- Hold deg unna, Bill!

DETROIT, MICHIGAN (Dagbladet.no): Bill Clinton står i valgkampens kulisser og river seg i håret. Ifølge amerikansk media klør han etter å kaste seg inn innspurten for Al Gore, mens Gore stritter imot for å slippe ut av Clintons skygge. New York Times er lynende klar i en leder hvor de ber Clinton holde seg unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Al Gore selv har ikke uttalt seg om saken, men rådene han får er meget motstridende. Flere analytikere mener Bill Clinton kan være utløsende for en Gore-seier 7. november fordi presidenten er et valgkampgeni. Ikke siden Ronald Reagan har noen president kommunisert så nært med sine velgere.

Al Gore klarer ikke det samme, og han halter etter George W. Bush selv om avstanden er minimal to uker før valgnatta.

Troverdighetsproblem

Siste målinger viser at de ligger helt jevnt eller med et par prosentpoeng i Bush' fordel. Målingene viser også at Gore har et troverdighetsproblem i forhold til Bush. Flest velgere synes Bush er den ærlige mannen i årets presidentvalg.

Nettopp dette gjør Clintons ønske om en inntreden på valgarenaen til en hodepine for Gore-kampanjen. Så langt har de valgt å se Clinton som mer skadelig enn oppbyggelig for Gore.

Da visepresidenten sto fram som sin egen mann på landsmøtet i Los Angeles i august fikk han en bratt oppgang. Og derfor satser han på å klare seg alene helt til mål.

Det som bekymrer Gore-tilhengere er at de vet at Clinton scorer høyt på meningsmålingene på jobbprestasjon. De eldste husker også at Nixon ventet for lenge på Eisenhowers støtte i 1960 og tapte på målstreken.

Ville valgt Clinton

Demokratiske velgere vi har snakket med i svingstaten Michigan er overbevist om at Clinton kan virke positivt for Gore.

- Vi hadde valgt Clinton for tredje gang hvis det var mulig. Han har totalt oversikten, sier to serveringsdamer i Detroits Greektown.

Andre mener Clintons evne til å være konkret og tydelig hadde forklart velgerne hva som egentlig står på spill.

Washington Post- kommentatoren David S. Broder er også helt klar i sin mening. Han anbefaler Gore å bruke Clinton for hva han er verd.

- Å begrense Clinton til noen få framstøt er et forsøk på å ikke å tape. Å slippe Clinton løs vil være et forsøk på å vinne, skriver han.

VIL STÅ FREMST: Al Gore frykter å bli stående i skyggen av Clinton hvis sjefen skal kaste seg inn i valgkampen.