HEMMELIGE AVHØRSTEKNIKKER: Dette bildet, som ble tatt i 2004, viser irakere som sitter fanget i Al-Ma'qal-fengselet i Irak. Den britiske avisen The Guardian har fått tilgang til hemmelig treningsmateriell inneholdende avhørsteknikker som kan være i strid med Genèvekonvensjonen. Foto: REUTERS/Zohra Bensemra
HEMMELIGE AVHØRSTEKNIKKER: Dette bildet, som ble tatt i 2004, viser irakere som sitter fanget i Al-Ma'qal-fengselet i Irak. Den britiske avisen The Guardian har fått tilgang til hemmelig treningsmateriell inneholdende avhørsteknikker som kan være i strid med Genèvekonvensjonen. Foto: REUTERS/Zohra BensemraVis mer

«Hold dem nakne hvis de ikke følger ordre»

The Guardian avslører hemmelige avhørsteknikker i det britiske forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det britiske forsvaret har fått opplæring i avhørsteknikker som kan være i strid med internasjonal rett. Teknikkene inkluderer trusler, søvndeprivasjon og avkledning av fangene, skriver den britiske avisen The Guardian.

Materiellet som brukes i opplæringen skal ha blitt utviklet i all hemmelighet de senere år.

Forsvarspersonell skal ha fått beskjed om å fremprovosere ydmykelse, usikkerhet, desorientering, utmattelse, angst og frykt hos fangene, og oppgir metoder for å oppnå nettopp dette.

«Hold dem nakne» En PowerPoint-presentasjon som ble laget i 2005 instruerer om at fanger skal bli avkledd før de avhøres.

«Hold dem nakne hvis de ikke følger ordre», står det å lese i presentasjonen.

En treningsmanual fra april 2008 foreslår at fanger bør holdes under fysisk ubehagelige forhold, og at de bør trues. Utmattelse av fangenes sanser er lovlig, så lenge det finnes «godkjente operasjonelle grunner»

Materiell av nyere dato opplyser at bind for øyne og ører, samt bruk av plasthåndjern, er essensielt militært avhørsutstyr.

Kan bryte med Genèvekonvensjonen Fanger skal få sove i åtte av døgnets 24 timer, men at de trenger imidlertid ikke mer enn fire timers uavbrutt søvn.

Alt det klassifiserte treningsmateriellet ble produsert etter Baha Mousas død. Mousa var en irakisk hotellresepsjonist som ble torturert til døde av britiske soldater i Basra september 2003.

Materiellet kan bryte med Genèvekonvensjonen av 1949, som forbyr fysisk eller moralsk press, særlig i forbindelse med press som utøves for å få tilgang til informasjon.

Lekkasjen kommer samtidig som britisk militære fengslings- og avhørspraksis er gjenstand for stadig mer gransking.

Mistenkt for drap på sivile Forrige måned rapporterte Guardian at britiske soldater er mistenkt for å stå ansvarlige for drap på irakiske sivile i tillegg til Mousa.

Neste måned skal en sak med påstått tortur opp i The High Court of Justice i London, en sentral britisk domstol.

Saken dreier seg om mer enn 100 irakere som ble holdt fanget og avhørt av britiske styrker i perioden mars 2003 og april 2007. Advokatene til irakerne vil hevde at det er bevis for at de ble torturert systematisk.