- Hold de minste unna barnehagen

72 prosent av befolkningen mener at barna minst bør være to år før de begynner i barnehagen, viser ny MMI-måling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reaksjonen har vært sterke etter at feministene Linn Stalsberg, Nina Björk og Gerd von der Lippe i Dagbladet sist tirsdag sa at man må innse at modellen med to foreldre i full jobb og små barn på heltid i barnehagen har spilt fallitt, at barn under to år ikke bør gå i barnehage og at begge foreldrene ikke bør jobbe fulltid.

Nå foreligger folkets dom. På oppdrag fra Dagbladet har MMI spurt et representativt utvalg på 781 personer om deres holdninger til fulltidsjobbende småbarnsforeldre og barnehage. Og Ikke uventet får den svenske femnisten Nina Björk betydelig støtte fra den norske befolkningen.

Positive

Hele 72 prosent mener at barna minst bør være to år før de begynner i barnehagen. Hele hver tredje spurte person mener at barnet minst bør være tre år.

På spørsmålet om de synes det går på bekostning av barna at begge foreldrene jobber fulltid svarer hver tredje person «i stor grad» og hele 42 prosent «I noen grad».

-  Jeg tror ikke jeg kunne gitt han et godt nok tilbud alene. Barnehagen gir han mer. Jeg tror han hadde kjedet seg hvis han hadde blitt hjemme, sier Monica Berglund Solli (30), som er moren til ett år gamle Casper. Han har gått på Akerveien barnehage siden han var elleve måneder.

For dem som saken gjelder, småbarnsforeldrene selv, deler ikke majoriteten av befolkningens syn. Hele hver tredje småbarnsforeldre mener at det er greit å sende ettåringer til barnehagen og at det i liten grad går utover barna at begge foreldrene jobber.

Mest skeptisk

 KJEDELIG HJEMME:  
-Jeg tror han hadde kjedet seg hvis han hadde blitt hjemme, sier Monica Berglund Solli (30), som er moren til ett år gamle Casper som går i Akersveien barnehage i Oslo. Foto: Frank Karlsen
KJEDELIG HJEMME: -Jeg tror han hadde kjedet seg hvis han hadde blitt hjemme, sier Monica Berglund Solli (30), som er moren til ett år gamle Casper som går i Akersveien barnehage i Oslo. Foto: Frank Karlsen Vis mer

Utdannelse og inntekt spiller også stor rolle for hva folk svarer. Mens nesten halvparten av dem som tjener under 300 000 kroner i året mener at det går utover barna at begge foreldrene jobber, mener bare 24 prosent av dem som tjener over 500 000 det samme. Blant dem som bare har utdanning på folkeskolenivå mener hele 57 prosent at det i stor grad går utover barna, mens blant dem som har utdannelse på universitetsnivå er det bare 23 prosent som mener det samme.

Overraskende er det ikke store forskjeller mellom kjønnene. Like stor prosentandel, 33 prosent, blant kvinner og menn mener det i stor grad går utover barna at begge jobber.

Mor jobber deltid

Mens på spørsmålet om hva som er passende alder for et barn som skal starte i barnehage mener faktisk 7 prosent flere kvinner enn menn at det er greit for barnet å begynne når de er ett år.

Så Monica Berglund Solli er svært representativ når hun mener at det er greit å sende barna på barnehage. Og som de fleste småbarnsmødre er det hun som har gått ned i stillingen for å få tida til strekke til. Ikke ektemannen. -  Jeg har gått ned til 80 prosent stilling. Jeg synes 9 timer er for lang tid for Casper å gå på barnehagen mens han er så liten, sier Solli.

Hvorfor ble det du som gikk ned i stillingen og ikke din ektemann?

-  Han tjener mer enn meg og vi ville tapt penger på det. I tillegg har han en lederstilling som gjør det umulig for han å redusere stillingene, sier Solli.