Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høie takker KrF og Venstre for tiltak i rusomsorg

I en tid preget av flyktningkrise og høylytt debatt, rekker helseminister Bent Høie ut ei hånd til KrF og Venstre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg vil takke KrF og Venstre for løftet vi har fått til i rusomsorgen. Den store og tunge jobben med å prioritere en sammenhengende oppfølging av rusavhengige når sjelden overskriftene, og det er kun våre samarbeidspartier som har vært villige til å gjøre den jobben, sier helseminister Bent Høie til Dagbladet.

Høie legger ikke skjul på at det er viktig å vise fram det han beskriver som seiere, i en tid som preges av asylkrisa og regjeringskritikk fra Ap så vel som KrF og Venstre.

- I en tid der økt asyltilstrømning og arbeidsledighet får mye oppmerksomhet, så må vi ikke glemme den største sosiale ulikheten i vårt samfunn, nemlig mennesker med rusavhengighet og psykiske helseutfordringer som lever 20 år kortere en hva som er forventet for resten av befolkningen, sier Høie.

Kortere ventetid Statsråden trekker fram tre overordnete områder hvor han mener de fire partiene har levert som lovet:

• Flere behandlingsplasser og kortere ventetid: På hjemmesiden Helsenorge.no kan man velge mellom 153 behandlingssteder, hvor noen har ned mot én ukes ventetid.

• Opptrappingsplan for rusfeltet: I statsbudsjettet for 2016 foreslo regjeringen en samlet styrking av opptrappingsplanen på 495 millioner kroner i 2016. Etter budsjettforliket med KrF og Venstre ble dette økt til 541 millioner kroner.

• Styrking av helsestasjoner og skolehelsetjenesten: Kommunerammen er økt med 668 millioner begrunnet i styrking av disse tjenestene. I tillegg kommer 100 millioner i øremerkete midler.

- Viktig å vise resultater - I en tid med mye debatt, er det viktig for dere å skryte av KrF og venstre for å vise deres velgere at de får noe i igjen for stemmene?

- Vi vil vise at det er noen saker som de fire partiene har et felles brennende engasjement for, og som de er villige til å prioritere. Det er viktig at velgerne til KrF og Venstre ser at det leveres resultater på saker de gikk til valg på.

Men det er kommet kritikk av den sittende regjeringen også på rusområdet. Den siste tiden har det vært stadig mer oppmerksomhet rundt rusomsorgen, og både fagpersoner og debattanter har tatt til orde for en mer human narkotikapolitikk.

- Mer behandling, mindre straff For fire dager siden skrev Sturla Haugsgjerd i Foreningen for en mer human narkotikapolitikk følgende i en kronikk i Dagbladet.

«Norske fengsler fylles under dagens regime opp med mennesker som burde blitt ivaretatt av helsevesenet, om Høie hadde puttet handling bak sine egne ord.»

- Vi er enige i at for mange rusavhengige får fengselsstraff i stedet for behandling. Derfor gjennomfører vi nå en opptrapping av tilbudet, og prøveordningen med domstolskontroll gjøres nå til en permanent og landsdekkende ordning. Det vil gjøre at flere får behandling i stedet for straff, svarer Høie.

- Men hvis for mange får straff i stedet for behandling, hvorfor ikke da avkriminalisere?

- Fordi vi vil at færrest mulig skal prøve illegale rusmidler. Det er viktig for forebygging, og det at ungdom respekterer lovverket er en viktig grunn til at andelen rusmisbrukere ikke er høyere.