Høies advarsel om dødsbakteriene: - Vi kan ikke isolere oss mot dette

Helseministeren bekymret over utviklingen av antibiotikaresistente bakterier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet skrev i går om en antibiotikaresistent bakterie som er påvist for første gang i USA.

Bakterien som er resistent mot alle typer antibiotika ble påvist i april hos en 49 år gammel kvinne i Pennsylvania. Bakterien er resistent mot selv antibiotikatypen colistin, som blir ansett for å være et slags sistelinjeforsvar, og resistensen er overførbar.

I E-coli-bakterien det dreier seg om kan de resistente egenskapene kan hoppe fra en bakterie til en annen. Slike bakterier er allerede påvist i Sverige og Danmark, og forsker Ørjan Samuelsen sa til Dagbladet i går at det bare er et spørsmål om tid før en slik bakterie blir påvist i Norge.

- Jeg er helt enig i det. Den enkleste beviset for det er at dette er påvist i våre naboland, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie til Dagbladet.

- Kan ikke isolere oss Helse- og omsorgsministeren er klar i sin bekymring.

- Utviklingen er farlig, fordi det kan ta fra oss det vi kjenner som den moderne medisin. Det er vært alvorlig, og mange mennesker dør som følge av resistens.

- Hva er utviklingen?

- Det er mer av antibiotikaresistente bakterier overalt, både blant befolkningen og i landbruk. Norge er ett av pådriverlandene ute i verden, men det hjelper ikke om vi er blant de beste med et lavt forbruk av antibiotika. Vi reiser mer og har stadig mer global handel. Vi kan ikke isolere oss fra dette, sier Høie.

- Hvilke tiltak mot antibiotikaresistente bakterier har vi i Norge?

- Det vi kan gjøre er å forebygge antibiotikaresistens og gripe fatt i problemet. Vi har en nasjonal strategi, som går på tvers av flere sektorer, og to handlingsplaner rettet mot helsetjeneste og landbruk. Vi har også en målsetting om å redusere antibiotikabruken med 30 prosent innen 2020 i helsetjenesten. Det innebærer blant annet veiledning av fastleger om riktig bruk av antibiotika og informasjonskampanje rettet mot befolkningen.

- Helsetjenestens klimautfordring Forskere har lenge advart om at økt antibiotikaforbruk fører til antibiotikaresistens, og enigheten om dette er de siste åra blitt større. Også de fleste av verdens største farmasiselskaper signerte tidligere i år en erklæring der de forplikter seg til å jobbe med å takle resistensproblemet.

Noe av problemet i dag er at antibiotikumet som finnes mister effekten raskere enn vi klarer å utvikle ny antibiotika.

Helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Torgeir Micaelsen, utfordret i Dagbladet forrige uke Bent Høie og Norge til å ta enda større ansvar internasjonal. Høie mener dette allerede er hans høyeste prioritet internasjonalt.

- Antibiotikaresistens er helsetjenestens klimautfordring. Lykkes vi ikke i arbeidet med dette, står vi i en situasjon der sykdommer som nå regnes som ufarlige kan bli dødelige. Dette har fagfolk advart mot i veldig lang tid uten at politikerne har tatt advarslene tilstrekkelig på alvor. Denne regjeringen har tatt dette på det største alvor, mener Høie.

En trussel Verdens helseorganisasjon kategoriserer antibiotikaresistente bakterier som en trussel mot verdens folkehelse. Det gjør også Folkehelseinstituttet.

Forsker Ørjan Samuelsen, ekspert på antibiotikaresistens, advarte om den nye resistente bakterien. Han er en del av Nasjonal kompetansetjeneste for påvisning av antibiotikaresistens (K-Res). K-Res' oppgave er å påvise og verifisere spesielt resistente bakterier i Norge.

- Grunnen til at man er spesielt bekymret over dette funnet, er at dette er colistin-resistente bakterier med en ny type overførbar resistens - det vil si resistens som kan overføres mellom bakterier. Colistin-resistens har vi også observert i Norge, men ikke akkurat denne typen. Det at den er overførbar, er imidlertid bekymringsfullt siden det kan føre til en raskere spredning blant bakterier, sier Samuelsen til Dagbladet.

COLISTIN-RESISTENS: Påvisningen av bakterier med overførbar colistin-resistens i USA har skapt overskrifter.  Foto: Reuters
COLISTIN-RESISTENS: Påvisningen av bakterier med overførbar colistin-resistens i USA har skapt overskrifter. Foto: Reuters Vis mer