- Hold elitestyrkene unna

Flere hundre amerikanske antiterror-soldater står nå klare til å raide Jemen på jakt etter al-Qaida-terrorister. - USA må ligge unna, truer landets myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 800 amerikanske soldater er sendt til Djibouti ved innløpet til Rødehavet - like ved terrorist-redet Jemen. USA synes ikke landet har gjort nok for å finne terroristene som angrep det amerikanske skipet USS «Cole» i 2000.

- Vi vil bruke våre egne styrker til å finne al-Qaida-mistenkte uten hjelp fra USA eller andre, sier en offisiell Jemen-kilde til nyhetsbyrået AP i kveld.

- Hvis al-Qaida holder til i landet vårt, kan vi selv leite etter dem og prøve å fakke dem. Utenlandsk intervensjon er ikke nødvendig, forsikrer kilden.

Det jemenittiske svaret kommer en dag etter at Pentagon fortalte om troppeoppbygginga i regionen. Flere hundre amerikanske elitesoldater står i beredskap, og landgangsfartøyet «Belleau Wood» har i flere dager krysset fram og tilbake utenfor den tidligere franske kolonien Djibouti på Afrikas horn. Skipet vil på kort tid kunne landsette amerikanske soldater i Jemen, som ledd i jakten på medlemmer av Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk. Skipet har operert i regionen siden august, men aktiviteten er nå trappet kraftig opp.

- Våre spesialstyrker og CIAs paramilitære styrker forbereder angrep mot al-Qaida i dette området, sier en militærkilde til nyhetsbyrået AP.

Flere terrorland

Snaut halvparten av de 800 amerikanske soldatene i Djibouti skal tilhøre spesialavdelingen Delta Force, som er trent for raske kommandooperasjoner på fiendtlig territorium, der siktemålet er å pågripe eller uskadeliggjøre terrorister. De er kjent for å ta seg raskt inn på fiendtlig territorium, hente ut personer for så å forsvinne ut helst før motstanderen rekker å mobilisere et motangrep.

Den amerikanske ambassadøren i Jemen og den amerikanske regionale militærsjefen forhandler med landets myndigheter om et mulig anti-terror-samarbeid. Samtalene handler om når og hvordan terroristene skal pågripes, og om amerikanske og jemenittiske soldater skal samarbeide.

- Amerikanerne presser oss til å godta en mer aktiv amerikansk rolle, sier en myndighets-kilde til AP.

En annen myndighets-kilde sier til en statseid avis at ingen terrorister skjuler seg i Jemen. USA fastholder at landet lenge har vært et skjulested for ettersøkte terrorister, og at al-Qaida-terrorister har søkt tilflukt her etter å ha rømt fra Afghanistan. Amerikanerne ba nylig Jemen om opplysninger angående seks al-Qaida-mistenkte.

USA har lenge vært misfornøyd med innsatsen og resultatene til Jemens myndigheter i terrorjakta. De har fått CIA-hjelp til terroristjakten, men har oppnådd svært lite. Spesialstyrker har også lært opp lokale anti-terrorgrupper.

- Tungt bevæpna klanledere kan ha terroristene skjult hos seg. Å prøve seg på disse kan være farlig, sier en Jemen-talsmann.

En operasjon der jemenittiske styrker i desember i fjor prøvde å pågripe tre al-Qaida-medlemmer i en provins øst i landet, endte med katastrofe. 20 soldater ble drept, mens de mistenkte kom seg unna.

I tillegg til Jemen mistenkes andre land i regionen for å huse terrorister, som Sudan og Somalia. Spesialstyrken ble sendt til Djibouti for å jakte på terrorister som har operert i regionen eller som har flyktet dit fra Afghanistan, sier kilder i det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon.

Vil hevne USS «Cole»

Et potensielt mål er de lovløse grensetraktene mellom Jemen og Saudi-Arabia, der det er mistanke om at de ansvarlige bak angrepet på den amerikanske jageren «Cole» oppholder seg. 17 amerikanske soldater ble drept da en jolle full av sprengstoff eksploderte langs skutesiden på USS «Cole» for to år siden.

USA er svært misfornøyd med etterforskningsinnsatsen til myndighetene i Jemen etter angrepet på «Cole». Amerikanske styrker har to ganger den siste måneden vært på nippet til å gå inn i Jemen for å slå til mot mulige al-Qaida-grupper, ifølge kilder Financial Times har snakket med.

Nyhetsbyrået AP fikk i helga opplyst at Bush-administrasjonen trapper opp anti-terrorkampen i Jemen og nabolandene. Forsvarsminister Donald Rumsfeld ba i sommer militær-sjefene om å planlegge en utvidelse av terrorkrigen. Til nå har mesteparten av den militære innsatsen vært i Afghanistan. Trolig ønsker presidenten å sende spesialstyrker til flere antatte terrorist-skjulesteder.

Mange Jemen-terrorister

Osama bin Laden er saudiaraber, men familien hans kommer fra Jemen. Det samme gjør flere av de 19 kaprerne fra angrepene på USA 11. september i fjor. Al-Qaida-lederen Ramzi Binalshibh, som ble arrestert i Pakistan i forrige uke, stammer også fra Jemen - i likhet med sju andre av de ti som ble pågrepet i samme operasjon. Da amerikansk politi nylig arresterte seks jemenitter ved Buffalo i delstaten New York, mente de å ha avdekket den første al-Qaida-cella på amerikansk jord.

<B>ETTERSØKT: FBI sendte i februar ut bilder av disse mennene som de mistenker for å planlegge angrep på amerikanske interesser i Jemen.
<B>NATTKIKKERT: Her blir Taliban-soldatene avslørt av amerikanske spesialstyrker i Afghanistan den 24. august i år.
<B>TØFFINGER PÅ TOKT: Amerikanerne sender sine spesialstyrker til land over hele kloden for å sikre amerikanske interesser og for å trene opp lokale styrker. Her sørger de for sikkerheten ved et afghansk møte i den lovløse grensebyen Spinboldak.
KNYTTNEVEN MOT TERROR: Bush-administrasjonen ønsker å huke inn terrorister fra skjulesteder jorda over ved hjelp av sine topptrente elitesoldater. Her omringer "Rob" og kollegene et al-Qaida-hus i Khost i Afghanistan.
<B>FÅR SELSKAP: Franske soldater gikk i dag rundt på markedet i Djibouti. Nå har de fått selskap av rundt 800 amerikanske soldater som er sendt til regionen for å jakte på terrorister.
<B>ELITESTYRKER:</B> De amerikanske spesialstyrkene kan angripe Jemen når som helst. Her er de på al-Qaida-jakt i Afghanistan i slutten av august.
TERRORMÅL: USS «Cole» ble angrepet av selvmords-terrorister med ei jolle full av sprengstoff 12. oktober 2000.