«Hold deg unna saken til sønnen min»

Sør-Jemens tidligere president engasjerte seg i Martine-saken. Det fikk Farouk Abdulhaks mektige far til å ta grep.

MEKTIG: Shaher Abdulhak, far til Martine-siktede, er en av Midtøstens rikeste menn. Han skal ha reagert på uttalelser fra Sør-Jemens ekspresident om Martine-saken. Foto: Privat
MEKTIG: Shaher Abdulhak, far til Martine-siktede, er en av Midtøstens rikeste menn. Han skal ha reagert på uttalelser fra Sør-Jemens ekspresident om Martine-saken. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ali Nasser Mohammed, tidligere president i Sør-Jemen, ga i september i fjor et eksklusivt intervju til Dagbladet, der han sa at Farouk Abdulhak bør utleveres til og stilles for retten i Storbritannia.

Nå sier ekspresidenten at han er blitt informert om at Shaher Abdulhak - Farouks far og en av Midtøstens rikeste menn - reagerte på uttalelsene i intervjuet.

Klar beskjed - Flere framtredende parlamentsmedlemmer her i Jemen har kontaktet meg, og sagt at de viderebringer en beskjed fra Shaher Abdulhak, sier Ali Nasser Mohammed til Dagbladet.

Ekspresidenten opplyser at beskjeden han fikk referert lød som følger: «Hold deg unna saken til sønnen min».

Dagbladet får opplyst at denne meldinga ikke ble gitt i en direkte truende tone.

DREPT: Martine Vik Magnussen studerte i London da hun ble funnet drept etter en bytur. Foto: Privat
DREPT: Martine Vik Magnussen studerte i London da hun ble funnet drept etter en bytur. Foto: Privat Vis mer

- Politikerne understreket at dette ble sagt «mellom venner», sier Ali Nasser Mohammed.

Ny støttegruppe Samtidig er det i Jemen opprettet en helt ny aksjonsgruppe som skal jobbe for rettferdighet i Martine-saken. Flere framtredende politikere og kulturpersonligheter er med i gruppa.

Gruppa ledes av sjeik Ali Hussain Abdulrahman Albujiri - en anerkjent poet og debattant i Midtøsten, og har både norske og jemenittiske medlemmer.

Med i gruppa er også Omar Kitmitto - tidligere PLO-ambassadør til Norge, hans kone Elin Synnøve Kitmitto, en advokat og flere mediefolk og kvinnesaks- og menneskerettighetsaktivister.

Vil finne svar - Det vi ønsker er at Farouk Abdulhak stilles for retten. Det er målet. Vi tar ikke stilling til hvorvidt Farouk er skyldig eller ikke, men han er siktet i saken og derfor må retten finne ut av skyldspørsmålet, sier Omar Kitmitto til Dagbladet.

- Målet vårt er å jobbe effektivt og aktivt for å rettferdighet i denne saken. Vi vil finne ut hvorfor Martine ble drept, og hvem som drepte henne, sier Kitmitto.

LEDER STØTTEGRUPPE: Sjeik Ali Hussain Abdulrahman Albujiri. Foto: Privat
LEDER STØTTEGRUPPE: Sjeik Ali Hussain Abdulrahman Albujiri. Foto: Privat Vis mer

- Hva vil dere gjøre?

- Det er litt for tidlig å si. Vi må ha et møte, enten på nettet eller over telefon, der vi blir enige om hva vi skal gjøre. Men tidligere president Ali Nasser Mohammed og jeg har møtt norsk UD om Martine-saken, og vil jobbe videre for å få Farouk for retten.

Ny demonstrasjon Støttegruppa planlegger også en ny, stor demonstrasjon i Aden i Sør- Jemen. Denne skal finne sted 6. februar - Martine Vik Magnussens burdag. 

Dagbladet har søkt Shaher Abdulhak for en kommentar, uten hell.

Til en jemenittisk journalist engasjert av Nettavisen har Shaher Abdulhak sagt at han ikke skjuler eller bistår sin siktede sønn.

Og i et tilsvar til Martine-stiftelsens advokat Bjørn Stordrange har Abdulhak avvist at han er berettiget til å betale erstatning til de pårørende i saken.

.

ENGASJERER SEG: Omar Kitmitto, mangeårig representant for PLO i Norge. Foto: Privat
ENGASJERER SEG: Omar Kitmitto, mangeårig representant for PLO i Norge. Foto: Privat Vis mer