Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hold kjeft, Berntsen!

Meldingen fra sentrale AP-folk til Thorbjørn Berntsen høres i usminket versjon slik ut: - Hold kjeft! Berntsen kom i dag med uttalelser der han ber Jens Stoltenberg trekke seg som lederkandidat av hensyn til Thorbjørn Jaglands helse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederstriden i Arbeiderpartiet ruller videre etter Thorbjørn Berntsens bønn til Jens Stoltenberg om å trekke seg av hensyn til den sykmeldte Thorbjørn Jagland.

Ap-veteranen Berntsen fikk imidlertid ikke støtte fra noe hold i Arbeiderpartiet. Ingen var villig til å stå fram og forsvare Berntsens utspill, som ble kalt alt fra uheldig til rått.

- Jeg kan ikke huske å ha opplevd maken i min tid i Ap, og det begynner å bli noen år, sa Oslo-representanten Marit Nybakk til P4.

Hun sa Berntsen hadde overskredet en grense ved å utnytte Jaglands sykdom politisk. Tidligere statsminister Odvar Nordli oppfordret partifellene i Arbeiderpartiet til å holde munn.

- Jeg kunne av og til ha lyst til å si til partifeller at det er også tillatt å holde kjeft, sa Ap-veteranen til NRK.

Ledelsen i Arbeiderpartiet, stortingsrepresentanter og tillitsvalgte over hele landet sa det samme som Nordli på ulike måter.

Berntsen-refs

Nestleder i Arbeiderpartiet, Hill-Marta Solberg, refset Thorbjørn Berntsen for uttalelsene hans om lederstriden i partiet.

- Dette burde han ikke sagt, sier Solberg til NTB.

- Jeg mener alle nå må besinne seg. Partilederen er innlagt på sykehus og legene sier han trenger ro. Da synes jeg alle må bidra så han ikke blir forstyrret. Berntsens uttalelser kan lett føre til det motsatte, sier Solberg.

- Ber du om en pause i lederdebatten til Jagland er tilbake i full vigør?

- Ja, vi har det ikke så travelt at vi ikke kan vente med debatten rundt lederskapet så lenge Jagland er sykmeldt, sier Hill-Marta Solberg.

Thorbjørn Berntsen understreket at Stoltenberg ikke kan lastes for Jaglands illebefinnende, men mener likevel lederdebatten, kombinert med annet hardkjør og mediepress, har slitt ut Jagland.

- Jeg mener denne situasjonen kunne ha vært unngått dersom Jens hadde sagt at han ikke var kandidat til ledervervet, sier Berntsen, som ga Stoltenberg rådet om å trekke seg allerede for to uker siden.

Indignert

Arbeiderpartiets Karita Bekkemellem Orheim er svært indignert over partifelle Thorbjørn Berntsen utsagn.

Hun sier at Thorbjørn Berntsen er en politiker som hun personlig har hatt stor respekt for, og som har vært et forbilde. Men nå mener hun at folk faktisk bør roe seg litt ned.

- Det aller viktigste nå er at Thorbjørn Jagland må bli frisk, og jeg synes det er utidig å bruke Thorbjørns sykdom på dette tidspunktet, slik vi nå ser det, sier Karita Bekkemellem Orheim.

Fløy

Arbeiderpartikjenneren Steinar Hansson sier til P4 at Berntsens uttalelse føyer seg inn i rekken av andre utspill fra Jagland-fløyen den senere tid.

- Men de er for tøffe og harde og det slår tilbake på dem selv, sa Hansson og fikk støtte av Nybakk.

- Det er denne fløyen som har opptrådt brutalt, sa hun.

(NTB/Dagbladet.no)

FRITT-TALENDE: Thorbjørn Jagland er kjent for å snakke rett fra levra. Men han får knallhard kritikk for sine uttalelser.
Hele Norges coronakart