Etter landslagskaoset:

Høie trosset Guldvog

Befolkningens helse bør prioriteres foran fotballkamper, mente Helsedirektoratet. Regjeringen valgte likevel å ikke oppheve karanteneunntakene for idrettsutøvere.

SLAKT: Helsedirektoratet og helsedirektør Bjørn Guldvog slaktet karanteneunntaket for idrettsutøvere i en intern rapport. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SLAKT: Helsedirektoratet og helsedirektør Bjørn Guldvog slaktet karanteneunntaket for idrettsutøvere i en intern rapport. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 59 900 +431
innlagt 125 +1
døde 543 +18
påvist smittet 96 900 000+694.1K
døde 2 070 000 +17.8K
Se mer

Nylig slaktet Helsedirektoratet og helsedirektør Bjørn Guldvog ordningen som gir idrettsutøvere unntak fra innreisekarantene i en intern rapport. Likevel valgte regjeringen og helseminister Bent Høie å beholde unntaket med noen justeringer.

Regjeringen har nemlig besluttet å skjerpe vilkårene for dem som deltar på fotballkamper, slik at de blir identiske med kravene som gjelder ved håndballkamper, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet til Dagbladet.

Det er også gjort endringer knyttet til utreise fra Norge. Dette etter at flere landslagsspillere reiste med rutefly fra Norge mens de var underlagt karanteneplikt etter å ha vært nærkontakt til landslagsspilleren Omar Elabdellaoui, som fikk påvist covid-19.

VAKSINE: Disse gruppene blir prioritert først da vaksinen mot covid-19 er på plass. Video: Regjeringen Vis mer

Radbrekker ordningen

De ovennevnte endringene trådte i kraft 28. november. I en rapport fra 18. november, som Dagbladet har fått innsyn i, går det fram at Guldvog og Helsedirektoratet anbefalte regjeringen å oppheve karanteneunntakene for idrettsutøvere. Ordningen radbrekkes i rapporten.

«Prioritering av befolkningens helse bør gå foran prioritering av denne typen arrangementer. Helsedirektoratet har et helhetlig ansvar for den nasjonale helseberedskapen. I lys av dette kan vi ikke, slik situasjonen er nå, anbefale noe som kan bidra til en økning i belastningen på den lokale helsetjenesten», skriver Helsedirektoratet i rapporten.

Dagbladet har vært i kontakt med Helsedirektoratet, som ikke ønsker å kommentere saken utover det som framgår i rapporten.

LYSPUNKT: Bent Høie forventer god tilgang til vaksiner i løpet av første halvår av 2021, og kommer med gode nyheter for neste sommer. Video: Regjeringen Vis mer

Coronakaoset

Helsedirektoratet tar også for seg landslagskaoset.

«Erfaringene fra smitteutbruddene i forbindelse med den planlagte kampen mot Israel, samt andre utbrudd innen toppidrett i Norge den siste tiden, viser at smittesporing, helsefaglig, juridisk og administrativ oppfølging knyttet til dette er svært ressurskrevende og kommer i tillegg til en krevende hverdag for tjenester som allerede er hardt presset over lang tid. Dette vil vi unngå for framtida», skriver de og fortsetter:

«Situasjonen knyttet til utreise fra Norge ved karantene i forbindelse med landslagssamlingen i fotball sist uke var krevende. I denne sammenheng ble det synliggjort noen smittevernfaglige utfordringer som innebærer økt risiko for smittespredning mellom ulike land.»

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

Rapporten

Rapporten ble utarbeidet på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet, som ønsket at Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet skulle levere en fornyet vurdering av smittevern i forbindelse med internasjonale idrettsarrangementer. Forrige gang dette ble vurdert var i september.

Det ble opplyst at de nye vurderingene ville være relevante for Moldes fotballkamper i Europaligaen, samt internasjonale håndballkamper som omfatter Elverum, Vipers, Kolstad og Storhamar.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

FHIs vurdering

Folkehelseinstituttet fastslår i rapporten at det er betydelig større smitterisiko knyttet til toppidrettsarrangementer med internasjonal deltakelse nå enn det var i september.

FHI mener at smittevernprotokollene vil redusere smitterisikoen, men ikke fjerne den. De mener imidlertid at det er utøverne og støtteapparatet som utsettes for størst risiko.

«Om toppidrettsutøvere skal være en særgruppe som unntas innreisekarantene er mer en politisk beslutning enn en smittevernfaglig», er FHIs klare beskjed.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Enige

Helsedirektoratet er enige. De påpeker at den skjulte smittespredningen i Norge er så høy at vi risikerer å miste kontrollen. De viser også til at det har blitt oppdaget smittetilfeller på herrelandslaget, Brann, Strømsgodset og Viking.

«Dette viser at man klarer å avdekke smitte og at protokollene som utøverne skal forholde seg til ikke er gode nok for å holde smitte utenfor toppfotballen slik smittetrykket er nå», skriver de i rapporten.

De mener at innreise fra utlandet vil innebære økt risiko for importsmitte og økt risiko for ytterligere belastning på helsetjenesten. De mener også at dette vil innebære en risiko for at nødvendige helsetjenester må omprioriteres, og tas fra sårbare grupper som eldre, risikogrupper og barn og unge.

DATO: Det nærmer seg godkjenning av vaksine, og en dato er viktigere enn andre. Espen Nakstad forklarer hvorfor dette blir viktig for Norge. Vis mer

Idretten svarer

Generalsekretær Karen Kvalevåg i Norges idrettsforbund uttaler til Dagbladet at det er naturlig at det gjøres nye vurderinger omkring karanteneunntakene med tanke på det økte smittepresset i Norge og internasjonalt.

Hun sier også at idretten naturligvis vil etterleve myndighetenes regler og anbefalinger.

- Fagmyndighetenes tilbakeholdenhet mot å gi unntak fra karantenebestemmelsene til ulike grupper i samfunnet har vært kjent gjennom hele pandemien, også når smittetrykket var lavt. Vi har tillit til at helsedepartementet og myndighetene fatter en avgjørelse på et helhetlig grunnlag. Norsk idrett vil fortsatt stå til disposisjon for helsemyndighetene for å gi våre faglige innspill i denne saken, sier Kvalevåg til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer