Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hold dere unna området

Politiet ber nysgjerrige og beboere holde seg unna området rundt Hausmanns gate i Oslo mens de kjemper mot demonstrantene som holder stand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): En vekterbil fra G4S ble i 22-tiden i kveld knust av rasende demonstranter. Politiets innsatsleder på stedet bekrefter overfor Dagbladet at flere personer er pågrepet i forbindelse med bråket.

En gruppe på omlag 40 demonstranter holder fremdeles stand mot politiet i området rundt kulturhuset Hausmania og bygget der 20 husokkupanter ble kastet ut av Oslo-politiet natt til torsdag.

- Folk bør kjøre unna og holde seg borte fra området, oppfordrer politiet ved 21.30-tiden i kveld.

Brenner fremdeles- De som er nysgjerrige bør ikke oppsøke området. De som av en eller annen grunn må inn i området bør kontakte politiet på stedet for anvisninger, sier operasjonsleder Jørn Kr. Jørgensen ved Oslo politidistrikt.

Fremdeles brenner det flere steder i kvartalene rundt. Brannvesenet, beskyttet av politiet, har de siste timene rykket fra sted til sted for å slukke bål som demonstrantene har tent opp i forskjellige gater og kryss.

VOLDSOMME SCENER:Demonstrantene markerte sin motstand mot Oslo kommunes utkastelse av husokkupantene i Hausmannsgate 42. Foto: Øistein Norum Monsen
VOLDSOMME SCENER:Demonstrantene markerte sin motstand mot Oslo kommunes utkastelse av husokkupantene i Hausmannsgate 42. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Da politiet i 22-tiden rykket inn med brannmannskapene for å slukke, ble det kastet fem-seks tåregassgranater mot demonstrantene. De svarte med å kaste flasker, brostein og andre gjenstander mot politiet.

- Nå er det et bål i Deichmansgate og et i Rostedsgate. Det er bål flere steder. Demonstrantene sprer seg hele tiden, og vi prøver å gå etter og slokke, sier Jørgensen.

Katt og musPolitiet, utstyrt med hjelm og skjold, har tatt oppstilling og blokkerer kvartalet og innfartsveiene til Hausmania. To kvartaler unna har imidlertid demonstranter, noen av dem iført gassmasker og finlandshetter, satt fyr på nye barrikader.

Naboer i området har fått beskjed om å lukke vinduene. Det er for øyeblikket umulig for biltrafikk å passere krysset mellom Hausmannsgate, Møllergata og Rostedsgate.

TENTE BÅL: Demonstrantene markerte sin motstand mot Oslo kommunes utkastelse av husokkupantene i Hausmannsgate 42. Foto: Øistein Norum Monsen
TENTE BÅL: Demonstrantene markerte sin motstand mot Oslo kommunes utkastelse av husokkupantene i Hausmannsgate 42. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Tidligere i kveld brant det kraftig i krysset mellom Hausmannsgate, Møllergata og Rostedsgate da så mange som 300 demonstranter møtte opp for å protestere mot utkastelsen fra bygget i Hausmannsgate 42 og et annet bygg i tilknytning til kulturhuset Hausmania.

Murer igjenBråket startet i 18-tida, og en time senere måtte politiet omdirigere all trafikk. Demonstrantene forsøkte lenge å danne en mur i veikrysset for å beskytte bålet de hadde tent. Brannvesenet, under beskyttelse av politiet, fikk etter hvert rullet ut vannslangene og slukket brannen.

To lastebiler med sementtank står utenfor Hausmannsgate 42, fordi vinduer og dører i bygget skal mures igjen.

- Vi sikrer byggene på oppdrag fra kommunen, sa innsatsleder Jon Morten Hansen til Dagbladet tidligere i kveld.

STORE FLAMMER: Demonstrantene markerte sin motstand mot Oslo kommunes utkastelse av husokkupantene i Hausmannsgate 42. Foto: Øistein Norum Monsen
STORE FLAMMER: Demonstrantene markerte sin motstand mot Oslo kommunes utkastelse av husokkupantene i Hausmannsgate 42. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Vi murer igjen alle åpninger på huset, sier politiets innsatsleder.

Viktige timerPolitiet oppgir at de foreløpig har pågrepet en demonstrant i forbindelse med opptøyene. Mer om hvem denne demonstranten er og hvilken rolle han har ønsker ikke Jørgensen å si.

- Det kan se ut som om det har roet seg noe. De neste timene blir viktige for oss med hensyn på å få kontroll og gjenopprette ro og orden, sier Jørgensen.

Det er foreløpig uklart hvor stor skade demonstrantene har forårsaket på eiendom og bygg i området. En håndfull biler skal være tagget ned, og løse og brennbare gjenstander brukt i de mange bålene. Politiet sier de av taktiske årsaker lot være å gripe inn overfor demonstranter som utførte hærværk.

- Vi må rett og slett vente til dagslyse kommer for å få oversikt over hva som er ødelagt. Men vi tror ikke omfanget er stort, sier Jørgensen.

HINDRET BRANNVESENET: Demonstrantene markerte sin motstand mot Oslo kommunes utkastelse av husokkupantene i Hausmannsgate 42. Foto: Øistein Norum Monsen
HINDRET BRANNVESENET: Demonstrantene markerte sin motstand mot Oslo kommunes utkastelse av husokkupantene i Hausmannsgate 42. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Opptøyene i dag skjer etter at Oslo kommune i forrige uke fikk tillatelse fra Oslo byfogdembete til å tømme bygget på grunn av brannfare. Beboerne sier de har utbedret bygget siden brannvesenets befaring. Okkupantene mener kommunen bruker brannfaren som unnskyldning for å kaste dem ut.

Beboerne i Hausmania sier til Dagbladet at de trakk seg fra demonstrasjonen, da den utartet.

KNUSTE HANDLEVOGNER: Demonstrantene markerte sin motstand mot Oslo kommunes utkastelse av husokkupantene i Hausmannsgate 42. Foto: Øistein Norum Monsen
KNUSTE HANDLEVOGNER: Demonstrantene markerte sin motstand mot Oslo kommunes utkastelse av husokkupantene i Hausmannsgate 42. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!