Høie vil la leger avslørt som overgripere ha pasientkontakt

Endrer ikke regelverket.

HAR BESTEMT SEG: Helseminister Bent Høie vil fortsatt at helsepersonell sømt for sexovergrep mot pasienter fortsatt skal ha muligheten til å jobbe med pasienter i det norske helsevesenet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HAR BESTEMT SEG: Helseminister Bent Høie vil fortsatt at helsepersonell sømt for sexovergrep mot pasienter fortsatt skal ha muligheten til å jobbe med pasienter i det norske helsevesenet. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helseminister Bent Høie (H) vil fortsatt la helsearbeidere som er avslørt for seksuelle overgrep ha mulighet til å jobbe i helsevesenet og ha pasientkontakt igjen.

Høy terskel I sommer avdekket Dagbladet at flere leger som har mistet legeautorisasjonen etter seksuelle overgrep er tilbake blant uvitende pasienter igjen få år etterpå. Det er Statens helsetilsyn som avgjør om en personer som er utdannet til helsepersonell kan returnere til yrket, etter at de først har mistet autorisasjonen. Høie ba om en redegjørelse fra Helsetilsynet.

- Bør helsepersonell som er avslørt for seksuelle overgrep mot pasienter få lov til å behandle nye pasienter?

- Å frata et menneske retten til å utøve sitt yrke på livstid er jo en veldig streng reaksjon. Jeg mener det skal være en mulighet for helsepersonell til å komme tilbake igjen, hvis det er trygt for pasienten, sier Høie til Dagbladet.

TILBAKE ETTER SEKSUELLE OVERGREP: Etter at en lege ifølge Helsetilsynet begikk to seksuelle overgrep mot pasienter, fikk han tilbake legeautorisasjonen og beholdt retten til å møte nye pasienter. Forholdene ble ikke politianmeldt av tilsynet. Foto: Privat/Tekst: Helsetilsynets vedtak
TILBAKE ETTER SEKSUELLE OVERGREP: Etter at en lege ifølge Helsetilsynet begikk to seksuelle overgrep mot pasienter, fikk han tilbake legeautorisasjonen og beholdt retten til å møte nye pasienter. Forholdene ble ikke politianmeldt av tilsynet. Foto: Privat/Tekst: Helsetilsynets vedtak Vis mer

- Terskelen for å komme tilbake i en behandlingssituasjon etter seksuelle overgrep er veldig høy, understreker Høie.

Helsepersonell som vil tilbake i yrket må dokumentere overfor Helsetilsynet at de egnede til det.

- For å få autorisasjonen tilbake igjen, må en da ha vist over tid at man har gjort noe med det for at slike ting ikke skal skje igjen, sier Høie.

Ingen garantier mot nye overgrep Dagbladet omtalte i sommer hvordan en lege begikk nye overgrep, etter at helsemyndighetene allerede var varslet av en pasient og hadde gitt en korreks til legen. Helsetilsynet varslet heller ikke politiet om hendelsene.

Faksimile: Dagbladet 24. mai 2014.
Faksimile: Dagbladet 24. mai 2014. Vis mer

- Hva vil du si den dagen du sitter som helseminister, og en lege som har fått tilbake autorisasjonen begår nye seksuelle overgrep mot pasienter?

- Nei da er jo det selvfølgelig veldig tragisk. Og det er noe jeg ikke ønsker skal skje. Og derfor har vi så strenge systemer som vi har, for å håndtere og unngå at det skjer. Men verken jeg eller noen annen kan gi noen garantier, sier Høie.

Uvitende pasienter Helseministeren ønsker heller ikke at pasienter skal informeres, dersom helsepersonellet de møter i en behandlingssituasjon har misbrukt pasienter seksuelt tidligere.

- Nei, i Norge så har vi en tenking rundt straff som er at når en har gjort opp for seg, så man har gjennomført det samfunnet krever at man skal av straff, så varsler man ikke omgivelsene om den personen, sier Høie.

Umulig å slippe Flere ofre for overgripere i det norske helsevesenet har uttalt til Dagbladet at de er redde for å møte overgripere igjen på et nytt legekontor, eller bli utsatt for nye overgrep.

- Bør det være en reservasjonsrett for pasienter mot helsearbeidere som har begått seksuelle overgrep?

- Dette er to problemstillinger som ikke har noen sammenheng.

Helsetilsynet avgjør Høie mener tilsynet fører en streng praksis når de fratar helsepersonell autorisasjonen.

- Det stilles strengere krav for å dømme noen til straff, enn å ta fra dem autorisasjonen. Og vi at domstolene stiller strenge krav når de behandler saker der Helsetilsynet har fratatt helsepersonell autorisasjonen. Derfor stiller også Helsetilsynet strenge beviskrav i slike saker, sier Høie.

TIPS OSS