Raymond til Oslo-folk:

- Hold dere hjemme i helga

Etter et utbrudd med den britiske coronavarianten i Nordre Follo kommune, ber byrådsleder Raymond Johansen Oslo-folk om å holde seg hjemme.

MUTERT VIRUS: Raymond Johansen, Byrådsleder i Oslo, sier det må innføres nye drastiske tiltak. Helseminister Bent Høie sier disse kan komme i løpet av fredag 22. januar. Video: Dagsnytt18, NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 74 200 +690
mutantsmittet1 630
døde 633 +1
påvist smittet 116 000 000+447.8K
døde 2 580 000 +10.8K
Se mer

- Denne helga her vil jeg oppfordre og appellere til oslofolk: Vær hjemme, møt færrest mulig. Tenk deg om før du går på butikken, bare det aller nødvendigste. Bruk munnbind, sier Johansen til NRK.

Byrådslederen sitter fredag ettermiddag i møte for å diskutere nye tiltak, opplyser Johansens rådgiver til Dagbladet. Årsaken er et utbrudd av den britiske og mer smittsomme coronavarianten i Nordre Follo kommune i nærheten av hovedstaden.

- Det må innføres drastiske tiltak på kort tid for å få kontroll på dette, sier Johansen på Dagsnytt 18 fredag kveld.

Dette innebærer blant annet å begrense mobiliteten og kontakten mellom personer. Johansen sier kommunene nå har en stor jobb foran seg, og venter på at regjeringen skal legge fram tilitakene seinere fredag kveld.

Helseminister Bent Høie bekrefter at tiltakene vil komme i løpet av kvelden, og at FHI og Helsedirektoratet har sendt sine anbefalninger. Dette dreier seg blant annet om hvilke nivå skoler skal drive på.

- Vi antar at det er mutert virus flere steder, sier Espen Nakstad, assisterende helsedirektør, på Dagsnytt 18.

- Alt nødvendig

Kommunene rundt Oslo ønsker en felles tiltaksplan for å dempe mulig spreding av den muterte varianten, som det fryktes at allerede har spredt seg utover kommunegrensene i Nordre Follo.

- Oslo er villig til å sette inn alle nødvendige tiltak, både for å spore smitte og for å trygge grensene rundt kommunen. Det skal ikke stå på oss. Det har vi vist gjennom hele pandemien, sier Johansen NRK.

BESKYMRET: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad frykter en tredje smittebølge etter utbruddet i Nordre Follo kommune. Reporter: Marthe S. Lien. Video: Hans Arne Vedlog. Vis mer

Frykter spredning

I Nordre Follo er den britiske varianten så langt påvist hos to personer. Begge sykehjemsbeboere på over 90 år, og begge døde av sykdommen. Kommunen mistenker imidlertid et utbrudd av varianten, ettersom det ikke er mulig å spore smitten tilbake til reisende fra Storbritannia.

Positive coronatester i området skal derfor analyseres av FHI, for å få en bedre oversikt over hvor mange som faktisk er smittet av varianten.

Torsdag kveld var det registrert 33 tilfeller av den britiske mutasjonen på norsk jord, men samtlige kunne spores tilbake til reisende. De to positive testene i Nordre Follo har imidlertid ukjent smittevei, noe som gjør at det har blitt slått full virusalarm.

I Nordre Follo er det innført nedstengning fram til onsdag neste uke, i håp om å ha en bedre oversikt over situasjonen da. Hvilke tiltak som blir gjeldende i nærliggende kommuner er foreløpig ikke avklart.

Status vaksinasjon Full oversikt

377 566 (7.0%)i Norge har fått dose nr 1
200 675 (3.74%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer