- Hold dere hjemme og se fakkelstafetten på TV

Bare håndplukkede tilskuere fikk se OL-fakkelen gjennom Urumqi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da OL-fakkelen passerte gjennom gatene av Urumqi, hovedstaden i den vestlige Xinjiang-regionen, var det bare håndplukkede tilskuere som fikk se på.

Alle andre fikk beskjed om å holde seg innendørs, lukke vinduene og bevege seg minst mulig innenfor husveggene.

- På denne dagen av fakkelstafetten vil over 100 000 utvalgte innbyggere stå gatelangs og heie fram fakkelen.

- Men gitt at et for stort antall mennesker er en sikkerhetsrisiko, foreslår vi at alle andre følger fakkelstafetten direkte på TV hjemme, sa partisekretæren for Xinjiangs sportsadministrasjon, Li Guangming, til avisa Xinjiang Daily.

Andre aviser advarte at «usivilisert oppførsel» vil bli «håndtert på den rette måten».

- Rop ikke slagord som skader inntrykket av nasjonen eller byen, skrev avisa Urumqi Evening News.

Bakgrunnen er at kinesiske myndigheter frykter væpnede separatister i omstridte Xinjiang vil gjennomføre terroraksjoner i forbindelse med fakkelstafettens tre dager lange ferd i regionen.

Hovedsaklig hankinesere

De rundt 3000 som fikk komme inn på selve paradeområdet i sentrum av Urumqi, måtte i gjennom grundige sikkerhetskontroller og metalldetektorer før de slapp inn.

Med klistremerker av det kinesiske flagget på kinnene ropte de hovedsakelige hankinesiske tilskuerne slagord for Kina og det kommende sommer-OL i august.

- Hold dere hjemme og se fakkelstafetten på TV

Mange av de skuelystne var hankinesiske skoleungdommer, samt statsansatte, som hadde fått fri for å overvære begivenheten.

Bare et fåtall av de som fikk overvære fakkelstafetten var uighurer, en muslimsk, tyrkisk talende gruppe.

Uro-region

Den vestlige, autonome regionen Xinjiang, med sine åtte millioner uighurer, har opplevd stor politisk uro siden begynnelsen av 90-tallet.

Bare i år har myndighetene ved tre anledninger sagt at de har avdekket terroraksjoner planlagt av uighurer rettet direkte eller indirekte mot sommer-lekene.

Aksjonene skal blant annet ha involvert flykapring og kidnapping av idrettsutøvere og journalister, skriver magasinet Time.

Kinesiske myndigheter har lenge hevdet uighurene driver væpnet separatistvirksomhet for å løsrive seg fra Folkerepublikken, som regionen ble en del av i 1949.

De tyrkisktalende uighurene på sin side hevder at myndighetene i Beijing bruker kampen mot terror som et påskudd til å slå hardt ned på fredelig arbeid for selvstendighet og uttrykk for egen kulturell identitet.

- Arrestert tusenvis av uighurer

I dag kunne alle de som ble bedt om å holde seg innendørs i Urumqi se TV-bilder av store bannere som konstaterte at «Xinjiangs 47 minoriteter kommer så godt overens», skriver nyhetsbyrået AFP.

Eksiluighurer hevder at kinesiske myndigheter har arrestert tusenvis av uighurer og konfiskert passene deres i forkant av fakkelstafetten.

OL-fakkelens ferd gjennom Xinjiang fortsetter til Kashgar, Shihezi og Changji.

LES OGSÅ:
• Kinesiske paramilitære vokter OL-ilden.

• Trist at fakkelen ble slukket.

• Her angriper de fakkelbærer i rullestol.

• Forsøker å slukke OL-fakkelen i London.

<B>CHEERLEADERS:</B> Disse jentene som skulle være med å lage festramme rundt fakkelstafetten venter innenfor politisperringene.