Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Hold deg nær pappa og hytta

Marthe Tveit (10) har allerede vært på ny fjelltur, og flere skal det bli. Men hun passer på å holde seg i nærheten av pappa og hytta. Det råder hun andre barn til å gjøre også.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marthe Tveit (10) fra Melum i Skien var på hyttetur i Fyresdal i Telemark sammen med pappa Morten Tveit og storebror Anders. 14. juni var de ute på skogstur. Marthe og broren skulle vente på faren ved en varde, men i mellomtida ble Marthe sulten. Hun ville derfor gå tilbake til hytta, men gikk seg vill.

De neste 32 timene gikk hun rundt på høyfjellet helt alene, mens familien, politi og store letestyrker lette etter henne. Marthe var redd, men skjønte hvordan hun skulle klare seg. Hun gikk ikke nær vannet eller opp på bratte topper, for det hadde hun lært hjemme at kunne være farlig.

Hun spikket seg en liten stav, og skjønte at hun ikke måtte sove noe særlig. Hun passet på å prøve å holde seg tørr, og hun vinket med den røde genseren sin mot helikopteret.

Rikskjendis

Den klartenkte lille jenta ble rikskjendis etter bragden. Nå er Marthe nominert til Årets navn i Dagbladet, noe både hun og foreldrene synes er stas.

Dagbladet treffer Marthe og foreldrene hjemme i Melum i Skien. Hjemme på gården leker Marthe med boarder collien Nell.

Familien tenker med gru på de vonde timene da minstejenta var savnet.-  Jeg har aldri vært så redd i hele mitt liv. Morten var jo på fjellet og sto midt oppi det, mens jeg satt hjemme ved telefonen. Men det var så dårlig telefonforbindelse derfra, og jeg fikk bare fulgt med på tekst-TV og nyhetene. Det var helt fryktelig, og jeg vet egentlig ikke hvordan jeg kom meg gjennom natta. Det verste var de timene det var mørkt. Marthe er ikke så glad i mørket, og da var det grusomt. Jeg var redd hun hadde gått i et vann eller at hun lå skadet et sted der oppe. Det var en redsel som var helt forferdelig. Nå føles det som en vond drøm, forteller mamma Sylvia Tveit.

Ny fjelltur

JULETRE: Marthe og pappa Morten Tveit har vært i skogen og funnet en fin gran. Foto: Torbjørn Berg
JULETRE: Marthe og pappa Morten Tveit har vært i skogen og funnet en fin gran. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

Da Marthe ble funnet etter 32 timer, sto jubelen i taket blant politi, letemannskaper og pressefolk. Marthe ble funnet langt fra hytta, helt ved grensa til Aust-Agder, av 330-skvadronen. Men tida etter marerittet har vært tung for familien. Familien har hatt tilgang på samtaler med helsesøster, noe de har benyttet seg av. Nå, et halvt år etterpå, føler de at tilværelsen er tilnærmet normal igjen.

-  Når man blir så redd, så er alt veldig tungt etterpå, selv om vi var veldig lettet. Men tankene kommer jo i ettertid. Vi har snakket mye om det som skjedde, sier Sylvia. Pappa Morten nikker.

-  Alt ble jo litt rart i ettertid, men nå er det nesten som normalt, sier han.

Hovedpersonen selv har tatt det hele greit, ifølge mamma Sylvia. Marthe ble ikke skremt av fjellet etter den ufrivillige overnattingen ute i skogen, og hun har allerede vært på ny fjelltur.

-  Da ringte hun lykkelig fra hytta. Det var litt godt, det, forteller Sylvia.

-  Det var gøy å være på fjelltur igjen, nikker Marthe.

TV-spill

Det var mange som ville snakke med Marthe og foreldrene i dagene og ukene etter hytteturen. Marthe syntes det var litt rart å bli gjenkjent i byen, og familien har sagt nei til en del henvendelser fra media. Men hun har truffet igjen noen av mannskapet på 330-skvadronen som fant henne i fjellet. De besøkte henne på skolen i sommer, og da var Marthe oppe i helikopteret igjen.

-  Det var moro, forteller hun.

Familien Tveit bor inne i skogen i Melum, og Marthe og søsknene har allerede testet ski- og skøyteføret. Når mørket kommer sigende, liker Marthe å spille TV-spill. Hun følger også med på julekalenderen på TV.

-  Hold deg sammen med pappa

Nå er Marthe snart halvveis i femte klasse på Dolva skole, og er travel med juleforberedelser både hjemme og på skolen. Men det er natur som er favorittfaget. Dessuten har den naturglade tiåringen begynt i speideren.

-  Vi er ute i skogen og leker og bygger gapahuk. Inne i gapahuken brenner vi bål og steker pølser, forteller hun.

Marthe gleder seg til jul, og i år har hun et spesielt julegaveønske:

-  Jeg ønsker meg en egen hund til jul, en border collie, sånn som Nell, sier den tøffe 10-åringen, som snart skal på nye fjellturer. Og Marthe har to råd til barn som er på tur:

-  Holde seg i nærheten av pappa. Og hytta, sier Årets navn-kandidaten.Stem på årets navn:

LITEN SKOGSHELT: Marthe Tveit (10) ble hele Norges helt da hun klarte seg alene på høyfjellet i Telemark i 32 timer, etter å ha gått seg vill. Nå er hun en av kandidatene til Årets navn i Dagbladet. Her er hun sammen med border collien Nell hjemme i Melum i Skien.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media