Høk over Høeg

En svensk journalist har funnet forfatteren Peter Høeg. Ble det et møte i gjensidig tillit og respekt?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PETER HØEG SKREV i 1996 romanen «Kvinnen og apen». Siden da har forfatteren Peter Høeg holdt seg skjult for offentligheten og ikke gitt et eneste intervju. Før nå. Sist uke kunne svenske Expressen melde at forfatteren har skrevet en ny roman. Natalia Kazmierska er journalisten som har reist Danmark rundt på jakt etter forfatteren som bare vil være i fred. Hun finner ham i Nørre Snede, et lite sted på Jylland. Her har den danske psykologen Jes Bertelsen en religiøs farm, dit New-Age-aristokratene drar for å meditere, drive jordbruk og finne en høyere sannhet. Alt ifølge Expressen.

OG DET ER HER hun finner ham, suksessforfatteren som slo gjennom på begynnelsen av 90-tallet, som lå på amerikanske bestselgerlister med blant annet «Frøken Smillas fornemmelse for snø», romanen som siden ble filmatisert. Høeg er ikke glad for journalistens besøk. Det skildrer hun godt. Han synes ikke hun respekterer hans integritet. Likevel synes han journalisten har nedlagt så mye energi i å finne ham, at han må vurdere de to sidene opp mot hverandre. Mens han selv spiser en bolle grøt, venter journalisten i rommet ved siden av. Hun hører lav samtale og skjeer som skraper i grøtbollen. Det hele er blitt en spennende skildring. Mørk og mystisk.

ETTERPÅ, SITTENDE I LOTUSSTILLING, sier Høeg at han får en god følelse og derfor vil fortelle Kazmierska en hemmelighet. Han har jobbet med ei ny bok i flere år, og den skal komme ut i februar/mars neste år. Ingen har foreløpig lest manus. Heller ikke forlaget. -  Ingen har funnet meg før. Du må ha en god intuisjon, sier Høeg. Han mener journalisten fortjener en belønning. Kazmierska skal få et helt eksklusivt intervju med Høeg når boka kommer ut. Betingelsen er som følger: Rett før 1. desember skal Høeg kontakte Kazmierska. Hun vil få tilsendt manus, som hun innen ei uke må returnere til forlaget. Etterpå møtes de to til et intervju som skal trykkes uka før lansering. En fotograf får være til stede i femten minutter under intervjuet for å ta bilder mens de to prater. Høegs krav er at Kazmierska ikke forteller noen om deres møte i Nørre Snede.

ARTIKKELEN I EXPRESSEN avsluttes med en teaser. Les i morgen: Slik fant jeg Peter Høeg. Toneleiet er lagt i samme skala i denne artikkelen. Kazmierska skriver en dramatisk fortelling om hvordan hun oppsøker Høegs forlag Rosinante, hans ekskones nabolag i Brumleby, en pub i Værløse, Høegs datter i S-rup, og til sist, Høeg selv på Jylland. I journalistens historie er selvsagt Nørre Snede et gudsforlatt sted. Og det øsregner. Dette kunne ha vært et fint lite eventyr, spesielt for litteraturinteresserte. Men historien er sikkert sann. Kazmierska har gjort et scoop. Hun fant Peter Høeg, og hun fikk ham i tale. På et vis vant hun hans tillit. Han stolte på hennes intuisjon. Problemet er bare at Kazmierskas intuisjon ikke stolte på Peter Høeg. Hun klarte ikke å vente. Høken torde ikke å stole på Høegen.