Corona:

- Hold dere hjemme

Strenge tiltak er innført i ti kommuner etter mutantsmitten i Nordre Follo. Nå stålsetter en rekke kommuner i Oslo-regionen seg for tiltaksendringer - og etterlyser klar beskjed fra regjeringen.

ADVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad advarer mot å dra til andre kommuner for å benytte seg av tjenester som er stengt i deres egen hjemkommune - som her i Sandvika i Bærum. Det er det ikke alle som har fått med seg. Video: Lofstad og Karlsen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 74 200 +690
mutantsmittet1 630
døde 633 +1
påvist smittet 116 000 000+447.8K
døde 2 580 000 +10.8K
Se mer

Begrensninger i reisevirksomheten er et felles ønske fra kommunene som ligger i nærområdet til de ti kommunene som allerede har fått strenge restriksjoner etter den engelske mutasjonen av coronaviruset ble påvist i Nordre Follo fredag. Flere etterlyser nå en regional forskrift for hele regionen.

En rekke av disse kommunene i Viken har lørdag hatt digitale møter med ledelsen i Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, som gir faglige råd til nasjonale, politiske myndigheter - som igjen skal komme med regionale tiltak i løpet av helgen.

Fra tidligere er det innført tiltak for Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Oslo, Vestby, Våler og Ås.

- Hold dere hjemme

Lørenskog er av de store kommunene på Romerike med 42 000 innbyggere og stor jobbtrafikk til og fra flere kommuner, blant annet Oslo.

- Vi er mentalt forberedt på at virusvarianten også kan oppdages her og at våre restriksjoner etter hvert kan bli de samme som for Nordre Follo og nabokommunene der. Men foreløpig venter vi på regionale retningslinjer for oss som er naboer til de nedstengte kommunene. Jeg vil si til våre innbyggere: Begrens antall kontakter og ikke reis, sier ordfører Ragnhild Bergheim (Ap) i Lørenskog til Dagbladet.

Kommunens beredskapsgruppe kommer sammen på nytt klokka 17 søndag, og håper at regionale retningslinjene kommer før den tid.

- Det er viktig å få retningslinjer på plass før hverdagen begynner igjen mandag. Eksempelvis er det over 900 mennesker som jobber her i Lørenskog og som har adresse i Oslo. Det er mange som jobbpendler mellom Oslo og Lørenskog begge veier, sier Lørenskog-ordføreren.

Bergheim tror ikke de varslede endringene vil påvirke innbyggere i Lørenskog i stor grad i denne omgang.

- Her har vi allerede strenge restriksjoner på grunn av høye smittetall før og etter jul, sier Bergheim.

- Kan endre seg raskt

I Bærum avventer de klare svar fra nasjonale myndigheter.

- Vi har lenge hatt svært inngripende tiltak. Vi har en forskrift i dag som tilsvarer nivå fire, sier ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) i Bærum kommune til Dagbladet

Hun sier inntrykket hennes er at de fleste berørte kommunene ønsker en regional forskrift for hele området rundt Nordre Follo.

- I og med at vi har inngripende tiltak i Bærum, ser vi ikke at vi skal endre noe akkurat nå. Men smittesituasjon kan endre seg raskt. Situasjonen er skjør. Det betyr at vi må være forberedt på at det kan komme strengere tiltak.

- Har dere fått noen indikasjon på når dere får svar fra sentralt hold?

- Vi har vel blitt lovet det i løpet av helgen. Vi oppfatter det slik.

Hun forteller at avgjørelsen om å stenge Vinmonopolet i Oslo førte til førte til økt mobilitet over kommunegrensa lørdag formiddag.

- Vi har hatt lange køer i dag. Men etter 12.00 avtok de. Vi fikk tilbakemelding om at det var vanlige lørdagskøer før stengetid, sier hun.

Denne mobiliteten bekymret dem likevel sterkt.

- Derfor effektuerte vi en rekke tiltak, blant annet flere kommunale vektere og kontroller gjennom tilsyn fra våre kommunale myndigheter, for å ivareta smittevernhensyn også utenfor polet.

Frykter mutasjon

Kommunikasjonssjef Lisa Bang i Bærum kommune opplyser til Dagbladet at smittevernoverlegen i Bærum har sendt inn prøver fra smitteutbruddet ved Stabæktunet bo- og behandlingshjem til FHI for å analysere om det kan dreie seg om en mutert variant av viruset.

Prøvene ble sendt allerede flere dager før den muterte varianten ble påvist i Nordre Follo. Bang forteller at spredningen gjorde smittevernoverlegen bekymret.

- Grunnen til at det ble sendt inn var at spredninga gikk ganske fort. Vi har ikke fått svar ennå, og venter på det, sier Bang til Dagbladet.

Fredag meldte NTB at i alt 23 bekreftet smittet ved Stabæktunet bo- og behandlingshjem - 17 beboere og seks ansatte.

Ber om forskrift

- Vi har deltatt på møtene, og hatt møter med kriseledelsen både i går i dag. Vårt tydelige råd til nasjonale helsemyndigheter og regjeringa er at vi ber om at det innføres en statlig forskrift for dette området, altså området utenfor Nordre Follo-regionen og Oslo.

Det sier ordfører Ståle Grøtte (Ap) i Rælingen kommune til Dagbladet. Han sier dette ønsket støttes av et flertall av de berørte kommunene.

- Vi synes det er naturlig at det blir felles regler for hele den regionen. Situasjonen i Rælingen er den at vi har hatt strenge regler helt siden starten av november.

Reglene tilsvarer allerede tiltaksnivå fire, ifølge Grøtte.

- Dermed er det nok å anta at endringen i Rælingen ikke blir så veldig stor, men det vet vi jo ikke før regjeringen eventuelt bestemmer seg for å innføre en slik regional forskrift.

- Løpende vurdering

Ordfører Lene Conradi i Asker skriver i en SMS til Dagbladet at også Asker allerede ligger på tiltaksnivå fire, og ikke legger opp til nye tiltak per nå.

- Men dette er en situasjon som er under løpende vurdering, gitt ny informasjon om spredning av virus og råd fra FHI og nasjonale retningslinjer. Vi ønsker at tiltakene skal være koordinert i regionen, slik det legges opp til nå, sier Conradi.

Også i Drammen avventer de nå nasjonale myndigheters beslutning.

- En del av tiltakene regjeringen vurderer på tiltaksnivå 4, er allerede innført og gjelder i Drammen. Men i denne situasjonen, som er nokså uoversiktlig og uavklart, er det viktig for oss å være en del av den nasjonale forskriften og ha de samme reglene som de andre kommunene innover mot Oslo, sier ordfører Monica Myrvold Berg.

Ordføreren sikter da til nabokommunene til de ti kommunene i Oslo-området som lørdag fikk innført svært inngripende tiltak.

- Vet du når dere skal få beskjed fra nasjonalt hold?

- Det er det vi alle avventer nå. Jeg vet ikke mer, men vil tro i løpet av kvelden eller i morgen tidlig, sier Myrvold berg.

Status vaksinasjon Full oversikt

377 566 (7.0%)i Norge har fått dose nr 1
200 675 (3.74%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer