Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høie om Lysbakkens pensjonsangrep: - Spesielt

Måtte svare om hjelpepleierne Karin Rones og Anne Karin Nilsen, som fikk pensjonsplanene sine forpurret.

BLE GRILLET: Helsminister Bent Høie (H) stilte i Stortingets spontane spørretime i dag. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
BLE GRILLET: Helsminister Bent Høie (H) stilte i Stortingets spontane spørretime i dag. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under Stortingets spontane spørretime onsdag måtte helseminister Bent Høie (H) svare på spørsmål om hjelpepleierne Karin Rones og Anne Karin Nilsen.

Som Dagbladet fortalte søndag, fikk de to hjemmepleierne en sjokkbeskjed like før de skulle gå av med pensjon: Som følge av at Rødtvet sykehjem ble konkurranseutsatt i september i fjor, måtte de to belage seg på fem nye arbeidsår - og vesentlig svekkede pensjonsbetingelser når de endelig kunne gå av.  

Audun Lysbakken ville vite hva regjeringen vil gjøre «for å stoppe denne typen pensjonsdumping i helsevesenet, og sikre hjelpepleiere som Karin og Anne Karin en verdig avslutning på arbeidslivet».

SV-lederen viste til at sykepleiere har en egen lov som regulerer deres pensjonsrettigheter, er situasjonen en annen for hjemmepleiere og helsefagarbeidere - og spurte om regjeringen vil innføre en slikt regelverk også for disse yrkesgruppene.

Les også: Fikk sjokkbeskjed like før de skulle gå av med pensjon: Du må jobbe fem nye år
    - Spesielt Helseministeren viste til at regjeringen ikke hadde gjort noe med regelverket som regulerer dette etter at den overtok regjeringskontorene fra de rødgrønne. Regjeringen går heller ikke med planer om å gjør det, forsikret han.

- Jeg oppfattet heller ikke at det var reelle diskusjoner om det i de åtte foregående årene heller, sa Høie.

- Det som ofte skjer, er jo at en går fra en ytelsespensjon til en innskuddspensjon. Jeg vil tenke at det er litt spesielt at representant Lysbakken omtaler dette som pensjonsdumping, det er jo en type pensjoner som de fleste i privat sektor har i dag, fortsatte han. 

- Det er ikke jeg som framstiller dette på en bestemt måte, svarte Lysbakken, som la til at dette angikk svært mange som har lagt ned en stor og slitsom innsats i eldreomsorgen.
  - En annen tilnærming Lysbakken ville videre vite hva Høie har tenkt å foreta seg for å unngå at pensjonsdumpingen skal svekke rekrutteringen til eldreomsorgen. Det syns Høie var et underlig argument:

- Når jeg har diskutert dette med representant Lysbakken tidligere, har hans kronargument pleid å være at private tilbydere av helsetjenester har så gode lønnsvilkår at de vil tømme de offentlige for kompetanse. Nå registrerer jeg at han har en annen tilnærming til dette, repliserte Høie.