VIL IKKE: Mange ville sagt nei dersom en vaksine ble tilgjengelig nå viser en undersøkelse Ipsos har gjort for Dagbladet. Video: Dagbladet TV Vis mer

Coronavirus:

Høie vil ta vaksine nå

En ny undersøkelse viser at mange nordmenn på nåværende tidspunkt er skeptisk til en covid-19-vaksine. Helseminister Bent Høie er ikke i tvil om hva han ville ha valgt.

Publisert

En fersk undersøkelse viser at 4 av 10 nordmenn ikke vil ta en covid-19-vaksine nå. Det står i kontrast til den norske befolkningens tradisjonelt sterke tiltro til vaksiner. Helseminister Bent Høie svarer kontant på spørsmål fra Dagbladet.

- Ville du vært villig til å ta en vaksine mot coronaviruset dersom denne ble tilgjengelig for deg neste uke?

- Ja, selvsagt! Når en vaksine blir tilbudt i Norge, har den blitt godkjent av legemiddelmyndighetene og testet grundig slik at vi kan være sikre på at den virker, og at vi er kjent med de vanlige bivirkningene, sier Høie til Dagbladet.

For tidlig

En vaksine mot covid-19 er bare måneder unna. De mest optimistiske anslagene viser at en vaksine kan bli godkjent i 2020, og at Norge kan igangsette vaksinasjon tidlig i 2021.

Ekspertene er enige om at hovedårsaken til resultatene i spørreundersøkelsen sannsynligvis er at befolkningen vet at det ikke vil være en vaksine som er godkjent for bruk på befolkningen til neste uke.

- Jeg tenker at resultatene skyldes at det ble spurt om å ta vaksine neste uke. Veldig mange vet at de fremste vaksinekandidatene fortsatt er i fase tre, og at det vil ta tid å fullføre og analysere disse dataene, sier forsker ved avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Universitetet i Oslo, Gunnveig Grødeland, til Dagbladet.

Høie vil ta vaksine nå

Konsekvenser

Høie sier at konsekvensene av lav vaksinasjonsdeltakelse avhenger av hvilke typer vaksiner som blir godkjent.

Noen vaksiner kan redusere risikoen for alvorlig sykdom blant personer i risikogruppene, og da er det viktigst at flest av disse vaksinerer seg, ifølge Høie. Mens andre vaksiner kan beskytte mot smitte, og da må en større andel av befolkningen vaksineres.

- Det kan påvirke livene til oss alle hvis vi ikke oppnår flokkimmunitet. Da må de som er i risikogruppene leve med faren for at de kan bli alvorlig syke og i verste fall dø, mens vi som ikke er i risikogruppene må leve med restriksjoner i hverdagen. En slik vaksine kan hjelpe oss alle tilbake til mer normale og tryggere liv.

<strong>STOR TRO:</strong> Helseminister Bent Høie har stor tro på at nordmenn vil ta en covid-19-vaksine dersom det blir anbefalt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STOR TRO: Helseminister Bent Høie har stor tro på at nordmenn vil ta en covid-19-vaksine dersom det blir anbefalt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Undersøkelser

Undersøkelsen har blitt utført av Ipsos på oppdrag fra Dagbladet, og 926 personer har deltatt. Resultatene viser at 49 prosent svarer at de er villige til å ta en vaksine mot covid-19 hvis den blir tilgjengelig neste uke. 39 prosent svarer at de ikke er villige til det, mens 12 prosent er usikre.

Den norske befolkningens skepsis til en covid-19-vaksine underbygges av en annen fersk undersøkelse utarbeidet av Ipsos, hvor 28 prosent av befolkningen svarte at det er litt sannsynlig, eller ikke sannsynlig i det hele tatt, at de kommer til å ta en vaksine mot covid-19 hvis den blir tilgjengelig. 61 prosent av befolkningen svarte at det er meget eller ganske sannsynlig.

- Jeg synes det er flott at et flertall ønsker å vaksinere seg mot covid- 19 og jeg forstår at mange er litt avventede fordi vi ennå ikke har noen godkjent vaksine på plass, sier helseministeren og legger til at to tredeler av befolkningen må være immune mot viruset for at vi skal oppnå flokkimmunitet.

Norge sikter på å vaksinere 75 prosent av dem som er i risikogruppene og 50 prosent av den resterende befolkningen.

VAKSINE: Tirsdag formiddag uttalte helseminister Bent Høie at Norge sikter på å vaksinere 75 prosent av befolkningen som befinner seg i risikogruppa, og 50 prosent av resten av den voksne befolkningen. Dette kan skje i løpet av 2021. Vis mer

Informasjon

Helseministeren påpeker viktigheten av informere befolkningen om utviklingen av vaksinekandidatene, og effektene av en vaksine når den blir godkjent. Det innebærer også å være åpne om bivirkninger og risiko, sier Høie.

- Vaksinering vil være frivillig, og da kan folk ta kloke valg for seg selv og i solidaritet med andre. Vi har ingen tradisjon for obligatorisk vaksinering i Norge – det har vi aldri hatt behov for heller fordi oppslutningen om vaksinasjon har vært veldig høy. Den har faktisk vært økende de siste åra, sier Høie og avslutter:

- Jeg har derfor stor tro på at mange også vil ta en vaksine mot covid-19, dersom det blir anbefalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer