PROVOSERT:  Bent Høie, Høyre-nestelder og helseminister, lar seg provosere av kritikken fra Ap-nestleder Hadia Tajik. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
PROVOSERT:  Bent Høie, Høyre-nestelder og helseminister, lar seg provosere av kritikken fra Ap-nestleder Hadia Tajik. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Høie og Tajik i basketak: - Ap må snart komme ut av skapet

Mener Hadia Tajiks kritikk er malplassert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

a- Vi burde være litt mer uskikkelige, frekke og rampete. Vi burde ta igjen hardere, og bruke en større del av handlingsrommet i opposisjon enn det vi har gjort til nå, sier Hadia Tajik til Dagbladet torsdag.

Den analysen får helseminister og nestleder i Høyre, Bent Høie, til å steile.

- Ap har godt av å bli tydeligere, ikke frekkere og mer uskikkelige. Hadias forgjenger gjorde det klart at Ap skulle sverte regjeringen, og de har brukt mer tid på det enn på å utvikle politikk, sier han til Dagbladet.

Avviser sammenlikning

Nestlederen avviser på det sterkeste at «vingle-budskapet» til høyresiden i så fall er en tilsvarende svertekampanje, og etterlyser en klarere linjer fra Ap når det gjelder blant annet kommunereform, flypassasjeravgift, jernbane og skatt.

- Ap må snart kommer ut av skapet med hvilken politikk de vil føre på annet enn overskriftsnivå. Hittil vet vi bare at Ap ved valget i 2017 står i spissen for et reverseringsalternativ, mener Høie.

I torsdagens intervju kommer Tajik også med klar kritikk av politikken regjeringen fører.

- Den vil gi økte sosiale forskjeller, svakere rettigheter for arbeidstakere og nedbygging av velferdsstaten. Det motsatte av det Ap står for, sa Tajik.

- Blir provosert

Høie er ikke overraskende helt uenig om konsekvensene av regjeringens politikk.

- Vi fører en politikk som bidrar til å skape muligheter for alle i samfunnet, og jeg blir provosert når Ap forsøker å framstille det som at vi på høyresiden ikke er opptatt av de som faller utenfor, svarer Høyre-nestleder og helseminister Bent Høie.

Han peker blant annet til regjeringens engasjement og satsing på rusfeltet og psykisk helse.

- Dette er de som faller mest utenfor. Vi har gitt dem sterkere pasientrettigheter, som Ap går til valg på å ta bort sier Høie.

Økte forskjeller

En NAV-rapport fra 2014 viser at de økonomiske forskjellene i Norge er økende. Mye av økningen skyldes innvandring og frafall i skolen.

- Erna Solberg har måttet stå i spørretimen og forklare hvorfor forskjellene øker på noen områder i Norge, da er vel ikke Ap-kritikken helt malplassert?

- Jo, for alle ser at det å snu en sånn utvikling tar tid. Ap har et ensidig fokus på resultatene av ulikhet, men glemmer de viktigste årsakene til ulikhet, nemlig rus, psykisk helse og innvandring.

- Ikke uenige

Tajik mener også at Frp’s dobbeltspill på blant annet asylinnstrammingene, hvor de i regjering ønsket et bredt forlik, men i stortingsgruppa ønsket å stemme over enkeltpunkter, viser at Frp har satt Høyre sjakk matt.

- Det er heller ikke riktig, sier Høie.

- Regjeringen står samlet om politikken vi fører. Vi ønsket et bredt forlik, men fikk ikke gjennomslag for alle innstrammingene vi ønsket.

- Men Frp ønsket ikke et bredt forlik, de ønsket derimot å stemme over enkeltpunkter?

- Frp og Sylvi Listhaug har vært tydelig på at de ønsket et bredt forlik.

20. mai sa Frp’s Helge André Njåstad, leder i kommunalkomiteen, følgende om behandlingen av innstrammingene.

- For Frp er saken veldig enkel. Vi stemmer for alle forslagene som Erna og Sylvi la fram på vegne av regjeringen. I tillegg vil vi kunne støtte andre innstramningsforslag som andre setter fram i behandlingen, sier (Frp) til NTB.

- Njåstads utsagn stemmer ikke overens med din påstand om at Frp har vært tydelig på at de ønsket et bredt forlik?

- Diskusjon om stemmegivning i Stortinget er noe annet diskusjon om regjeringens ønsker om et bred forlik.