- Hold dere innendørs i kveld

Forferdelig nyttårsvær i vente over store deler av landet.

UVÆRET KOMMER:  Det er meldt liten og opptil full storm en rekke steder i Norge i kveld, noe som kan føre til en fyrverkeriløs og trist feiring av det nye året. På bildet ser vi Kråkenes fyr som herjes av bølger under et uvær i 2004. Foto: Thomas Bickhardt/SCANPIX .
UVÆRET KOMMER: Det er meldt liten og opptil full storm en rekke steder i Norge i kveld, noe som kan føre til en fyrverkeriløs og trist feiring av det nye året. På bildet ser vi Kråkenes fyr som herjes av bølger under et uvær i 2004. Foto: Thomas Bickhardt/SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det brygger opp til å bli en forblåst og begredelig nyttårsaften over store deler av landet. Verst rammet blir Vestlandet, Rogaland, Hordaland og Sogn og fjordane som kommer til å bli hamret av et voldsomt uvær.

• Les faktaboks til høyre for råd om fyrverkerioppskyting.

- Det er varslet liten storm, men det kan hende det blir full storm. Det kommer til å bli ubehagelig, og det er ikke lett å komme seg ut i en slik vind. I tillegg får de en en del nedbør, så det blir ikke en veldig hyggelig nyttårsfeiring, sier statsmeteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk institutt.

- Det er greit å holde seg innendørs på Vestlandet, legger hun til.

Best vær i nord Vestlandet er ikke alene om å få merke de nådeløse naturkreftene utover ettermiddagen og kvelden. Også Møre og Romsdal, Trøndelag, Agder og Østlandet kommer til å få mye vind, opp mot stiv kuling enkelte steder.

Vinden kommer hovedsaklig fra nordvest, noe som gjør at Østlandet slipper relativt heldig fra de verste forholdene. Det beste nyttårsværet blir å finne i de nordligste delene av landet.

- De sørligste delene av Nordland kommer til å få rolige vindforhold rundt midnatt, og det blir ikke så gærent i Nord-Trøndelag heller. Lofoten, Vesterålen og Troms vil få en del vind, mens i Øst-Finnmark og på vidda blir det fint, sier Wahl.

Vanskelige kjøreforhold Meteorologen advarer særlig om at underkjølt regn kan føre til svært glatte kjøreforhold på Østlandet. Vind, snø og snøfokk kan føre til meget vanskelige forhold på høyfjellsveiene østafjells og i Sør-Norge, ifølge et OBS-varsel fra Meteorologisk institutt.

Grensen for å utstede et ekstremvarsel går ved sterk storm, noe Vestlandet trolig slipper i denne omgang. Dermed blir det heldigvis ingen reprise av nyttårsorkanen i 1992, som førte til enorme ødeleggelser og er en av de kraftigste stormene registrert på fastlandet.

- I 1991 var det ekstremvær på ordentlig, sier Wahl.