Høies helsereform møtes med skepsis

Støttepartiene Venstre og KrF er skeptiske til helsereformen om fritt behandlingsvalg som regjeringen presenterte søndag. De rødgrønne sier blankt nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vår største sammenhengende helsereform, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun presenterte forslaget sammen med finansminister Siv Jensen (Frp) og helseminister Bent Høie (H).

I løpet av neste år skal regjeringen fjerne aktivitetstaket som begrenser antallet behandlinger de offentlige sykehusene kan utføre. I tillegg skal fritt behandlingsvalg innføres innen rus og psykiatri.

- Det er disse pasientene vi mener har størst behov for å få styrket sine rettigheter. Deretter vil vi gradvis utvide til flere pasientgrupper, sier Høie.

Han varsler økt kjøp fra private tilbydere gjennom anbudskonkurranser. Den samlede prislappen foreligger ikke for øyeblikket, men fritt behandlingsvalg alene er anslått å koste 150 millioner kroner i 2015.

Motstand - Et av de største privatiseringsforslagene i norsk helsevesen i nyere tid, sier Senterpartiets helsepolitiske talskvinne Kjersti Toppe. Hun mener reformen vil gi økte kostnader og uoversiktlig pengebruk. SV-leder Audun Lysbakken kaller det «tvangsprivatisering».

- Det er ikke pasientene som får større valgmuligheter, men kommersielle foretak. Denne regjeringen har større omsorg for dem som vil tjene penger på helse, enn for de mest utsatte pasientene, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer