- Hold hodet kaldt og hjertet varmt

- Nå gjelder det å holde hodet kaldt og hjertet varmt. Vi skal ha nulltoleranse for intoleranse og slå knallhardt til mot all alvorlig kriminalitet, men vi må også bekjempe årsakene til kriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dette sier Ap's påtroppende partileder, Jens Stoltenberg, på bakgrunn av drapene på de to dørvaktene i Moss som har utløst nye rop om innstramming i asyl- og flyktningpolitikken.

- Kriminelle handlinger skal selvsagt straffes uansett hvem som har begått dem, enten det er drap på dørvakter eller såkalte æresdrap på kvinner. Men vi kan ikke bryte grunnleggende rettsstatsprinsipper, internasjonale menneskerettigheter eller stemple hele befolkningsgrupper som kriminelle fordi et fåtall i gruppa begår en kriminell handling, sier Stoltenberg.

- Over streken

- Hvordan opplever du debatten etter drapene i Moss?

- Flere av de som har deltatt i debatten har gått over streken. Ja, når framtredende Frp-politikere til og med gir navngitte norske politikere skylda for drapene i Moss, så er det å gå langt over streken. Slikt bidrar bare til å bygge opp fordommer.

Stoltenberg trekker fram at 70- 80 prosent av all vold skjer i alkoholrus.

- Men det blir likevel ganske meningsløst å hevde at Frp-politikere som er tilhengere av en liberal alkoholpolitikk er personlig ansvarlig for de kriminelle handlinger som skjer i alkorus.

Derimot har jeg den dypeste respekt for det far til den ene av de drepte dørvaktene i Moss sa etter drapet. Midt i tragedien som har rammet familien og ham, sa han at han vil fortsette å kjempe mot rasismen, sier Ap's nestleder.

Noe av det beste

- Jeg vil advare sterkt mot å bruke drapene i Moss til å skape frykt og fremmedhat, sier Stoltenberg.

- I din tale på Youngstorget under massemønstringen som samlet 40000 i protest mot rasisme i fjor vinter sa du bl.a. at vi som nasjon må vende om og at drapet på Benjamin Hermansen var et tidsskille. Ble det et tidsskille?

- Jeg ønsket at vi sammen skulle gjøre drapet på Benjamin Hermansen til et tidsskille. Om vi har lyktes er for tidlig å si. Men den uvanlig sterke oppslutningen vi fikk om den markeringen, viste noe av det beste i det norske folk: Vi tok avstand fra diskriminering uansett hudfarge og etnisk bakgrunn, sier Stoltenberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer