TERRORISTER: Borgermester Sergeij Taruta hevder de prorussiske aktivistene er terrorister og at de ikke skal få ta over makta i Øst-Ukraina. Foto: AFP PHOTO /NTB Scanpix.
TERRORISTER: Borgermester Sergeij Taruta hevder de prorussiske aktivistene er terrorister og at de ikke skal få ta over makta i Øst-Ukraina. Foto: AFP PHOTO /NTB Scanpix.Vis mer

- Hold dere innendørs eller bli arrestert

Borgermester Sergeij Taruta iverksetter anti-terroraksjon i Donetsk samtidig som presidenten åpner for folkeavstemning om Øst-Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ukrainske myndigheter hadde gitt prorussiske aktivister frist til klokken 08.00 mandag morgen til å fjerne seg fra barrikadene i flere Øst-Ukrainske byer. Flere nyhetsbyråer rapporterer at det motsatte har skjedd i timene etter tidsfristen fra Kiev løp ut.

Borgermester i Donetskregionen, Sergeij Taruta, advarer nå folk mot oppholde seg utendørs.

- Vi er nå i gang med en anti-terroraksjon der det vil bli slått hardt ned på provokatører og de som forstyrrer offentlig ro og orden. Vi innfører dette for å opprettholde freden i landet vårt, sier han til nyhetsbyrået Interfax.

Sergeij Taruta mener at situasjonen er alvorlig, og de må handle nå.

- Opprørerne er terrorister og de skal ikke få styre landet vårt, sier Sergeij Taruta.

Ifølge Reuters skal ukrainas president nå ha åpnet for at det kan arrangeres en folkeavstemning om selvstendighet i Øst-Ukraina samtidig med presidentvalget 25. mai.

I den første uttalelsen fra makthaverne i Kiev etter at tidsfristen til prorussiske opprørere løp ut, strekker president Oleksander Turtsjinov ut en hånd til aktivistene.

Han sier at myndighetene i Kiev ikke er motstandere av en folkeavstemning i Øst-Ukraina, men at han er sikker på at flertallet vil stemme for et samlet, uavhengig og demokratisk Ukraina.

Avventer utspillet Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at russerne trenger mer informasjon om hva som faktisk ligger i utspillet fra Kiev.
Han gjør det klart at Øst-Ukraina må være en del av planleggingen av forslaget det i så fall skal stemmes over. Lavrov sier også at det er i Russlands interesse at Ukraina skal være samlet, og at alle landets borgere bør behandles likt.

Den russiske utenriksministeren slår også igjen fast at det ikke er noen russiske agenter i Øst-Ukraina, og krever en forklaring fra USA om hvorfor CIA-direktøren skal ha besøkt Kiev.

Gjennomfører aksjon Samtidig understreker myndighetene i Kiev at antiterroroperasjonen som er blitt varslet, vil bli gjennomført.

I Slavjansk henger det russiske flagget fortsatt høyt på flere bygninger, og det er rapporter om at barrikadene er styrket i løpet av natten. Bevæpnede og maskerte menn holdt vakt utenfor flere sentrale bygninger.

 ADVARER: Borgermester i Donetskregionen, Serhiy Taruta, sier at de forbereder en stor aksjon mot de prorussiske aktivistene. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.
ADVARER: Borgermester i Donetskregionen, Serhiy Taruta, sier at de forbereder en stor aksjon mot de prorussiske aktivistene. Foto: REUTERS/NTB Scanpix. Vis mer

Nyhetsbyrået Reuters fulgte utviklingen i festningsbyen Slavjansk i morgentimene mandag. Der som andre steder øst i Ukraina virket det ikke som om de prorussiske aktivistene aktet å vike for ultimatumet som myndighetene i Kiev hadde satt.

To valg Myndighetene i Kiev sitter igjen med to valg nå som tidsfristen til opprørerne i landet har løpt ut. Begge er like dårlige, mener Øst-Europa-ekspert Jakub Swiecicki ved Det utenrikspolitiske instituttet i Stockholm.

- Det som nå skjer øst i Ukraina trolig er begynnelsen på en offensiv, igangsatt av myndighetene i Moskva. Målet er å forhindre at hele Ukraina blir et forutsigbart og framgangsrikt Vest-land, sier Swiecicki til NTB.

Han sier at myndighetene i Kiev har to valg: Skyte med skarpt mot aktivistene eller la våpnene ligge og dermed vise at man ikke har kontroll over utviklingen. Ingen av valgene er direkte positive for Kiev, mener Øst-Europa-eksperten.

- Jeg tror det går mot en konfrontasjon før eller seinere. Om ikke i dag, så om noen dager, men det kan også være snakk om noen timer, sier han.

Mandag kan bli en kritisk dag for Ukrainas framtid, men samtidig har det blitt gitt mange tidsfrister fra de nye makthaverne i Kiev uten at det har ført til større reaksjoner

HODER VAKT: Pro-russiske aktivister holder vakt mandag morgen utenfor kontoret til borgermesteren i Slavjansk. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.
HODER VAKT: Pro-russiske aktivister holder vakt mandag morgen utenfor kontoret til borgermesteren i Slavjansk. Foto: REUTERS/NTB Scanpix. Vis mer