Høie slår tilbake etter anklager

Torsdag fikk helsemyndighetene krass kritikk i en kronikk i Dagbladet. Nå slår helse- og omsorgsminister Bent Høie tilbake.

LETTELSER: Under fredagens pressekonferanse sa Bent Høie seg uenig i kritikkens anmodning om hvordan gjenåpningen skal skje. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV. Reporter: Johannes Fjeld Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 67.16% Første dose: 76.82%

Torsdag publiserte Dagbladet kronikken «Uansvarlig helsepolitikk» skrevet av en rekke professorer og eksperter innen helse- og smittevern.

Fagpersonene kritiserer regjeringen for å ta gjenåpningsbeslutninger basert på hva som vil gi politisk gevinst ved høstens stortingsvalg.

Nå slår helse- og omsorgsminister Bent Høie tilbake.

- Feil

Flere medier var fredag nysgjerrige på hvordan helsemyndighetene stiller seg til innholdet i Dagbladets kronikk.

I kronikken skriver fagpersonene blant annet:

«Regjeringen er enten uvitende om helsekonsekvensene av å slippe covid-viruset løs i samfunnet nå, eller ønsker en rask politisk gevinst før stortingsvalget.»

- Hva tenker du om denne anklagen? spør Dagbladets journalist.

- Begge påstandene er feil, svarer Høie og fortsetter:

- Vi har hele veien kommet med denne typen vurderinger. Jeg vil minne om at vi allerede i februar begynte å snakke om å ta de første stegene over i en mer normal hverdag i mai dersom smittetallene holdt seg lave.

Han benekter at regjeringen har endret strategi i forkant av stortingsvalget.

- Vi har hele veien presentert regjeringens beslutninger på hva som skjer videre - i all hovedsak på disse pressekonferansene. Det er basert på faglige råd som vi hele tida får fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

- Uakseptabelt

Kritikken kommer som følge av at regjeringen de siste dagene har signalisert at de vil fjerne de fleste av dagens smitteverntiltak og åpne samfunnet i september.

Fagpersonene mener dette utgjør en uakseptabel høy helserisiko for barn og unge - en gruppe som i stor grad er uvaksinert. De peker spesielt på studier som tyder på at denne gruppen i større grad sliter med seinvirkninger.

«En liten andel blir så syke at de må innlegges på sykehus, noen med MIS-C, en alvorlig immunreaksjon som oppstår 2-6 uker etter smitte, og som kan gi organskader. Selv om andelen som rammes er lav, vil antall barn som får disse plagene, bli betydelig hvis opp mot 500 000 skulle bli smittet», heter det i kronikken.

Videre skriver de:

«En rekke studier har påvist long covid hos barn og unge etter gjennomgått infeksjon. Omfanget er ukjent, men alvorlig for de det gjelder. I Storbritannia, der smitten har vært mer utbredt enn her, opprettes 15 long-covid-poliklinikker for barn. En norsk studie viser at rundt 50 % i aldersgruppen 16–30 år hadde symptomer som varte mer enn et halvt år etter gjennomgått covid-19».

Fagpersonene mener at regjeringens signal om en normal hverdag kan føre til manglende motivasjon i befolkningen og dårligere etterlevelse av smittevernrådene, og stiller derfor spørsmålstegn ved om gjenåpningsplanene handler om politisk gevinst.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer