Høies kvinnerevolusjon

I 2016 var 10 prosent av sykeshusdirektørene kvinner. Nå er andelen økt til 45 prosent etter sterkt press fra Bent Høie.

TOPPSJEFENE: Likestillingsminister Trine Skei Grande og helseminister Bent Høie viser fram toppsjefene i helsesektoren. De ni sykehusdirektørene, øverst fra venstre: Anita Schumacher (Universitetssykehuset Nord-Norge), Inger Cathrine Bryne (Helse Stavanger), Hulda Gunnlaugsdóttir (Helgelandsykehuset), Lisbeth Sommervoll (Vestre Viken) og Alice Beathe Andersgaard (Innlandet), nederst fra venstre: Nina Mevold (Sørlandet sykehus), Eva Håheim Pedersen (Finnmarkssykehuset), Hege Gjessing (Sykehuset Østfold) og Grethe Aasved (St. Olavs). Helt til høyre, i midten: Cathrine Lofthus, toppsjef for region Helse Sør-Øst. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TOPPSJEFENE: Likestillingsminister Trine Skei Grande og helseminister Bent Høie viser fram toppsjefene i helsesektoren. De ni sykehusdirektørene, øverst fra venstre: Anita Schumacher (Universitetssykehuset Nord-Norge), Inger Cathrine Bryne (Helse Stavanger), Hulda Gunnlaugsdóttir (Helgelandsykehuset), Lisbeth Sommervoll (Vestre Viken) og Alice Beathe Andersgaard (Innlandet), nederst fra venstre: Nina Mevold (Sørlandet sykehus), Eva Håheim Pedersen (Finnmarkssykehuset), Hege Gjessing (Sykehuset Østfold) og Grethe Aasved (St. Olavs). Helt til høyre, i midten: Cathrine Lofthus, toppsjef for region Helse Sør-Øst. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke hverdagskost at Fagforbundet, Sykepleierforbundet og Legeforeningen er fulle av lovord overfor helseministeren. Også fra likestillingsminister Trine Skei Grande vanker det ros.

Høyre-statsråden opplyser at han fikk en aha-opplevelse i 2015 ved å se nærmere på ansettelsestallene i helsesektoren.

- På de nasjonale sykehusdirektørsamlingene deltok bare menn, mens når jeg var ute og besøkte sykehusene møtte jeg veldig ofte meget dyktige kvinnelige mellomledere.

- Jeg syntes det var litt rart at vi ikke hadde flere kvinnelige toppledere når 80 prosent av de ansatte i helsesektoren er kvinner. Det slo meg at vi måtte gå glipp av mange gode ledertalenter hvis man bare leter blant mannlige kandidater, sier Bent Høie.

Raske resultater

Helseminister ga dermed sykehusstyrene i oppdrag å ha en bevisst holdning til rekruttering av kvinnelige toppsjefer.

- Det innebar at de måtte gå en ekstra runde for å se etter kvinnelige kandidater som er like flinke eller flinkere enn de mannlige kandidatene. Resultatene kom umiddelbart. De aller fleste som er blitt ansatt som sykehusdirektører etter at oppdraget ble gitt, er dyktige kvinner. Det viser jo at vi ikke har manglet kvinnelige kandidater når vi bare kom ut av det vante sporet, sier Bent Høie.

Likestillingsminister Trine Skei Grande hyller Bent Høie.

- Når Bent har tatt et slikt initiativ, så får det virkning. Vi må ta for oss sektor etter sektor i samfunnet. Nå har jeg invitert advokatbransjen til møte. Jeg har avtalt å treffe finanssektoren. Det handler om å ansette de beste lederne, og da kan vi ikke velge blant de få, sier Trine Skei Grande.

Skryt og utfordring

Sissel M. Skoghaug er nestleder for Fagforbundets 367.000 medlemmer, nærmere 300.000 av dem er kvinner, de fleste jobbar i helse- og omsorgssektoren, både ved sjukehus og i kommunene.

NESTLEDER: Sissel M. Skoghaug, nestleder i Fagforbundet. Foto: Jan Lillehamre
NESTLEDER: Sissel M. Skoghaug, nestleder i Fagforbundet. Foto: Jan Lillehamre Vis mer

- Jeg vil gi skryt til helseminister Bent Høie for at vi får flere kvinnelige leder I sykehus. Kvinner er gjerne praktisk- og resultatorienterte, sier Skoghaug, som er utdannet sykepleier og har yrkeserfaring fra sykehussektoren.

