Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Høie utreder portforbud

Myndighetene utreder muligheten for å innføre portforbud - som helst skal vare lenger enn ei uke om gangen.

ÅPNER: Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) åpner skolene fra 2. juni. Video/Foto: NTB Scanpix Vis mer

Da Norge innførte de mest inngripende tiltakene i fredstid, ble befolkningen blant annet bedt om å holde avstand til hverandre. Men det ble ikke innført portforbud slik som i hardt rammede land som Italia.

Nå utreder Helse- og omsorgsdepartementet muligheten for å gjøre dette i Norge dersom Covid-19-pandemien forverrer seg i framtida, går det fram i et høringsnotat fra Helse- og omsorgsdepartementet.

CORONAVIRUSET: Helse- og omsorgsminister Bent Høie svarer på påstand om at Norge og Danmark kommer til å ta igjen Sverige når det kommer til smittetall. Video: Regjeringen Vis mer

Langvarig pandemi

Det beskrives blant annet at de utreder hvorvidt myndighetene har adgang til å innføre befolkningsrettede tiltak, som portforbud. Dette for å hindre spredning av coronaviruset.

Samtidig går det fram at departementet antar at Covid-19-pandemien vil vare i flere år. De skriver også at vi må være forberedt på å kunne slå ned lokal eller nasjonal oppblussing av smitten.

«Vi må dermed være forberedt på at pandemien kan bli langvarig og at vi må leve med Covid-19 som en folkehelsetrussel i minst ett til to år», står det skrevet.

I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev Dagbladet at regjeringen utreder adgangen til å innføre vilkårlig portforbud. Dagbladet presiserer at regjeringen fastslår at grunnloven verner mot vilkårlig portforbud, og at de utreder adgangen til å innføre portforbud.

Portforbud

I notatet står det at grunnlovens paragraf 106 fastslår retten til bevegelsesfrihet, og skal blant annet verne mot vilkårlig portforbud. Departementet mener imidlertid at smittevernloven åpner for at man likevel kan innføre portforbud.

«Nødvendige tiltak etter smittevernloven som begrenser den enkeltes bevegelsesfrihet vil ikke anses som vilkårlige, og vil dermed ikke gjøre ulovlig inngrep i retten til bevegelsesfrihet», står det skrevet i notatet.

Smittevernloven gir Helsedirektoratet adgang til å vedta «isolering av personer i geografisk avgrensede områder, eller andre begrensninger i deres bevegelsesfrihet [ …]». Videre står det beskrevet at Helsedirektoratet kan fatte et slikt vedtak for «hele landet eller for deler av landet».

Slik Helse- og omsorgsdepartementet forstår loven, gir dette altså Helsedirektoratet adgang til å innføre portforbud for kommuner eller andre geografisk avgrensede områder.

FAKTISK: Dette er forskjellene på de klassiske symptomene på pollenallergi, og coronaviruset. Video: Faktisk.no Vis mer

Varighet

Smittevernloven begrenser imidlertid varigheten av et slik vedtak til opptil sju dager om gangen. Dette er Helse- og omsorgsdepartementet kritiske til:

«Departementet vurderer at selv om tiltakene etter sin art faller under smittevernloven § 4–1 første ledd bokstav d, og det kan treffes vedtak for hele landet, vil ordlyden legge opp til en lite hensiktsmessig ordning med krav til å fornye vedtaket hver sjuende dag.»

Høringsnotatet ble gjort tilgjengelig for offentligheten mandag 25. mai. Notatet er sendt ut på høring, og frist for innspill er satt til onsdag 27. mai.

Statssekretær Inger Klippen i Helse- og omsorgsdepartementet kommenterer at smittevernloven gir hjemmel til portforbud dersom vilkårene er oppfylt og smittesituasjonen tilsier det.

- For å kunne iverksette tiltak etter smittevernloven er det blant annet krav til at det må foretas en vurdering av om tiltaket er tjenlig etter en helhetsvurdering, skriver Klippen i en e-post til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!