FHI gransker innleggelser:

Høie: Nødt til å snu raskt

Helsetoppene slår alarm om coronainnleggelser blant personer i yngre aldersgrupper enn tidligere. Bent Høie sier at utviklingen må snus ganske raskt.

VANSKELIGE TIDER: Helse- og omsorgsminister, Bent Høie, etter pressekonferansen onsdag 17. mars Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Vi har for første gang i denne pandemien sett at mennesker som er født på 90-tallet legges inn på sykehusene», erklærte helsebyråd Robert Steen i Oslo overfor Dagbladet mandag. Dette var en del av begrunnelsen for at Oslo kommune innført svært strenge tiltak.

Nå forteller FHI-direktør Camilla Stoltenberg, helsedirektør Bjørn Guldvog og helseminister Bent Høie at de også er bekymret for utviklingen blant dem som er født på 1990-tallet.

- Det vanskeligste nå er selve situasjonen hvor vi har en kraftig økning i smittetilfeller, vi ser en økning i antall innleggelser blant yngre folk, og vi er nødt til å snu denne utviklingen ganske raskt for å kunne komme ut av denne situasjonen på en god måte, sier Høie til Dagbladet.

- Hvor mange personer født på 90-tallet legges inn?

- Jeg har ikke full oversikt over det, men FHI går gjennom dette for å prøve å danne seg et bilde. Det er i de siste dagene at vi har sett en kraftig økning i sykehusinnleggelser, og fram til det så har det vært relativt få, sier Høie og fortsetter:

- Men vi har sett undersøkelser fra land som Storbritannia og Danmark som har vært i en situasjon med denne mer smittsomme virusvarianten i lengre tid enn oss, hvor de ser en økning i sykehusinnleggelser, og en økning i mer alvorlig sykdom hos yngre.

MÅ SNUS: Vi er nødt til å snu utviklingen ganske raskt for å komme oss ut av denne situasjonen på en god måte, mener Bent Høie. Foto: Lise Åserud / NTB
MÅ SNUS: Vi er nødt til å snu utviklingen ganske raskt for å komme oss ut av denne situasjonen på en god måte, mener Bent Høie. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

FHI skal granske

Totalt har 84 personer i aldersgruppa 20 til 29 år blitt innlagt på sykehus med covid-19, hvorav 16 av dem ble innlagt i uke 7. Stoltenberg forteller at FHI skal granske de nylige innleggelsene i løpet av de nærmeste dagene.

- Folkehelseinstituttet kommer i de nærmeste dagene til å se nærmere på dem som nylig har blitt innlagt. Vi vil både se på hvordan de fordeler seg i alder, se på risikofaktorene og hva slags sykdomsbilde de har, og så videre. Vi vil også se om risikoen er høyere i enkelte aldersgrupper enn andre. Så jeg har ikke svarene på de konkrete spørsmålene på nåværende tidspunkt, men det er viktig å få svar på dette i Norge, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Hun synes at utviklingen er svært alvorlig.

- Den økningen vi nå ser i antall innleggelser, er svært alvorlig. Vi har et antall innleggelser som er på nivå med mars i fjor, og det øker raskt. Det er vår store bekymring akkurat nå, nemlig at vi ser at folk i alle aldersgrupper blir innlagt. Ikke bare de eldste, men også personer i de yngre aldersgruppene, sier Stoltenberg.

PASS PÅ: Direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, etter pressekonferansen onsdag 17. mars. Video: Marie Røssland. Reporter: Frode Andresen / Dagbladet. Vis mer

Krevende

Helsedirektør Guldvog sier at det er relativt få personer født på 90-tallet som legges inn på sykehus med covid-19 i Norge, men at tallet er økende.

- Tallet er forholdsvis beskjedent. Det er klart at vi har ikke sett så mange innleggelser blant personer født på 1990-tallet, men det er et økende antall og vi ser naturligvis også en økning blant personer i 20-, 30-, 40- og 50-åra. Den nye virusvarianten er både mer smittsom og noe mer alvorlig, slik at flere blir innlagt, og da får man altså flere innleggelser blant de unge, sier Guldvog til Dagbladet.

- Hvordan opplever du det?

- Det er krevende, veldig krevende. Det gjør at vi må være enda strengere på tiltakssiden for å forsikre oss om at dette ikke kommer ut av kontroll. Vi har et par måneder nå hvor det er veldig viktig med dette arbeidet, så håper vi at situasjonen ser litt lysere ut etter hvert.

FLERE UTFORDRINGER: Dette frykter direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, mest etter pressekonferansen onsdag 17. mars. Video: Marie Røssland. Reporter: Frode Andresen / Dagbladet. Vis mer

Mulige endringer

Regjeringen og helsemyndighetene har tidligere sagt at når vi har fått vaksinert alle voksne i Norge som er 45 år og eldre, så kan vi for alvor begynne å gjenåpne landet. FHIs nøkterne scenario viser at dette sannsynligvis vil skje i løpet av juli.

Dagbladet spurte Stoltenberg om disse vurderingene endres nå som man ser flere innleggelser blant dem som er under 45 år.

- Vi mener at vi skal tilby vaksine til alle ned til 18 år, men at det er en milepæl når man har tilbudt vaksine til alle ned til 45 år. Dette fordi risikoen er så mye høyere blant dem som er 45 år og eldre. Men vi har en bekymring når det gjelder nye virusvarianter, om de kan ramme ulikt, og det er noe vi følger med på, sier Stoltenberg.

ASTRAZENECA-VAKSINEN: Overlege ved Rikshospitalet, Pål Andre Holme, sier det er en sammenheng mellom pasientene med blodpropp og AstraZeneca-vaksinen. Reporter: Marte Nyløkken Helseth. Video: Dagbladet. Vis mer

Deler av årsaken

Helseminister Høie sier til Dagbladet at det kan hende at underliggende sykdommer kan være en del av forklaringen på at et økende antall yngre personer legges inn, og at den muterte virusvarianten kan være en annen del av forklaringen.

- Dette forteller oss det vi har sagt hele veien, nemlig at fordi vi har beskyttet de mest sårbare, så er det ikke slik at vi kan la smitten spre seg. For i den generelle befolkningen så er det mange som kan bli alvorlig syke, og det er ikke sykehjemsbeboerne som har ligget på sykehusene og intensivavdelingene tidligere i pandemien, det er dem som er på alder med meg for eksempel som havner der.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer