Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

New Zealand:

«Hold deg unna oss»: - Sjokk

New Zealand melder jevnt og trutt om nye smittetilfeller etter at landet først erklærte seg fritt for coronaviruset 8. juni. Nå blir returnerte hastesendt til karantene.

FRYKTER NYTT UTBRUDD: New Zealand har gjeninnført en rekke strenge restriksjoner etter at landet har registrert nye smittetilfeller. Her reisende på Christchurch internasjonale lufthavn i byen Harewood. Foto: Mark Baker / AP / NTB scanpix
FRYKTER NYTT UTBRUDD: New Zealand har gjeninnført en rekke strenge restriksjoner etter at landet har registrert nye smittetilfeller. Her reisende på Christchurch internasjonale lufthavn i byen Harewood. Foto: Mark Baker / AP / NTB scanpix Vis mer

New Zealand har stengt grensene for nesten alle besøkende, men landets egne innbyggere får komme tilbake. Forrige helg var det totalt registrert 1509 tilfeller av sannsynlige og bekreftede smittetilfeller, og 22 personer var døde som følge av viruset.

De strenge tiltakene fikk 30 år gamle Ellen Falconer kjenne på kroppen. Hun har den siste tida frilanset i London, men valgte lørdag å returnere til hjemlandet sitt.

- Jeg landet i New Zealand forrige fredag, og ble umiddelbart fraktet til Rotorua, en by som ligger ved den sørlige kysten i regionen Bay of Plenty, for å bli underlagt karantene. Vi ble ikke fortalt hvor vi ble fraktet, og fikk verken mulighet til å spise mat, drikke vann eller gå på do etter landing, skriver hun i en rekke Twitter-meldinger.

Den uforberedte bussturen tok fire timer, skriver hun.

STENGER: New Zealands statsminister Jacinda Ardern har bedt landets forsvar om å overta grensekontrollen etter at nye tilfeller av coronasmitte er avdekket. Video: AP Vis mer

Reagerer

Falconer forteller at flyplassen hun landet på er del av en karantene-sone i landet, og reagerer på at hun ikke fikk mulighet til å benytte seg av noen fasiliteter før hun ble hastet vekk.

Men alle er ikke like medlidende med 30-åringen.

- (…) Du kan bringe med deg viruset. Vi ønsker ikke at reisende får tid til å spise mat og liknende på flyplassen. Hold deg unna oss før vi vet at du ikke er smittet. Nyt oppholdet ditt i Rotorua, skriver en person i Twitter-tråden hennes.

Personen peker på at landet har ofret mange jobber og framtider som følge av pandemien.

- (…) Jeg har også mistet jobben min. Slapp av, det eneste jeg reagerer på er at jeg ikke ble fortalt hvor jeg skulle før jeg ble hastet vekk på en fire timer lang busstur, svarer Falconer, og skriver til en annen at det hele opplevdes som «litt av et sjokk».

Hun utdyper overfor The Guardian:

- Jeg forundret meg bare over at disse helt, helt grunnleggende menneskebehovene ble nektet. På ingen måte har jeg, og en annen venninne som ble sendt, klaget på at vi må i karantene, hva det innebærer eller kvaliteten der vi er sendt. Vi etterlyste bare mer informasjon, sier hun.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Falconer for en kommentar til denne saken, men foreløpig uten hell.

Satt inn militæret

New Zealands statsminister Jacinda Ardern har bedt landets militære om å overta grensekontrollen etter at de nye smittetilfellene er avdekket. Hun har begrunnet det med at New Zealand trenger å få «strengheten, tilliten og disiplinen» tilbake.

Tiltaket med å sette inn militæret kom først etter at to coronasmittede kvinner på reise fra nettopp Storbritannia, der Falconer kom fra fredag, ble sluppet tidligere ut av karantene til tross for at den ene hadde symptomer på covid-19.

Fram til da hadde New Zealand ikke hatt noen nye smittetilfeller på 24 dager.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!