- Samtidig utfordrer jeg helseministeren til å gi tydelige styringssignaler til sykehusledere – slik han pleier – om å tilsette flere fagarbeidere. Frustrasjonen øker blant leger og sykepleiere som opplever at de bruker tida sin feil ved å utføre oppgaver som kunne ha vært gjort av for eksempel helsefagarbeidere og helsesekretærer. Christian Grimsgaard i Legeforeningen viser til tall som underbygger at leger er blitt mindre «produktive», og at dette henger sammen med færre fagarbeidere å samarbeide med, påpeker Sissel M. Skoghaug i Fagforbundet.

Bevisst sine valg

Forbundsleder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund synes helseministeren tall er gledelige.

FORBUNDSLEDER: Eli Gunhild By, leder i Norsk Sykepleierforbund. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FORBUNDSLEDER: Eli Gunhild By, leder i Norsk Sykepleierforbund. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Bent Høie fortjener skryt for at han har satt fokus på dette. Det viser også at når en er mer bevisst sine valg og hva en vil oppnå, så mangler det ikke på dyktige kvinner der ute, sier By.

- Mange dyktige sykehusdirektører er rekruttert inn de siste årene. Både leger og sykepleiere, kvinner og menn, leder nå foretakene. I mitt virke som leder i Sykepleierforbundet møter jeg stadig dyktige kvinner og ledere i helsetjenesten, så jeg er sikker på at denne utviklingen kan fortsette. Derfor håper jeg at Høie og fremtidige helseministerne fortsatt vil holde fokuset på en god balanse både mellom kjønn og yrkesgrupper når sykehusene skal rekruttere sine toppledere, sier Eli Gunhild By i Sykepleierforbundet.

PRESIDENT: Marit Hermansen, president i Legeforeningen. Foto: Legeforeningen
PRESIDENT: Marit Hermansen, president i Legeforeningen. Foto: Legeforeningen Vis mer

Marit Hermansen, president i Legeforeningen, mener det er viktig med likestilt representasjon av kjønnene, også i direktørsjiktet.

- Vi berømmer helseministeren for at han har vært tydelig på å få fram gode, kvinnelige lederkandidater, sier Marit Hermansen.

Høie: - Uforståelig

Bent Høie synes det er uforståelig at andre sektorer, og spesielt det private næringsliv, ikke henter toppledere fra helsevesenet.

- Hvis du for eksempel er sykehusdirektør på St. Olav i Trondheim, så leder du en virksomhet på størrelse med Hydro og Equinor, de virkelig store konsernene i Norge. Og det gjør du i en organisasjon og i en samfunnskontekst som ofte er mye mer kompleks. Men jeg har ingen eksempler på at noen er hentet til toppjobber i næringslivet, sier Høyre-statsråden.

- Ikke godt nok

Også i styrene i de regionale helseforetakene har kjønnsbalansen vært skjev.

IMPONERT: Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande er imponert over helseminister Bent Høies innsats for å rekruttere kvinnelige toppledere. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
IMPONERT: Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande er imponert over helseminister Bent Høies innsats for å rekruttere kvinnelige toppledere. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det var stort sett bare mannlige styreledere, men jeg har krevd at halvparten skal være kvinner. Når jeg skal ha en ny styreleder i en helseregion, som er en svær oppgave med en virksomhet med omsetning på flere milliarder kroner, så stiller jeg krav.

- Da jeg tidligere fikk tilsendt forslag på styreledere, så var det stort sett bare menn. Jeg sa at det ikke var godt nok, og at det sikkert fantes gode kvinnelige kandidater. De måtte gå nye runder, som ga resultater, sier helseminister Bent Høie.

Grandes råd

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande har et praktisk råd til alle som skal rekruttere kvinner til jobber.

- Damer sammenlikner seg med idealet. Menn sammenlikner seg med alternativet. Damer tenker: Hvem er den ideelle personen til dette oppdraget, klarer jeg å leve opp til det idealet? Da blir ofte svaret nei.

- Mens menn tenker: Er jeg like god som andre som har utført oppdraget? Da er svaret ofte ja. Mitt poeng er at kvinner også må lære å sammenlikne seg med alternativet, og ikke idealet, sier Trine Skei Grande.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer