-Hold dere hjemme!

Snø- og trafikkaos på Sørlandet - politiet raser mot hodeløse trailersjåfører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Bilister som ikke helt nødt til å kjøre i kveld, holde dere hjemme!

Det er den krystallklare oppfordringen fra operasjonsleder Børge Steinsland ved Agder politidistrikt.

Det er fullstendig trafikkaos i snøværet på E18 mellom Arendal og Kristiansand.

Den danske trailersjåføren Just Toft fra Aabybro på Jylland fikk litt av en aha-opplevelse da han debuterte på norsk vinterføre i dag.

- Det her kan jeg ille lige, sa den blide, men lett rystede danske til Dagbladet.no på kaia i Kristiansand i kveld mens han justerte kjettingene før mer kjøring i Kristiansand og deretter ferja hjem til Hirtshals og Danmark i morgen.

Bambi på glattisen

Han startet fra Oslo med «nakne» dekk, men fant fram kjettingene da han måtte ha drahjalp og sto som bambi på glattisen lenger sør. Just Toft var i alle fall seriøs nok til å ha kjettinger i bilen.

Og når han kommer hjem i morgen, har en en ny erfaring han kan bruke fra første meter på dansk jord. Snøkaos på Jylland har ført til at politiet også der anmoder folk å holde seg borte fra veiene.

Sør-Sverige har samme vær og trafikkaos.

 - KAN JEG ILLE LIGE: : Den danske trailersjåføren Just Toft hadde sin debut på noersk vinterføre i dag - og fikk en strevsom tur fra Oslo til Kristiansand. I morgen tar hen ferja hjem til Hirtshals og Danmark. Foto: Peder E. Wikøren.
- KAN JEG ILLE LIGE: : Den danske trailersjåføren Just Toft hadde sin debut på noersk vinterføre i dag - og fikk en strevsom tur fra Oslo til Kristiansand. I morgen tar hen ferja hjem til Hirtshals og Danmark. Foto: Peder E. Wikøren. Vis mer

I ettermiddag stopper politiet alle tungtransporter i Kristiansand og i Tvedestrand og krever kjetting på hjulene før de får kjøre videre.

Ved 17-tiden sto sju vogntog i grøfta eller til hinder for annen trafikk på den drøyt ti mil lange strekningen.

- Tror de er mestere

- Trailersjåfører er som norske idrettsutøvere i en OL-sesong, mestere alle sammen før det begynner. De tror de mestrer de tunge kjøredoningene uten kjetting, men så går det galt hele tiden, tordner operasjonslederen.

Det er både norskregistrerte og utenlandske vogntog som skaper store problemer for trafikken på E 18 på Sørlandet. Politiet priser seg lykkelig over at det ikke har vært noen ulykker med personskade så langt i dag.

- I morges stoppet vi 33 trailere som kom med ferja fra Hirtshals til Kristiansand uten kjetting i bilen før de skulle gi seg i kast med snøvær på norske veier.

Alle måtte kjøpe kjetting før de fikk dra videre, men det er tydeligvis ikke nok. I kveld krever våre folk ute på sjekkpostene at kjettingene er på, sier operasjonsleder Steinsland.

En meter snø

Sørlandet kan få opptil en meter snø de nærmeste dagene. Det har ikke kommet store mengder i dag, men den tørre fokksnøen skaper ekstremt glatt veibane på E18.

- Kaldværet snur til plussgrader i løpet av noen dager, og da er det på sideveiene det blir skøytebane, advarer operasjonslederen i Agder politidistrikt.

SNØKAOS I KRISTIANSAND: Men det er enda verre ute på E 18. Bli hjemme, er politiets råd.
I SKYTTELTRAFIKK: Amulansen gikk i skytteltrafikk på E 18 ved Kristiansand i kveld etter mange utforkjøringer og kollisjoner, men ved 21-tiden var det ikke registrert ulykker med livstruende utfall.
PÅ SKLI: Et vogntog og en personbil som mistet grepet på E 18 mellom Brennåsen og Krisiansand i kveld, men uten alvorlig personskade.