BEKYMRET: Kong Harald er også urolig over at mennesker i Norge stadig blir forskjellsbehandlet på grunn av hudfarge.  Foto: Jon Eeg/SCANPIX
BEKYMRET: Kong Harald er også urolig over at mennesker i Norge stadig blir forskjellsbehandlet på grunn av hudfarge. Foto: Jon Eeg/SCANPIXVis mer

Hold høyden!

Kong Harald siterte Carsten Thomassens samboer i nyttårstalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kong Harald ønsker seg et raust Norge som ikke skal bestå av ufeilbarlige mennesker. Han vil ha slutt på bruk av betegnelsen «samfunnets svakeste» om dem som sliter med et rusproblem.

- Hadde vi erkjent at alle mennesker er like mye verdt, ville vi ikke ha tålt at noen møtes med nedlatende holdninger på grunn av at de sliter med et rusproblem. Det kreves sterk rygg til å gå med verdighet gjennom krenkelser, sier kongen i sin nyttårstale.

Kong Harald ser helst at uttrykket «samfunnets svakeste» går ut av dagligtalen.

- I realiteten er noen av dem de sterkeste blant oss, sier han.

Kongen minner om at vi alle er ansvarlige for at vi selv og våre medmennesker kan leve et verdig liv og at dette er et ansvar vi aktivt må ta på oss.

Hudfarge

Kong Harald er også urolig over at mennesker i Norge stadig blir forskjellsbehandlet på grunn av hudfarge. I nyttårstalen retter kongen oppmerksomheten mot menneskeverd og menneskerettigheter.

- Forskjellsbehandling på grunn av hudfarge bekymrer meg. Vi opplever det i arbeidslivet, på boligmarkedet og i møte med det offentlige. Men samtidig ser vi at det over hele landet gjøres viktig arbeid for å bygge skillene ned og bruke den ressursen som vårt kulturelle mangfold er, sier kongen.

Kongen går til forsvar for toleranse, menings- og ytringsfrihet, men sier vi må passe oss for taust å akseptere skadelige tradisjoner som bryter med menneskerettighetene.

- Det enkleste er å forby det vi ikke liker. Men vårt demokrati er nettopp bygd på frihet til å være uenig og mot til å uttrykke det. Forbud er fryktens våpen. Toleranse er trygghetens våpen, sier kongen.

Finanskrisen

Kong Harald sier at Norge står oppe i en økonomisk situasjon som er mer alvorlig enn det vi er vant til. Mange opplever hverdagen som dramatisk. Hele verdikjeder kan bli oppløst fordi enkeltleddene svikter. Krisen i verdensøkonomien kan også forverre humanitære kriser.

- Det er nettopp i en tid da vi selv er rammet, at vi må prøve å ikke bli oss selv nok, advarer kongen.

Kong Harald tar opp et budskap som samboeren til den drepte journalisten Carsten Thomassen kom med i sin minnetale: Hold høyden!

- Hun siterte sin avdøde mann som mente dette var første bud for ikke å gå seg vill på fjellturer. Men det er også en ledestjerne for å makte å se ut over vår egen situasjon i tunge tider, sier kongen.

Ytre press

Kong Harald advarer også mot usunne krav i arbeidslivet og det enorme forventningspresset som møter ungdom på skolen, i hjemmet, blant venner og ikke minst det som skapes i mediene.

- Voksne har et ansvar for at de unge blir hele mennesker som tar bevisste valg, ikke som tror verdien ligger i å være flinkest, penest eller mest populær. I det nye året kan vi rett og slett oppmuntre hverandre til å slappe av litt i forhold til ytre krav, sier kongen.

(NTB)

Les hele talen her.