Coronavirus:

Høie vil ta vaksine nå

En ny undersøkelse viser at mange nordmenn på nåværende tidspunkt er skeptisk til en covid-19-vaksine. Helseminister Bent Høie er ikke i tvil om hva han ville ha valgt.

VIL IKKE: Mange ville sagt nei dersom en vaksine ble tilgjengelig nå viser en undersøkelse Ipsos har gjort for Dagbladet. Video: Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En fersk undersøkelse viser at 4 av 10 nordmenn ikke vil ta en covid-19-vaksine nå. Det står i kontrast til den norske befolkningens tradisjonelt sterke tiltro til vaksiner. Helseminister Bent Høie svarer kontant på spørsmål fra Dagbladet.

- Ville du vært villig til å ta en vaksine mot coronaviruset dersom denne ble tilgjengelig for deg neste uke?

- Ja, selvsagt! Når en vaksine blir tilbudt i Norge, har den blitt godkjent av legemiddelmyndighetene og testet grundig slik at vi kan være sikre på at den virker, og at vi er kjent med de vanlige bivirkningene, sier Høie til Dagbladet.

For tidlig

En vaksine mot covid-19 er bare måneder unna. De mest optimistiske anslagene viser at en vaksine kan bli godkjent i 2020, og at Norge kan igangsette vaksinasjon tidlig i 2021.

Ekspertene er enige om at hovedårsaken til resultatene i spørreundersøkelsen sannsynligvis er at befolkningen vet at det ikke vil være en vaksine som er godkjent for bruk på befolkningen til neste uke.

- Jeg tenker at resultatene skyldes at det ble spurt om å ta vaksine neste uke. Veldig mange vet at de fremste vaksinekandidatene fortsatt er i fase tre, og at det vil ta tid å fullføre og analysere disse dataene, sier forsker ved avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Universitetet i Oslo, Gunnveig Grødeland, til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.