«Hold kjeft Chavez» er blitt ringetone

Kongeutbrudd skaper millionindustri i Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I Spania har kongens utbrudd mot Venezuelas president Hugo Chavez blitt en slager.

Under et toppmøte i Chile sist helg ba Juan Carlos den frittalende presidenten om å holde kjeft, og siden den gang har utbruddet bredd seg over landet.

Over 500 000 spanjoler har lastet ned ringetonen med utsagnet «kan ikke du bare holde kjeft?», og selskapet bak produktet har tjent rundt 1,5 millioner euro, eller 12 millioner kroner.

Tilspisset debatt

Det var sist helg at Chavez og Juan Carlos deltok på et toppmøte mellom ledere av den spansktalende verden i Santiago, Chile. Under den spanske statsministerens tale lørdag sprakk det for kongen. 

Jose Luis Rodriguez Zapatero var i ferd med å kritisere Chavez for å ha kalt Spanias tidligere statsminister, José María Aznar, for en fascist, da han ble avbrutt av Chavez protester. Presidenten skal gjentatte ganger ha forsøkt å avbryte Zapatero før kongen, som satt noen stoler bortenfor Chavez, lente seg fram og utbrøt «kan ikke du bare holde kjeft?». 

T-skjorter

Når 500 000 spanjoler nå får en innkommende samtale er det ikke kongen som snakker, men en skuespiller som er leid inn for å forhindre eventuelle brudd på opphavsretten. Det ser derimot ikke til å gjøre ringetonen mindre populær.

POPULÆRT: Spanias konge Juan Carlos ba Hugo Chavez om å holde kjeft sist helg. Det blir det millionindustri av. Foto: AFP/IBEROCHILE /SCANPIX
POPULÆRT: Spanias konge Juan Carlos ba Hugo Chavez om å holde kjeft sist helg. Det blir det millionindustri av. Foto: AFP/IBEROCHILE /SCANPIX Vis mer

Også andre produkter går unna. The Guardian skriver at Peñabrødrene, som driver et lite t-skjorteselskap som normalt selger rundt 800 skjorter i året, denne uken har mottatt over 1000 bestillinger på deres skjorte som er inspirert av kongens utbrudd.

Latin Amerika splittet
Juan Carlos kjefting ble møtt med blandet respons i Latin Amerika. Perus president Alan Garcia og El Salvadors Tony Saca, som flere ganger har vært målskive for Chavez kraftuttrykk, har gitt sin støtte til kongen.Men Brasils Luiz Inacio støtter Chavez i saken.

Venezuelas president var lenge taus, før han onsdag kalte utbruddet for et «sannhetens øyeblikk», og at det viste Spanias nedlatende holdning til Latin Amerika. Samme dag koblet statlig tv i Venezuela Juan Carlos med Fransisco Franco. De viste bilder av de to sammen, og uttalte at kongen var den spanske diktatorens lakei, skriver LA Times.

Fredag ba Chavez om en kongelig unnskyldning, skriver AP. Han har foreløpig ikke hørt fra Juan Carlos. I mellomtiden tjener spanske gründere seg rike.

AVBRYTER: Etter at Venezuelas president Hugo Chavez gjentatte ganger avbrøt spanias statsminister, orket ikke den spanske kongen mer.