Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hold dere inne

Advarer om ekstremværet «Ivar». - Det kommer til å treffe veldig fort.

EKSTREMVÆR: Stormen «Ivar» treffer Møre og Romsdal og Trøndelag i dag. Uværet blir kort, men svært intenst. Vær forsiktig, lyder oppfordringen fra meteorologer og politi. Grafikk: yr.no/kart / Meteorologisk institutt
EKSTREMVÆR: Stormen «Ivar» treffer Møre og Romsdal og Trøndelag i dag. Uværet blir kort, men svært intenst. Vær forsiktig, lyder oppfordringen fra meteorologer og politi. Grafikk: yr.no/kart / Meteorologisk institutt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ekstremværet «Ivar» er på vei og er ventet å hamre kysten av Møre og Romsdal og Trøndelag med vinder opp i orkan styrke. Uværet blir kort, men intenst og potensielt livsfarlig, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Værvarslinga på Vestlandet til Dagbladet.

- Ikke oppsøk uværet. Det beveger seg veldig fort, så det er viktig å ikke tenke at du har god tid før det kommer. Vindøkningen skjer på bare et par timer. Hold deg innendørs, og gå ut fra at det kan bli problemer med strømforsyning, stengte veier, stengte flyplasser og slikt.

- Når vi utsteder ekstremværvarsel, er det på grunn av fare for liv og verdier, sier han.

Orkan Meteorologene forventer sterk storm langs kysten av Møre og Romsdal, med vindkast på mellom 40 til 45 meter sekund inn over land. Spesielt kysten ved Trondheimsfjorden kommer til å få den verste brodden, med vind opp i orkan styrke. Det kan føre til store ødeleggelser.

- Vi forventer også kraftig vind innover Trondheimsfjorden, kombinert med høye bølger og stormflo. Stjørdal ligger utsatt til for dette, i tillegg til Verdal og Steinkjer sentrum. Trondheim ligger mer i le, men også her kan det komme kraftige vindkast, sier meteorologen.

- Dette er et veldig befolket område. Respekter varselet, og hold dere inne mens det pågår, understreker han.

Politiet: Hold dere inne Politiet i de utsatte områdene sier at de forbereder seg til at «Ivar» skal banke på døra i ettermiddag.

BØLGER: Uværet fører til høye bølger i Trondheimsfjorden. Spesielt Stjørdal er utsatt. Grafikk: Meteorologisk institutt
BØLGER: Uværet fører til høye bølger i Trondheimsfjorden. Spesielt Stjørdal er utsatt. Grafikk: Meteorologisk institutt Vis mer

- Akkurat nå er jeg i ferd med å ta en runde med lensmannskontorene omkring, spesielt de som er ut mot kysten. Kommunen tar også sine egne forholdsregler her i byen. Heldigvis er vi ganske vant til dårlig vær, sier operasjonsleder Rune Brandmo ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Han gjentar meteorologenes advarsel.

- Hold deg inne, med mindre du må ut. Folk må sikre sikre gjenstander som står løse utendørs. De er alltid farlige når det er snakk om slike vindstyrker, sier operasjonslederen.

Politiet i Nordmøre og Romsdal forbereder seg på at meteorologenes verste prognoser slår til.

- Vi er i kontakt med kommuner, veimyndigheter, helsevesen, brann og sivilforsvar, for å forvisse oss om at de har en beredskap. Uværet slår til på et uheldig tidspunkt, akkurat i den tida folk er ferdig på jobb og barn skal hjem fra skolen, sier operasjonsleder Rolf Anders Korstad ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt.

Flyforsinkelser Prognosen for Trondheim lufthavn, Værnes, er i ettermiddag liten storm. Avinor sier at folk må påregne forsinkelser i perioder med dårlig vær.

OPP I ORKAN: Prognosen for «Ivar» klokka 18. Meteorologene forventer kraftigst vind omkring kysten av Trondheimsfjorden. Grafikk: Meteorologisk institutt
OPP I ORKAN: Prognosen for «Ivar» klokka 18. Meteorologene forventer kraftigst vind omkring kysten av Trondheimsfjorden. Grafikk: Meteorologisk institutt Vis mer

- Rådet er å holde seg orientert. Du kan finne kanselleringer og forsinkelser på våre hjemmesider, og ellers må du forholde deg til informasjon fra flyselskapet, sier pressesjef i Avinor, Sindre Anonsen.