Corona

Høie om tiltakstretthet: - Veldig redd

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier at regjeringen er tilbakeholdne med tiltak de ikke anser som strengt nødvendige.

KLEMMERÅD: I starten av februar åpnet regjeringen for at sykehjemsbeboere kunne klemme hverandre og noen få besøkende. Nå får andre eldre som er vaksinert, følge etter. Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 108 000 +366
innlagt221 +12
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+685.5K
døde 3 020 000 +8.6K
Se mer

Under en pressekonferanse onsdag orienterte justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) om siste nytt om coronasituasjonen.

Der opplyste de blant annet at det innføres meldeplikt for alle som oppholder seg på karantenehotell. I tillegg utvides «klemmereglene» fra februar - som sa at ferdigvaksinerte sykehjemsbeboere kunne klemme hverandre og noen besøkende - til å gjelde andre fullvaksinerte eldre.

Dagbladet møter Høie etter pressekonferansen.

- Hvor redd er du for tiltakstretthet i befolkninga?

- Det er jeg veldig redd for. Derfor er vi tilbakeholdne med å bruke tiltak uten at vi mener at det er strengt nødvendig, sier Høie til Dagbladet.

Den gode nyheten, ifølge helseministeren, er at regjeringen nå vet at tiltakene som er brukt tidligere har effekt.

- Det betyr at vi nå kan bruke litt mer tid, og se på om mildere tiltak virker, som testing, sporing og karantene, før vi slår til med de tøffeste tiltakene. Nettopp for å unngå at folk skal bli enda mer slitne av tiltakene.

- Krevende situasjon

Høie medgir at Oslo er i en «krevende situasjon» med økende smitte.

FHI opplyser at det såkalte R-tallet i Oslo har vært på mellom 0,9 og 1,9 så langt i februar. Sannsynligvis ligger det rundt 1,4. Derfor mener FHI at smitten sannsynligvis er økende.

- Det er viktig at vi følger situasjonen. Men jeg opplever også at Oslo kommune, sammen med FHI og Helsedirektoratet, jobber veldig sterkt med det som nå er hovedmålet, nemlig å kunne ta kontrollen og få ned denne smitten - ved hjelp av testing, sporing, isolering og karantenering, sier Høie.

PASS PÅ: Direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog med klare beskjeder til hyttefolk under onsdagens pressekonferanse. Video: NTB. Vis mer

Hvis ikke det hjelper, må Oslo kommune vurdere om det er behov for strengere tiltak. I ytterste konsekvens må situasjonen vurderes nasjonalt, ifølge Høie.

- Så etter fire måneder med lockdown, veit dere ikke hvorfor smitten plutselig øker i Oslo?

- Årsakene til at smitte øker er jo for så vidt de samme hele veien. Det er at mennesker møtes i større omfang enn tidligere, og det fører til økt smitte.

- Urolig

Helsedirektør Bjørn Guldvog deler Høies bekymring om tiltakstretthet.

- Jeg er urolig for det. Samtidig vet vi at tilslutningen til tiltakene er veldig, veldig sterk, sier Guldvog til Dagbladet.

- Hvordan vet du det?

- Vi måler det hver eneste uke. Vi har sett at denne trenden er nokså stabil, og det er godt over 80 prosent av befolkningen som er støttende til tiltakene.

Samtidig har tilliten til helsemyndighetene variert i den seinere tida, ifølge Guldvog.

- Nå er den nok litt på vei opp igjen, men vi så en liten «dupp» for et par uker siden. Men er jeg bekymret? Ja, det er jeg naturligvis. Jeg kjenner jo på det selv, og vet at absolutt alle ønsker å gjøre mer enn det vi kan per i dag.

Helsedirektøren legger til:

- Jeg vil understreke at vi egentlig er utrolig heldige som har så lave smittetall som vi har. Hvis alternativet er å åpne opp mer, få veldig mye mer smitte, for dermed å måtte lukke samfunnet mye mer igjen, er det et dårlig alternativt.

- Mange verktøy igjen

Høie sier det ikke er kjent hvilken effekt hvert enkelt tiltak har.

- Det er summen av tiltakene som har effekt, sier Høie.

- Hvis smitten nå skulle øke, hvilke verktøy har dere igjen, når det allerede har vært såpass strengt i fire måneder?

- Norge har en betydelig stor mengde verktøy igjen. Vi er et av de landene som har relativt milde tiltak sammenliknet med de fleste land rundt oss. I Danmark er det for eksempel et helt annet tiltaksnivå. De tiltakene har også vi i verktøykassa - og selv om vi har brukt dem før, er de ikke brukt opp. Det betyr at vi kan innføre dem igjen hvis det blir nødvendig.

«Sist uke gikk antall tilfeller i Oslo opp med 44 prosent», skriver FHI i sin ukesrapport.

Totalt var 2,9 prosent av de avlagte coronatestene i Oslo positive de siste to ukene, skriver FHI. Det er høyest i landet. Andelen på landsbasis er 1,6 prosent positive coronaprøver.

«Utbrudd i fylket er i økende grad forårsaket av engelsk virusvariant», skriver FHI.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 061 742 (19.8%)i Norge har fått dose nr 1
300 783 (5.60%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer