Coronakrise i Russland:

- Hold dere hjemme til februar

Pandemien fortsetter med uforminsket styrke i Russland. I et desperat forsøk på å få smittespredningen i Moskva under kontroll, beordres millioner av russere til å holde seg hjemme i fire måneder.

TAR GREP: Myndighetene i Russland tar grep for å få kontroll på smittesituasjonen i landet. Foto: Shutterstock / NTB
TAR GREP: Myndighetene i Russland tar grep for å få kontroll på smittesituasjonen i landet. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.88% Første dose: 79.15%

SISTE: Lokale myndigheter i Russlands hovedstad Moskva innfører en lockdown fra og med torsdag 28. oktober til 7. november.

Coronaviruset fortsetter å herje i Russland, som den siste tida har vært hardt rammet av pandemien.

SISTE UTVIKLING: Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier vi kan ha en utfordrende tid i vente dersom vi er uheldige. Reporter: Julie Tran. Video: Dagbladet TV. Vis mer

Onsdag ble det registrert 34 074 nye smittetilfeller og hele 1028 coronarelaterte dødsfall, som markerer nok en dyster milepæl for landet. Samtidig er russiske sykehus nær bristepunktet, og har snart ikke kapasitet til å hjelpe alle som har behov for sykehusbehandling.

- Landet står overfor en katastrofe, sier Vasily Vlassov, en russisk epidemiolog og tidligere rådgiver i Verdens helseorganisasjon (WHO), til CNN.

Myndighetene har lenge vært motvillige til å innføre strenge tiltak fordi den forrige nedstengningen fikk store konsekvenser for landets økonomi og oppslutningen til president Vladimir Putin. Nå tar de imidlertid drastiske grep for å få kontroll på smittesituasjonen.

Beordrer folk til å være hjemme

Putin godkjente onsdag et forslag fra regjeringen om å innføre en landsomfattende friuke fra 30. oktober til 7. november for å bremse smittespredningen i landet.

I den russiske hovedstaden Moskva, strammes det ytterligere inn.

Ordfører Sergej Sobjanin beordrer nemlig alle uvaksinerte innbyggere over 60 år eller med underliggende sykdommer til å holde seg hjemme de neste fire månedene, skriver CNN.

Det innføres samtidig strengere regler knyttet til hjemmekontor, og bedrifter må la minst en tredjedel av de ansatte jobbe hjemmefra. Det blir også et utvidet krav om vaksinering for ansatte i servicesektoren.

Dette er de første tiltakene som innføres i hovedstaden siden sommeren. Tiltakene trer i kraft på mandag og vil gjelde fram til 25. februar neste år, ifølge NTB.

RAPPORT: Camilla Stoltenberg snakker om hva som kunne vært gjort bedre under corona-pandemien etter ny rapport fra Folkehelseinstituttet. Video: Dagbladet / Frank Karlsen, Reporter: Frode Andresen Vis mer

Vaksineskepsis

Noe av årsaken til den voldsomme smitteoppblomstringen, er trolig den lave vaksinasjonsgraden i Russland. Kun 30 prosent av innbyggerne er fullvaksinert, til tross for at hele fire vaksiner er godkjent for bruk i landet.

Gjennom hele pandemien har det vært høy grad av vaksineskepsis blant den russiske befolkningen.

- Hovedårsaken er mistillit til myndighetene og informasjonen de kommer med. Helt fra begynnelsen av pandemien har det blitt sendt motstridende informasjon om vaksinene: noen sa man burde vaksineres, mens andre mente coronaviruset bare var en fiktiv sykdom. Det var ingen klar melding fra regjeringen fra start, forklarer Denis Volkov, direktør for Levada Center, en ikke-statlige organisasjon som gjennomfører meningsmålinger og sosiologisk forskning.

Putins talsperson, Dmitry Peskov, innrømmet tirsdag at myndighetenes informasjon om vaksinene ikke har vært optimal.

- Flere ting som var nødvendig å gjøre for å informere og forklare viktigheten av vaksinasjon, ble åpenbart ikke gjort, sa han og la til:

- Men samtidig må innbyggerne i landet vårt ta et ansvarlig standpunkt når det gjelder vaksinasjon.

Totalt har over åtte millioner mennesker testet positivt for covid-19 i Russland, og i overkant av 226 000 har dødd med viruset.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer