Det vanskelige året:

Høies største frykt

I starten av mars gikk alvoret opp for helseminister Bent Høie (H). Det var bare et tidsspørsmål før pandemien nådde Norge og det var lite smittevernutstyr på lager. Han sto overfor det vanskeligste valget i sin karriere.

BEKYMRET: Helseminister Bent Høie har hatt et hektisk år med mange vanskelige beslutninger. Tyngst var det 12. mars, forteller han. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BEKYMRET: Helseminister Bent Høie har hatt et hektisk år med mange vanskelige beslutninger. Tyngst var det 12. mars, forteller han. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norges lengstsittende helseminister hadde to hovedbekymringer i månedsskiftet februar/mars. Bildene fra overfylte sykehus i Italia skremte ham. Nedover i Europa sto velfungerende helsesystemer i knestående, og spørsmålet var ikke lenger om viruset ville komme til Norge, men når. Norge hadde også stor mangel på utstyr til å beskytte dem som skulle stå i dette.

- Jeg var bekymret for at jeg måtte oppfordre helsepersonell til å gå på jobb og samtidig ikke kunne beskytte dem. Det var den virkelig store bekymringen i de dagene, forteller Høie.

Fryktet det verste

På kontoret i Helsedepartementet er det pyntet til jul og ganske rolig denne regntunge tirsdagen i desember. I starten av mars var situasjonen en ganske annen og Høie fryktet hva som var i vente. Å få tak i utstyr som kunne hjelpe bølgen av coronasyke nordmenn var ikke lett.

- Markedet stoppet jo helt opp, og forbruket gikk dramatisk til værs. Det var ikke lenger mulig å få tak i smittevernutstyr på vanlig måte, og landegrensene begynte å stenge ned.

Vogntog med smittevernsutstyr ble stående på svenskegrensen. EU hadde satt stopp for eksport og ved en feil glemt å inkludere EØS-landene, forteller han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer