Raymond Johansen:

- Høie trenger ikke være så hårsår

Bent Høie mener Raymond Johansen var konfronterende i stilen under dagens pressekonferanse. Raymond Johansen mener på sin side at det må være lov å si at man vil beslutte sine egne regler i Oslo.

ULIK METODE: På spørsmål om han er overrasket over Raymond Johansens uttalelser, svarer Bent Høie dette. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 107 000 +503
innlagt220 -22
døde 711 +4
påvist smittet 140 000 000+854.9K
døde 3 000 000 +12.9K
Se mer

I ettermiddag stilte helse- og omsorgsminister Bent Høie direkte på Dagbladet TV for å svare på lesernes spørsmål, og for å gi siste nytt om muterte varianter av coronaviruset.

Under en pressekonferanse tirsdag ba byrådsleder Raymond Johansen om at Oslo får tilbake kontrollen over tiltak i byen.

- I hele 2020 var det byrådet som tok tiltak. Nå har regjeringen overtatt og innført ringer i området. Vi har hatt forståelse for dette, men fra neste uke må Oslo få tilbake kontrollen over egne tiltak, sa Johansen.

- Raymond er litt konfronterende

Høie kommenterer det slik overfor Dagbladet TV:

- Jeg oppfatter at vi er enige om at Oslo skal være inne i disse nasjonale tiltakene ei uke til, og det har også Oslo bedt om. Det har jeg avklart med Raymond Johansen før regjeringen konkluderte, så dette er noe Oslo selv har bedt om - å være en del av de nasjonale tiltakene ei uke til.

Høie utdyper:

- Og så forstår jeg at både han og jeg ønsker at smittesituasjonen i Oslo, og andre berørte kommuner, skal være slik om ei uke at det ikke er behov for nasjonale tiltak, og at man kan gå over til lokalt bestemte tiltak.

OSLO-TILTAKENE: Dette sa byrådsleder Raymond Johansen om Oslo-tiltakene. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Ivan Larsson Vis mer

På spørsmål om når regjeringen ser for seg at lokale tiltak kan erstatte nasjonale, svarer Høie:

- Dette er knyttet til to hovedforhold. Det ene er smittesituasjonen i de enkelte berørte kommunene, og i regionen samlet sett. Dette handler om å ha koordinerte tiltak i en integrert region. Oslo er ingen øy, selv om Oslo er en stor kommunene. Tiltakene i Oslo berører kommunene rundt.

Han sier han håper at Oslo fortsetter å være bevisst på at lokale vedtak har betydning for kommunene rundt, selv om man går over til lokale tiltak.

På spørsmål om han er overrasket over Johansens uttalelser, svarer Høie:

- Vi ordlegger oss på litt ulike måter, Raymond og jeg. Han er nok kanskje lit mer konfronterende i stilen, i alle fall synes jeg det nå på pressekonferansen. Jeg synes kanskje at helsebyråd Robert Steen hadde en litt annen beskrivelse av situasjonen, som jeg nok kjenner meg enda bedre igjen i. Jeg oppfatter at Oslo har ønsket å være en del av denne nasjonale ordningen.

- Trenger ikke å være så hårsår

På spørsmål om hva han mener om denne karakteristikken av ham, svarer Raymond Johansen følgende:

- Jeg er litt forundra over det. Jeg tror ikke han trenger å være så hårsår. Det må være lov å si at man vil gå tilbake til lokale tiltak, sier Johansen og fortsetter:

- I møtet med sentrale myndigheter i går, var vi klare på at vi var innstilt på å fortsette å følge de nasjonale reglene sammen med Sarpsborg og Halden - som jo ligger et stykke unna Oslo - fram til i midten av neste uke. Etter det så er det behov for at vi har våre lokale forskrifter og regler basert på den kunnskapen vi har, og kontakten vi har med helsefagmyndighetene.

Han legger til at det i en kort periode var klar på at det var behov for at sentrale myndigheter kom på banen.

- I den grad det skulle oppfattes som noe kritisk til Bent Høie eller at det var konfronterende i stilen, så var ikke det meninga. Men hvis jeg fikk fram alvoret ved at vi her i Oslo er på et kritisk sted, og blant annet er kritiske til vaksinasjonsstrategien, så er det en melding jeg står for. For det har jeg vært hele tiden. Men å følge dette ring-systemet en kort periode til, det kan vi, men så kan vi i nær kontakt med dem overta dette selv.

Bekymret for mutasjonene

Høie understreker at usikkerheten knyttet til mer smittsomme mutasjoner er en del av vurderingene som gjøres.

Høie sier han er bekymret for denne situasjonen. Samtidig drar Norge nytte av at det ble innført strenge tiltak 3. januar, mener Høie. Også strenge regler knyttet til innreise og karantene bidrar til å gi Norge et fortrinn, mener han. Målet er å forsinke tiden det tar før de mer smittsomme variantene blir dominerende.

- Det vil de bli på et tidspunkt, det er naturens lov. Men å forsinke det i en situasjon hvor vi er i gang med å beskytte de mest sårbare mot smitten, det har en stor verdi, sier Høie.

Høie sier han skulle ønske vaksineringen gikk raskere.

- Og jeg skulle ønske at det tilbakeslaget vi fikk da AstraZeneca ikke kunne levere så mange vaksiner som vi hadde fått beskjed om, i denne tidligere fasen, at det ikke hadde skjedd.

Siden det har det imidlertid vært positive nyheter, sier han.

- I sum håper jeg at vi i løpet av våren skal få beskyttet de i risikogrupper og helsepersonell. Det vil sette oss i en annen situasjon, hvor vi sannsynligvis vil tåle mer smite i samfunnet, rett og slett fordi at de som er mest sårbare er bedre beskytta. Det vil være en lettelse for oss alle sammen.

- Kan ta lengre tid

Høie sier at det fremdeles jobbes med vurderinger knyttet til hvorvidt et eventuelt vaksinepass vil kunne gi mulighet til å reise før generelle råd tillater det.

Framdriften i vaksineringsprogrammet vil også få konsekvenser for sommerferien.

- Vaksinekoordinatoren Richard Bergström, som jobber med disse spørsmålene på vegne av Norge og Sverige inn mot EU, hadde et optimistisk scenario i går, som er i tråd med det vi også har hatt som en målsetting, nemlig at store deler av den voksne befolkningen er vaksinert innen utgangen av juni.

VAKSINE: Flere lengter etter å reise på ferie, men Helseminister Bent Høie sier at ferien avhenger av hvor langt man er kommet i vaksineringsprosessen. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Det er imidlertid avhengig av en rekke gode nyheter på vaksinefronten, ifølge Høie.

- Vi må være forberedt på at det kan ta lengre tid enn det, og da vil det også ha betydning for reiseaktiviteten gjennom sommeren.

Til påsken kan du i utgangspunktet planlegge reiser innad i Norge - men ikke utlandet. Høie tar forbehold om at situasjonen kan endre seg fort.

Høie gjentar også budskapet om at det er lite sannsynlig at et portforbud på noe tidspunkt vil bli tatt i bruk i Norge.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 025 429 (19.1%)i Norge har fått dose nr 1
299 631 (5.58%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer