Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Corona-frykt i Moria-leiren

- Hold deg i teltet. Ikke forlat Europas helvete

Over 20 000 mennesker bor tett i tett i telt, mellom søppelhauger og skitt. Uten tilgang til rent vann, såpe eller annet for å holde corona-smitten unna.

OVERBEFOLKET: Mer enn 20 000 personer fra hele verden bor tett i tett under kummerlige kår i Moria-leiren på den greske øya Lesvos. Foreløpig har de ikke kommet på corona-statistikken, men de frykter det verste. Foto: Knut Bry
OVERBEFOLKET: Mer enn 20 000 personer fra hele verden bor tett i tett under kummerlige kår i Moria-leiren på den greske øya Lesvos. Foreløpig har de ikke kommet på corona-statistikken, men de frykter det verste. Foto: Knut Bry Vis mer

Moria-leiren på den greske ferieøya Lesvos i dag: Over 20 000 mennesker bor tett i tett. Under plastpresenninger, i telt, under trær... Heldigvis uten corona - ennå.

LITE HYGIENISK: Et mindretall av de 20 000 flyktningene i Moria-leiren er blant de heldige: Som får tilgang til bad som dette. - Situasjonen er grusom og det er europeiske politikere som er ansvarlige, sier Peter Casaer i Leger Uten Grenser. Foto: Omid / Moria Corona Awareness Team
LITE HYGIENISK: Et mindretall av de 20 000 flyktningene i Moria-leiren er blant de heldige: Som får tilgang til bad som dette. - Situasjonen er grusom og det er europeiske politikere som er ansvarlige, sier Peter Casaer i Leger Uten Grenser. Foto: Omid / Moria Corona Awareness Team Vis mer

- Situasjonen er forferdelig og ikke til å fatte for folk som ikke har vært her. Vi snakker om 167 personer per toalett, 242 personer per dusj. Ingen såpe, ingen desinfeksjonsmidler, sier Peter Casaer, talsperson for Leger Uten Grenser på Lesvos.

Køer og vannmangel

I krig og unntakssituasjoner har hjelpeorganisasjoner minimumstandarder de forsøker å følge. I Moria-leiren er de ikke i nærheten av å klare det.

OPPLYSER: Afghanske Omid (midten) er med i Moria Corona Awarness-teamet, som informerer flyktningene i leiren om hvordan de best mulig kan prøve og unngå corona-smitte - og spredning.
OPPLYSER: Afghanske Omid (midten) er med i Moria Corona Awarness-teamet, som informerer flyktningene i leiren om hvordan de best mulig kan prøve og unngå corona-smitte - og spredning. Vis mer

- I deler av leiren har mange tusen mennesker knapt tilgang på vann, toalett, strøm eller dusj. De må gå på toalett ute, og kan bare drømme om å vaske hendene sine flere ganger om dagen, sier Casaer.

Og om du vil vaske hender eller hente vann, er det bare en ting å gjøre: Stille deg kø blant tusenvis av mennesker som ønsker akkurat det samme.

EN SKAM: Peter Casaer er på Lesvos for Leger uten grenser, og mener det er en skam at europeiske politikere har snudd ryggen til Moria. - De kunne ha gjort noe med dette helvete, sier han. Foto: MSF
EN SKAM: Peter Casaer er på Lesvos for Leger uten grenser, og mener det er en skam at europeiske politikere har snudd ryggen til Moria. - De kunne ha gjort noe med dette helvete, sier han. Foto: MSF Vis mer

- Diskriminering og en skam. Europas ledere stenger sine samfunn og økonomier, men har snudd ryggen til flyktningene her på Lesvos, sier Casaer.

Afghanske Omid, kona, deres fire år gamle sønn og hans tante er blant dem. De kom fra Afghanistan til Lesvos og Moria i november i fjor. Håpet var et tryggere liv i Europa. I stedet bor de i en overfylt flyktningleir hvor det er umulig å isolere seg fra andre.

- Jeg er utdannet farmasøyt og livredd. Men vi er fanget her i leiren og gjør derfor det eneste vi kan: Informere alle her om corona-viruset og be folk gjøre mest mulig for å unngå å bli smittet, sier Omid.

Fanget

SYR EGNE MASKER: Verden har forlatt innbyggerne i Moria-leire, så da gjør de sitt for å prøve og unngå corona-epidemi, ved å sy egne masker. Foto: Salamaldeen/Instagram
SYR EGNE MASKER: Verden har forlatt innbyggerne i Moria-leire, så da gjør de sitt for å prøve og unngå corona-epidemi, ved å sy egne masker. Foto: Salamaldeen/Instagram Vis mer

Siden mandag er de 20 000 leir-beboerne sperret inne i Moria-leiren. Eller fanget, om du vil. For å unngå corona-spredning har greske myndigheter vedtatt at ingen får dra inn eller ut av leiren.

