Høk over høk

Det er ikke bare i Forsvaret det er viktig å kunne regne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blir ny høring. Forsvarsminister Kristin Krohn Devold kommer til å besvare kryssilden med å rulle fram r-ene. Hærrren. Hun kommer til å slå gjennom den sydende mistilliten med kontante armslag og skarpe svar, som svingte hun en machete i en ugjennomtrengelig jungel. Hun vil igjen si at hun har og tar ansvar for å rydde opp.

-  En høring er ikke en straffemetode, men et virkemiddel for å få oppklart en sak, sa Ap\'s Kjell Engebretsen til Aftenposten i går. For ordens skyld. Hvis noen skulle ta metaforene «grilling» og «seigpining» for bokstavelig. Engebretsen er partiets mann i komiteen som bærer navnet saken egentlig handler om. Kontroll og konstitusjon.

Det er ikke pengene det står på. En milliardsprekk høres unektelig imponerende ut, men den er bare et sykdomstegn. Det er heller ikke det politiske spillet som skal avgjøre Krohn Devolds skjebne. Vi er forbi det punktet, insisterer SV-leder Kristin Halvorsen. Nå handler det om kjernen i det parlamentariske systemet: Stortingets kontrollfunksjon overfor regjeringen. Hvis en statsråd feilinformerer eller unnlater å informere Stortinget, er det en dødssynd.

Det er pompøse og høytidelige ord. Statsvitere og andre eksperter på forfatningsrett har for lengst uttalt seg om hvilken betydning dette grunnlovfestete prinsippet har for vårt demokrati. Det er likevel vanskelig å ta det helt på alvor når demokratiets våpendragere samtidig slåss om politisk makt i et valgår. Striden framstår lett som høk over høk. Derfor er det mulig å plante alternative fiendebilder:

Kristin Krohn Devold har stått i spissen for en omfattende nedbemanning i Forsvaret, en omstilling det er bred politisk enighet om. Det møter naturligvis motstand blant de ansatte. Hun er også blitt motarbeidet av mannssjåvinistene i Forsvaret, fordi hun er kvinne. Offiserer skriver stygge ting om henne på Internett og innlegg i avisene. Denne teorien er særlig populær i Høyre, som synes partifellen er drivende god og dyktig. Den underbygges av forsvarsministerens mor, som mener datteren er utsatt for en heksejakt.

I tillegg til at forsvarsministeren har fiender i egne rekker, har hun dem også på Stortinget. Hvem kan tro at SV, Ap og Frp er opptatt av rikets ve og vel når de angriper en Høyre-statsråd? I dagens avis blander til og med LO-leder Gerd-Liv Valla seg inn i striden. Ap har dessuten klart å få en av sine egne med i granskingsarbeidet. Selveste lederen av granskingsrapporten om økonomistyring i Hæren er BAHR-advokat Sam E. Harris, som er gift med Jens Stoltenbergs tidligere justisminister Hanne Harlem, som er Gro Harlem Brundtlands lillesøster. Det stinker, mener Høyres Martin Engeset.

Hvis man ikke kjøper at forsvarsministeren er utsatt for en gjennomgripende sammensvergelse i flere ledd, er hun i hvert fall utsatt for et politisk spill. Carl I. Hagen kjører henne angivelig hardt i håp om at SV og Ap vil reise mistillit. Dermed kan Hagen snu seg rundt, redde regjeringen og få stjerne i boka ved neste korsvei. Ap og SV på sin side driver spill for galleriet. De har ikke noe ønske om å overta regjeringsmakta nå, men vil bare pine og plage forsvarsministeren for moro skyld. Høyre har allerede falt i meningsmålinger, og Erna Solberg ser ikke bort fra at det skyldes all denne negative fokuseringen på hennes partifelle.

Alle teoriene om vikarierende motiver er langt mer underholdende og besnærende enn tørr statsvitenskap. Derfor kan statsminister Kjell Magne Bondevik trekke på skuldrene av oppfordringen til å rydde opp i egen regjering. Til tross for at han er regjeringssjef mener dessuten Høyre at han ikke har noe med å skifte ut Høyres statsråder. Det er Erna Solberg som bestemmer hvem som skal inn og hvem som skal ut. Og hun har jo for lengst sagt at Krohn Devold gjør en strålende jobb.

Det er ikke lenger bare Krohn Devold som risikerer mistillit. Men det er heller ikke bare i Forsvaret det er viktig å kunne regne. Også på Stortinget telles det. Rask hoderegning kan gi et annet svar enn kontroll og konstitusjon burde tilsi.