Hold deg unna disse «auksjonene» også

For godt til å være sant? Jepp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Vi snur verden på hodet, hos oss vinner selvfølgelig det laveste unike budet», heter det på nettstedet dittbud.com.

De driver en form for nettauksjon som ifølge Lotteritilsynet er ulovlig i Norge.

Det er nemlig ikke bare Hitbid, som Dagbladet.no skrev om i går, som tilsynelatende driver lotteri på nettet kamuflert som nettauksjoner.

- Dette er et konsept som har gått som en farsott i blant annet England og Sverige, og som deretter kom hit til Norge, sier Thomas Helgesen, rådgiver i Lotteritilsynet, til Dagbladet.no.

Konseptet som Lotteritilsynet ikke vil ha noe av i Norge går ut på at budgiverne i auksjonen må betale for å legge inn bud, i noen tilfeller opp til 100 kroner.

Men det er ikke det høyeste budet som vinner. Det er den som har det laveste unike budet som kan få kjøpe varen til denne prisen. Man byr i hele kroner, og ingen andre må ha et bud som er likt ditt. Les mer her.

- Et lotteri

Men dette er ingen auksjon, ifølge norsk lov. Det er et lotteri. Og i Norge er det ulovlig å avholde lotterier uten tillatelse, og det gis bare tillatelse til organisasjoner der inntektene fra lotteriet går til humanitære eller samfunnsnyttige formål.

NETTAUKSJON?: Er dette en nettauksjon eller et lotteri. Eieren av nettstedet og Lotteritilsynet er uenige. Faksimile
NETTAUKSJON?: Er dette en nettauksjon eller et lotteri. Eieren av nettstedet og Lotteritilsynet er uenige. Faksimile Vis mer

- Det er helt eller delvis tilfeldig hvem som vinner varen. Tjenesten har en høy pris og det er dårlige muligheter for kontroll, sier Helgesen.

I fjor stanset Lotteritilsynet fire slike nettsteder, blant annet bidplayer.no, smartbud.com og lavestebud.com.

- Vi har skrevet vedtak til de som har tjenesten og bedt dem stanse. Noen virksomheter har prøvd å tilsløre eierskapet, og da har vi kontaktet nummereieren de har brukt for sms-budene og fått dem til å stenge av tjenesten, sier Helgelsen i Lotteritilsynet.

- Stor risiko

I dag retter lavestebudvinner.no og dittbud.com seg mot norske kunder med tilsvarende tjenester.

- Eventuelle brukere bør vite at slike ulovlige tjenester ikke er underlagt noen kontroll, noe som at det er stor risiko for bedrageri. For eksempel kan ingen utenforstående med sikkerhet vite hvem som har inngitt laveste unike bud og om det i det hele tatt utpekes en reell vinner, sier Helgesen.

I Sverige er det ting som tyder på at brukere har blitt utsatt for bedrageri. Les mer her, her, her, her eller her.

Disse auksjonene er også ulovlige i Sverige. En lang rekke tjenester er allikevel fortsatt åpne, mens en rekke har blitt stengt av myndighetene. Se lista her.

Hold deg unna disse «auksjonene» også

God fortjeneste

På dittbud.com auksjoneres det nå angivelig bort en BMW 3-series Coupé med en totalverdi på 590 000 kroner.

Det koster 100 kroner å legge inn et bud.

Nettstedet har satt maks antall bud til 30 000 kroner, og de kan da potensielt få inn tre millioner kroner.

Med andre ord: Ganske god fortjeneste, selv om de selger bud til såkalt rabattert pris og at teleleverandøren de samarbeider med også skal ha sin del av kaka.

Oppløst?

På dittbud.com oppgis det at selskapet Webad LTD er ansvarlige for driften. Ifølge Companies House, som tilsvarer Brønnøysundregisteret i Storbritannia, ble selskapet med dette navnet oppløst i april i år, men dette selskapet har rett nok en annen adresse enn den som er oppgitt på dittbud.com.

Selskapet har ikke besvart Dagbladet.no’s henvendelse.

På dittbud.com er det ikke mulig å betale med mobil i øyeblikket. Tjenesten er likevel ulovlig, men kan være vanskelig å stanse, særlig hvis det er utlendinger som står bak, opplyser Lotteritilsynet.

Her kan du lese Lotteritilsynets redegjørelse for hva som faktisk er auksjoner, lovlige konkurranser og ulovlige lotterier.

AUKSJONERES BORT?: Dittbud.com lokker med denne BMW-en.