Advarer:

- Hold dere inne!

Spania er rammet av årets første hetebølge. Nå kommer spanske myndigheter med en klar beskjed til innbyggerne.

KLAR BESKJED: Hetebølgen i Spania ser ut til å vare fram til tirsdag. Nå kommer spanske myndigheter med en klar beskjed til innbyggerne. Her fra stranda i Barcelona i slutten av mai. Foto: Paco Freire/SOPA Images
KLAR BESKJED: Hetebølgen i Spania ser ut til å vare fram til tirsdag. Nå kommer spanske myndigheter med en klar beskjed til innbyggerne. Her fra stranda i Barcelona i slutten av mai. Foto: Paco Freire/SOPA Images Vis mer
Publisert

Temperaturen nærmet seg 43 grader i enkelte steder av Spania søndag. Det er varm luft fra Nord-Afrika som har brakt med seg årets første hetebølge.

En hetebølge er definert som fem dager på rad der temperaturen ligger fem grader over den gjennomsnittelige makstemperaturen.

Advarsel

Varmest er det i de sentrale og sørvestlige områdene i Spania, opplyser meteorologitjenesten Aemet. Hetebølgen ser ut til å vare minst til tirsdag, og er den tredje tidligste som er registrert. Sist en hetebølge kom så tidlig var i 1981.

Nå har spanske myndigheter gått ut med en advarsel om å holde seg innendørs på den varmeste delen av dagen, skriver The Guardian. Innbyggerne bes også om å drikke rikelig med vann og unngå alkohol.

Det er varslet temperaturer opp mot 43 grader i de sørlige byene Sevilla, Cordoba og Badajoz.

I hovedstaden Madrid kan gradestokken komme opp i 38 grader. Det er godt over gjennomsnittet for begynnelsen av juni. I kystbyen Barcelona er det varslet 32 grader.

LØPER: Politiet i Stockholm har blitt ringt ned etter at en elg har løpt rundt i byen. Så må de finne fram rifla. Video: Tipsvideo/TT. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Rekordvarm mai måned

Fjoråret var Spanias varmeste og tørreste som er registrert, med temperaturer som nådde en topp på 47,4 grader i byen Montoro i Cordoba.

Også årets mai måned har vært usedvanlig varm i Spania. Forrige måned var nemlig den varmeste mai måneden noensinne - med temperaturer tre grader over gjennomsnittet.

Mai måned var også den varmeste i Portugal på 92 år. Nesten hele Portugal var rammet av alvorlig tørke i slutten av måneden, ifølge landets meteorologiske institutt.

Farlig hetebølge i USA

Også det sørvestlige USA er rammet av en farlig hetebølge med temperaturer på opptil 50 grader de siste dagene.

Både Phoenix, Las Vegas og Denver har registrert rekordhøye temperaturer. Den høyeste på 50 grader er meldt i Death Valley i California.

Hete er normalt om sommeren i vestkysten av USA, men de amerikanske værmyndighetene NWS sendte før helga ut en advarsel til 38 millioner mennesker om hetebølgen. Hete krever flere liv i USA enn noe annet naturfenomen, inkludert orkaner, oversvømmelser og tornadoer kombinert.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer