Coronaviruset:

Høie utreder portforbud

Myndighetene utreder muligheten for å innføre portforbud - som helst skal vare lenger enn ei uke om gangen.

ÅPNER: Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) åpner skolene fra 2. juni. Video/Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da Norge innførte de mest inngripende tiltakene i fredstid, ble befolkningen blant annet bedt om å holde avstand til hverandre. Men det ble ikke innført portforbud slik som i hardt rammede land som Italia.

Nå utreder Helse- og omsorgsdepartementet muligheten for å gjøre dette i Norge dersom Covid-19-pandemien forverrer seg i framtida, går det fram i et høringsnotat fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Langvarig pandemi

Det beskrives blant annet at de utreder hvorvidt myndighetene har adgang til å innføre befolkningsrettede tiltak, som portforbud. Dette for å hindre spredning av coronaviruset.

Samtidig går det fram at departementet antar at Covid-19-pandemien vil vare i flere år. De skriver også at vi må være forberedt på å kunne slå ned lokal eller nasjonal oppblussing av smitten.

«Vi må dermed være forberedt på at pandemien kan bli langvarig og at vi må leve med Covid-19 som en folkehelsetrussel i minst ett til to år», står det skrevet.

I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev Dagbladet at regjeringen utreder adgangen til å innføre vilkårlig portforbud. Dagbladet presiserer at regjeringen fastslår at grunnloven verner mot vilkårlig portforbud, og at de utreder adgangen til å innføre portforbud.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer