- Hold dere unna, USA og Vesten

Folk er viktigere enn en diktator, råder egyptisk professor i fysikk.

RASERI: En av de mange tusen demonstrantene som vil kaste president Hosni Mubarak og hans regime står utenfor presidentpalasset og demonstrerer. Mubaraks tale til folket i går kveld skulle få folk til å gå tilbake til arbeid og hverdagsliv igjen, men nå har demonstrantene ett mål: Få bort den mannen. Foto: Amr Abdallah Dalsh/Reuters/Scanpix
RASERI: En av de mange tusen demonstrantene som vil kaste president Hosni Mubarak og hans regime står utenfor presidentpalasset og demonstrerer. Mubaraks tale til folket i går kveld skulle få folk til å gå tilbake til arbeid og hverdagsliv igjen, men nå har demonstrantene ett mål: Få bort den mannen. Foto: Amr Abdallah Dalsh/Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Professor-ekteparet i fysikk, Magda Waly (62) og Mahmoud Sharaf (66), har så ofte som mulig gått til frigjøringsplassen for å demonstrere mot president Hosni Mubarak og hans regime. I går kveld satt de spent foran tv-skjermen, med håp om å se den forhatte lederen si at han nå går av. Det gikk helt motsatt.

- Han er en gal mann. Dette er helt forferdelig. Etter alt det som nå har skjedd, kommer han fremdeles med løgner. Jeg trodde det skulle være over i dag, sa Magda Waly i går kveld og fortsetter:

- Vet du hva, nå er jeg redd. Jeg er urolig.

Melding til Vesten I dag er hennes ektemann og professor ved Universitetet i Kairo, Mahmoud Sharaf, tilbake på Tahrir sammen med tusenvis av andre egyptere som ønsker Mubarak bort fra Egypt-roret. Før han gikk, skrev han følgende til Dagbladets lesere:

«Vi ber Vesten, og spesielt USA, om å la Egypt få være i fred, sånn at egyptere kan styre sine egne liv. Jeg skal forklare hvorfor jeg sier dette til dere:

USA hjalp Nasser til makten i 1952. Dette førte til ustabilitet i Midtøsten og i alle arabiske land (den israelske konflikten). Etter hvert som Nasser satt ved makten, så han på seg sjøl som en stor leder, og begynte å irritere amerikanerne sånn at de måtte straffe ham med Israel-krigen i 1967, men fakta var at amerikanerne straffet egypterne, som igjen måtte leve med en nådeløs diktator.

Så kom Sadat, som fikk i stand fremgang og demokrati og fred med Israel. Men Sadat var ikke helt etter amerikanernes smak, og de hjalp Mubarak med to religiøse fanatikere som henrettet Sadat.

USA hjalp Mubarak til makten og han har regjert uten frykt i 30 år: politiregime, korrupsjon, drap, fengslinger og så videre. USA ga ham penger til å bestikke folk sånn at han kunne opprettholde sitt brutale regime.

Visste USA først i går at Mubarak og hans familie har en formue som er på mer enn 70 milliarder dollar??

Eneste grunnen til at USA støtter Mubarak er for å trygge Israel, men jeg kan foriskere dere om at ikke noen i Egypt ønsker krig med Israel. Vi er lei av denne historien. Nå vil vi egyptere bestemme sjøl, uten innblanding fra USA og Vesten.

Vi er ikke sinte på Vesten eller USA, men de må endre politikken sin. FOLK er viktigere enn diktatorer.»

Skriver professor i fysikk ved Universitetet i Kairo, Mahmoud Sharaf (66), til Dagbladets lesere.

DAGLIG UTE OG DEMONSTRERER:  Magda Waly (62) og ektemannen Mahmoud Sharaf er daglig inne på Tahrir-plassen for å få bort president Mubarak og hans regime. - Men vær så snill, USA og Vesten, la oss egyptere få kontrollere denne prosessen sjøl denne gang, er Sharafs melding til Vesten. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/ Dagbladet
DAGLIG UTE OG DEMONSTRERER: Magda Waly (62) og ektemannen Mahmoud Sharaf er daglig inne på Tahrir-plassen for å få bort president Mubarak og hans regime. - Men vær så snill, USA og Vesten, la oss egyptere få kontrollere denne prosessen sjøl denne gang, er Sharafs melding til Vesten. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/ Dagbladet Vis mer