- Vi må klare oss sjøl, men har heldigvis fått hjelp til å starte vårt eget opplysningsteam her. Vi er over 80 personer som informerer om corona. Vi har også fått opp en liten fabrikk der vi lager enkle masker for å prøve og holde viruset unna, sier Omid.

I to uker har Moria Corona Awarness-gruppa hengt opp løpesedler og plakater. De har også gått rundt med megafoner og fortalt om corona og hva leir-innbyggerne kan gjøre for å unngå smitte.

- Alt er vanskelig og veldig skremmende. Det er så mange mennesker her og for å få mat, vann eller annet må du stå i kø. Men hva kan vi gjøre? Spør Omid og svarer sjøl:

- Alles håp er jo å komme seg bort herfra. Jeg er farmasøyt og vet at om vi får ett coronatilfelle her i leiren, vil det føre til en enorm katastrofe. Da blir det veldig mange døde mennesker her, og hva skal vi gjøre med dem?

Kamp mot tida

Derfår går Omid og andre frivillige rundt i leiren og informerer om corona-viruset. Forteller at folk må forsøke å holde avstand fra hverandre. Og vaske hender.

- Men overbefolkning er jo det største problemet her. Jeg ser via sosiale medierat land ber folk holde en til to meters avstand. Det er jo umulig her. Såpe eller desinfeksjonsmiddel finnes heller ikke, konstaterer Omid.

«Det er en kamp mot tida og den kampen går uten ordentlige våpen. Det eneste vi har er fantastiske mennesker og et team som jobber kontinuerlig», skrev gruppa Stand by med Lesvos.

VÆR FORSIKTIG: Corona-viruset er farlig, så hold dere hjemme, er hans melding til nordmenn. I Moria-leiren er det umulig å isolere seg. Foto: Privat
VÆR FORSIKTIG: Corona-viruset er farlig, så hold dere hjemme, er hans melding til nordmenn. I Moria-leiren er det umulig å isolere seg. Foto: Privat Vis mer

- Det er oppdaget noen få corona-tilfeller på Lesvos, men ikke i leiren, heldigvis. Så nå råder vi folk til å holde seg i teltene og ikke forlat leiren, Europas helvete. Vi må unngå at viruset kommer hit til oss, for da er vi fortapt, sier syriske Raed, som er med i Moria White Helmets.

Han kom fra Syria i mars i fjor, og har bodd i leiren i ett år nå. Det unner han ingen.

- Jeg takker greske myndigheter for å ha tatt imot oss flyktninger, men vi håper flere snart kan hjelpe. Vi kan ikke ha det slik, sier han, før han avslutter:

- Min melding fra Moria til dere i Norge er at dere må være forsiktig for dette viruset. Vær trygge og bli hjemme. Takk.

70 millioner på flukt

De over 20 000 innbyggerne i Moria er langt fra alene om å frykte en corona-krise i sin overbefolkede flyktningleir. Over 70 millioner mennesker bor slik, som flyktninger eller internt fordrevne mennesker.

- Vi håper jo å bli evakuert for å unngå en stor katastrofe. Vi kan ikke annet, sier Omid i Moria Corona Awareness-gruppa.

Casaer i Leger uten grenser nærmest roper gjennom telefonrøret at situasjonen i Moria er uakseptabel. Og kan løpe fullstendig ut av kontroll i løpet av kort tid.

HOLDER PUSTEN: Innbyggerne i Moria-leiren vet at corona-viruset herjer verden over. Det kan de ikke gjøre noe med, annet enn å håp at de slipper unna. Foto: Leger uten grenser
HOLDER PUSTEN: Innbyggerne i Moria-leiren vet at corona-viruset herjer verden over. Det kan de ikke gjøre noe med, annet enn å håp at de slipper unna. Foto: Leger uten grenser Vis mer

- Norge og europeiske myndigheter har visst om dette i mange år, og jeg ser nå enkelte regjeringer som sier de skal hente noen få mindreårige barn herfra. Det er en skandale, sier han og fortsetter:

- De vil vise hvor gode de er, men det gjør ingenting med problemet her. Vi har advart politikerne mot dette i mange år og Europa klarer å løse dette om de vil. De må se sitt ansvar. Nå. Før katastrofen kommer for fullt.

OVERFYLT: I Moria-leiren bor det nå over 20 000 mennesker under forferdelige forhold. De fleste hjelpeorganisasjonene har trukket seg ut, og innbyggerne i leiren føler seg forlatt av verden. Og er livredde for corona-smitte, som vil bety en enorm katastrofe. Foto: Leger uten grenser
OVERFYLT: I Moria-leiren bor det nå over 20 000 mennesker under forferdelige forhold. De fleste hjelpeorganisasjonene har trukket seg ut, og innbyggerne i leiren føler seg forlatt av verden. Og er livredde for corona-smitte, som vil bety en enorm katastrofe. Foto: Leger uten grenser Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!