Corona

Høie reiser fra hytta

Helse- og omsorgsminister Bent Høie dro på hytta før de nye tiltakene kom på plass. Nå varsler han nye hytteråd - og reiser selv tilbake til hovedstaden.

STRENGE TILTAK: For å stanse utbruddet av den engelske virusmutasjonen i Nordre Follo, har regjeringen besluttet at det fra lørdag 23. januar kl. 12.00 skal innføres svært strenge tiltak i totalt ti østlandskommuner. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 70 000 +551
mutantsmittet1 120
døde 622 +2
påvist smittet 113 000 000+447.1K
døde 2 510 000 +10.1K
Se mer

For å stanse utbruddet av den engelske virusmutasjonen i Nordre Follo, har regjeringen besluttet at det fra lørdag 23. januar kl. 12.00 skal innføres svært strenge tiltak i totalt ti østlandskommuner.

En av anbefalingene er at folk i Oslo-området unngår unødvendige reiser ut av kommunen - blant annet til hytter.

Reiser fra hytta

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) orienterte om de nye tiltakene via videolink fra sin egen hytte i Bjerkreim, et lite stykka unna Stavanger.

- Jeg dro på hytta tidlig fredag ettermiddag, skriver Høie i en e-post til Dagbladet.

På det tidspunktet var han ikke kjent med hvilke anbefalinger Helsedirektoratet ville komme med, eller kommunenes ønske om at beslutningene skulle fattes av regjeringen.

- Jeg er i kontinuerlig kontakt med fagfolk, departement og resten av regjeringen for å håndtere denne krisen. Jeg er like operativ fra hytta som hjemme. Jeg vil være tilbake i Oslo i morgen.

Høies hytteopphold er tidligere omtalt av Dagens Næringsliv.

Får mange spørsmål

Han skriver videre at innbyggerne bosatt i de 10 østlandskommunene bør unngå reiser som ikke er strengt nødvendige.

Reise til arbeid må anses som strengt nødvendig, ifølge Høie. For de aller fleste vil det likevel gjelde krav om hjemmekontor.

- Folk som allerede har reist på hytta fra disse områdene bør følge rådene om å unngå besøk, og holde avstand til andre. Vi har fått mange spørsmål om dette i dag.

Helsedirektoratet mener ifølge Høie at det er ikke noen i veien for at dem som er fra dette området og som allerede er på hytta, blir værende der hvis de følger råd og regler ellers.

- Helsedirektoratet vil i løpet av ettermiddagen komme med oppdaterte råd til innbyggerne i dette området når det gjelder spørsmål om man kan dra på hytta.

Uoversiktlig

Det er foreløpig usikkert i hvor stor grad mutasjonen har spredt seg til andre kommuner fra Nordre Follo, og situasjonen er uoversiktlig.

Tiltakene vil i første omgang gjelde for kommunene Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Oslo, Vestby, Våler og Ås. På møtet som Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet hadde med kommunene og statsforvalterne i Oslo og Viken i går, var det enighet i kommunene om behovet for en koordinert samordning.

Status vaksinasjon Full oversikt

318 722 (5.9%)i Norge har fått dose nr 1
149 622 (2.79%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer