme lokalsykehusene, sier Gilbert.

Stort oppmøte Flere tusen demonstranter marsjerte fra Jernbanetorget til Stortinget mandag. De stilte med begravelsesbil og likkister, noe som levnet liten tvil om hva de mener konsekvensen av regjeringens politikk vil bli.

Mange av dem hadde reist fra Rjukan til Oslo for å si sin mening.

- Ikke rør Rjukan sykehus, ropte de taktfast på vei til Stortinget. Med seg hadde de 5.000 underskrifter som helse- og omsorgsministeren fikk overlevert.

TV-kjendis og telemarking Hallvard Flatland var en av dem som demonstrerte utenfor Stortinget.

- For å være ærlig, tror jeg løpet er kjørt. Jeg tror de inne på Stortinget har bestemt seg i denne saken. Men vi lever i et demokrati, og det er viktig å si hva vi mener, sier Flatland til NTB.

Vil ikke utsette Sp, SV, KrF og Venstre har foreslått at avgjørelsen utsettes til Høies nasjonale sykehusplan legges fram for Stortinget i 2015.

Helse- og omsorgsministeren mener det ikke er noen god idé.

- Å utsette avgjørelsen til neste år ville bare ha svekket tilbudet i Telemark. Befolkningen i Telemark tjener på denne beslutningen, ved å få samlet tilbudet i to robuste tilbud, mener Høie.

Han sier Sykehuset Telemark nå må legge fram en plan for hvordan sykehusene på Notodden og i Skien skal ivareta akuttberedskapen for hele fylket.

Først når den planen er klar, vil akuttmottakene bli lagt ned, lover han.

- Akuttjenesten skal være nær, men den skal også ha et tverrfaglig og kompetent miljø. Vi kan ikke bare se på akuttfunksjonen på sykehuset isolert sett, men også akuttilbudet før man kommer på sykehuset, forklarer Høie.

Helseministeren manet meningsmotstanderne til ikke å skylde på opposisjonen i Stortinget for nedleggelsen.

- Dette er min beslutning. Dere kan ikke skylde på Stortinget for det. Men det er en beslutning jeg står fast ved, sa Høie, og fikk et enormt pipekor til svar.

- Ap snur ikke - Vi har gitt opp å få Høie til å høre. Vårt håp er at Arbeiderpartiet vil snu i saken, sa demonstrasjonskoordinator Berit Eide fra Rjukan til NTB da demonstrantene marsjerte mot Stortinget.

Arbeiderpartiet har imidlertid ingen planer om å støtte forslaget om å ta en ny vurdering av nedleggelsen.

- Vi har bedt om at planen skal utsettes. Når det ikke tas til følge, er det Høies ansvar. Tirsdag vil vi fremme forslag der vi krever at akuttberedskapen ikke skal svekkes i distriktene og i disse berørte samfunnene som følge av dette, sier stortingsrepresentant Terje Lien Aasland (Ap) til NTB.

SV-leder Audun Lysbakken har ifølge Varden kalt opposisjonspartiene inn til et hastemøte i et siste forsøk for å få behandlingen utsatt.

- Stortinget må ta tilbake makten over sykehusene. Det er udemokratisk at noen av de viktigste beslutningene i helsepolitikken, hvor det skal ligge sykehus og hva slags funksjoner de skal ha, ikke tas av de folkevalgte, sier Lysbakken til NTB.

(NTB)

MITT ANSVAR: - Det er jeg som har ansvaret for avgjørelsen om å legge ned akuttmottakene. Jeg forstår at dere reager på det, men jeg har måttet legge vekt på de helsefaglige vurderingene, sa helseminister Bent Høie da han talte til flere tusen demonstranter utenfor Stortinget mandag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MITT ANSVAR: - Det er jeg som har ansvaret for avgjørelsen om å legge ned akuttmottakene. Jeg forstår at dere reager på det, men jeg har måttet legge vekt på de helsefaglige vurderingene, sa helseminister Bent Høie da han talte til flere tusen demonstranter utenfor Stortinget mandag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer