Klimaprotester

- Høl i hodet

Det er full ordkrig mellom Frp-leder Sylvi Listhaug og bilaktivistene i Trondheim. - Kjip og rasistisk, sier klimaaktivisten Ronja Therese Mylius om Listhaugs utspill.

RASER: Frp-leder Sylvi Listhaug kaller klimaaktivistene i Trondheim pøbler. Foto: Vidar Ruud / NTB
RASER: Frp-leder Sylvi Listhaug kaller klimaaktivistene i Trondheim pøbler. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

- Dette er pøbelferde som jeg mener det må slås hardt ned på, sier Frp-leder Sylvi Listhaug.

For tredje dagen på rad aksjonerer aktivister på veiene rundt Trondheim. Klimaaktivistene har sperret sentrale veier som Elgsæter bru og E6 ved Nardo. De tilhører gruppen «Stopp oljeletinga», som vil ha en stans i all leting etter olje- og gass.

- Farlig

Flere av aktivistene er utlendinger, melder NRK. Frp-leder Sylvi Listhaug krever derfor at aksjonister må utvises fra Norge, og har bedt justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl om å gripe inn.

- Jeg håper det nå tas grep. Jeg mener nå man må ta i bruk de virkemidlene man har i verktøykassa. Jeg forventer at man bruker muligheten til å utvise disse aktivistene og selvfølgelig gi innreiseforbud. Så får de holde på med pøbelstreker i andre land enn i Norge, sier Listhaug.

Den internasjonale aksjonsgruppen har hatt flere ulike aksjoner i Norge tidligere. Blant annet har de sperret oljeterminalen på Sjursøya i Oslo.

Sylvi Listhaug mener måten aktivistene sperrer svært trafikkerte veier er trafikkfarlig.

- Politiet sier jo rett ut at dette er farlig, fordi det er en veldig trafikkert vei. Dette kan føre til farlige situasjoner for helt uskyldige mennesker som er på vei til jobb som sitter i bilen. Da må man få slutt på det. Det er tydelig at virkemidlene ikke er kraftige nok hvis de bare fortsetter.

- Kjipt og rasistisk

Ronja Therese Mylius, talsperson for «Stopp oljeletinga-kampanjen», sier til Dagbladet at hun mener det er kjipt at Sylvi Listhaug fokuserer på at det er aksjonister med utenlandsk opprinnelse.

- Dette er ikke folk som har reist til Norge for å aksjonere. Dette er folk som bor, jobber og studerer i Trondheim. Det å bruke utlendings-kortet er bare kjipt og rasistisk, sier hun og legger til:

- Dette er ikke et nasjonalt problem, det er et problem som går ut over hele verden. Klimakrisen er noe som vil ha konsekvenser for alle, uansett hvor man er.

Mylius anerkjenner at aktivistene skaper problemer for trafikken i Trondheim, men hun mener at de kjemper for en større sak.

- Vi har selvfølgelig ikke lyst til at dette skal påvirke privatpersoner, men vi ønsker å forhindre samfunnskollaps. Vi føler at vi har prøvd alt annet, men regjeringen vil verken lytte til oss eller til FN. Sylvi Listhaug har også sittet i regjering og hatt mulighet til å ha tatt klimahandling før, slik at vi ikke hadde hatt så kort tid til å handle nå.

For å bevare sikkerheten til aksjonistene, sier Mylius at de har trent på ulike situasjoner.

- Det er trente aktivister, og vi har hatt treninger med tidligere AMK-ansatte. Vi gode rutiner for hvordan vi skal håndtere ulike situasjoner og hvordan vi kan bevare sikkerheten vår og andres, sier Mylius.

KJIPT: Ronja Therese Mylius sier til Dagbladet at hun mener det er kjipt og rasistisk at Sylvi Listhaug fokusere på at noen av aksjonistene er utlendinger. Foto: Privat
KJIPT: Ronja Therese Mylius sier til Dagbladet at hun mener det er kjipt og rasistisk at Sylvi Listhaug fokusere på at noen av aksjonistene er utlendinger. Foto: Privat Vis mer

- Latterlig

Frp-lederen mener det er latterlig at Mylius kaller det rasistisk.

- Alle som er utenlandske statsborgere i Norge må følge våre lover. Hvis de ikke klarer å følge de, er det politiet sin oppgave å utvise dem. FrP aksepterer ikke at utenlandske statsborgere gjør ulovlige handlinger mens de befinner seg i Norge. Det er latterlig å kalle det rasistisk når de som er blitt arrestert for ulovlige aksjoner er EU-borger, sier Listhaug.

Dessuten mener Listhaug at hun har gjort det hun kunne for å få ned klimautslippene da hun og Frp satt i regjering.

- Disse demonstrantene har et urealistisk og naivt syn på verden. Verden vil trenge olje og gass i lang tid framover. Da Fremskrittspartiet satt i regjering gikk utslippene ned, sier hun og legger til:

- På grunn av norsk gass har Europa kuttet sine utslipp år etter år, og det har bidratt til å redusere bruken av kull. Så lenge verden trenger olje og gass, er det bedre at Norge og andre demokratiske land produserer det, enn autoritære regimer som Russland.

AVBRUTT: En klimademonstrasjon avbrøt Stortingets spørretime onsdag 18. mai Vis mer

Full støtte fra MDG

Klimaaktivistene får full støtte fra MDGs stortingsrepresentant Rasmus Hansson. Han mener det ikke er noe å si på aksjonene.

- De er helt greie. Sivil ulydighet er et verktøy i den demokratiske kassa som vi kan bruke forutsatt at vi følger boka, er ikkevoldelige og tar ansvaret selv.

- Listhaug bør tenke seg om minst to ganger før hun kaller trafikkaksjoner pøbler. Frp har vært med på kjør sakte-aksjoner og andre ting som har irritert skjorta av bilister, fortsetter MDG-nestoren.

Hansson har på sin side en utfordring til Listhaug om aktivistene som kommer til Norge for å aksjonere.

- Hun må tenke over hvorfor utlendinger aksjonerer i akkurat Norge. Det kan jo ha noe å gjøre med at de skjønner sammenhengen mellom Norges oljeproduksjon og oljerikdom og de konsekvensene som mange flere enn nordmenn får oppleve. Vi får fordelene og kanskje ulempene, andre folk får bare ulempene, sier Hansson.

- Fullstendig høl i hodet

IRRITERT: MDG-nestor Rasmus Hansson mener Sylvi Listhaug må tenke seg om før hun kritiserer trafikkaksjoner. Foto: Annika Byrde / NTB
IRRITERT: MDG-nestor Rasmus Hansson mener Sylvi Listhaug må tenke seg om før hun kritiserer trafikkaksjoner. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Svaret fra Frp-lederen kommer kvikt.

- Det er vel fordi de ikke tørr å aksjonere i Saudi-Arabia eller Russland eller andre land som produserer olje og gass og ikke respekterer menneskerettigheter, sier Listhaug og fortsetter:

- Det som er fullstendig høl i hodet er at de går etter Norge som er et vestlig land med demokratisk styresett. Det eneste resultatet av det de ønsker, at vi skulle legge ned olje og gass næringen, ville vært at Russland og Saudi-Arabia, som verken er opptatt av menneskerettigheter eller hensynet til miljø skal overta produksjon, arbeidsplasser og store inntekter.

- Aksjonerer i solidaritet

På Listhaug sitt utspill om at de ikke tør å aksjonere i Saudi-Arabia eller Russland, svarer Mylius at det nettopp derfor er viktig å aksjonere i Norge.

- Vi aksjonerer også ofte i solidaritet med dem som ikke kan aksjonere selv, på grunn av deres sikkerhet. Det er derfor enda viktigere at vi står opp for dem som ikke kan selv, sier hun.

Mylius mener også at det er hyklersk at Listhaug ikke anerkjenner denne aksjonen.

KLIMADEMONSTRASJON: Den 81 år gamle skuespillerlegenden Jane Fonda ble arrestert i Washington D.C, etter en ulovlig klimademonstrasjon. Vis mer

- For en som sier at hun er opptatt av demokratiet, så er det rart at hun ikke kan anerkjenne vår aksjon. Når det gjelder SIAN-demonstrasjoner har hun flere ganger tatt til orde at det er deres rett å demonstrere, sier hun.

Frp-lederen sier på sin side at hun anerkjenner alle lovlige demonstrasjoner, men ikke ulovlige.

- Hvis ikke aksjonistene forstår forskjellen, så er jeg alvorlig bekymret for deres innsikt i hvordan det norske samfunnet fungerer. Jeg har selvsagt ikke noe problem med klimaaksjonister som benytter lovlige og demokratiske virkemidler, men problemet er at for mange av dem forsøker med ekstreme virkemidler å gjøre livet surt for folk flest, sier Listhaug.

Sylvi Listhaug sendte mandag skriftlig spørsmål til justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) om hun vil ta grep for å utvise aktivistene.

Justisdepartementet opplyser at Mehl vi besvare spørsmålet innen fristen på seks dager. De henviser til UDI når det gjelder eventuell utvisning av utenlandske lovbrytere.

UDI har ikke besvart Dagbladets henvendelser onsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer