- Hold kjeft, din ape

Det svartnet for Saddams nestkommanderende under det arabiske toppmøtet i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For andre gang på under ei uke preges regionale møter om fred av åpen krangel.

Ledere fra landene i Organisasjonen av islamske stater er nå samlet i Qatars hovedstad Doha, bare noen kilometer fra kommandosentralen der general Tommy Franks vil lede krigen mot Irak.

Målet for møtet er å komme fram til en felles linje overfor krisa i Irak, men på møtets første dag, i går, var det krangel for åpen scene som preget samlingen .

Også på toppmøtet i Den arabiske liga i helga oppsto det æreskjelling mellom statsledere. De arabiske og islamske landene står dypt splittet overfor krisa i Irak.

- Din ape

Krangelen startet under talen til visepresident Izzat Ibrahim al-Doury i Iraks øverste organ Revolusjonsrådet. Han er formelt Saddam Husseins nestkommanderende i Irak. I talen refset al-Doury Kuwait i harde ordelag. Kuwait huser store amerikanske styrker som skal rykke inn i Irak. En kuwaitisk diplomat avbrøt talen, hvorpå al-Doury ble rasende:

- Hold kjeft, din lakei, din forræder, din ape, brølte han.

Kuwaits utenriksminister Sabah al-Ahmad al-Jabir al-Sabah ropte da tilbake:

- Dette er hykleri og falskneri.

Dypt splittet

Møtelederen fra Qatar, som fortvilet forsøker å samle de 57 landene om en felles oppfordring til Saddam om å forlate Irak, klarte å stanse krangelen. Arabiske og muslimske land har gjennom flere møter på høyt nivå forsøkt å komme til enighet om en felles linje overfor krisa i Irak, men splittelsen dem imellom er dyp.

Lørdag braket Libyas leder Moamar Gadhafi sammen med Saudi-Arabias kronprins Abdullah under toppmøtet i Den arabiske liga i den egyptiske badebyen Sharm el-Sheik. Gadhafi sa Saudi-Arabia «samarbeidet med djevelen».

En fortørnet saudi-arabisk kronprins repliserte at Gadhafi var «en agent for kolonistene».

Møtet i Sharm el-Sheik endte uten noen felles enighet, men det var enighet om å sende en topptung delegasjon til Bagdad.

Ulike forslag

Arabiske og muslimske land er enige om at USAs krig mot Irak vil være en ulykke for regionen. Golflandene mener veien ut av krisa er en felles oppfordring til Saddam Hussein om å gå av. Det vil ikke Egypt og Syria være med på.

Iran foreslår en oppfordring til den irakiske opposisjonen om å forsone seg med Saddam og arbeide for frie valg i Irak. Forslaget behandles nå under møtet i Doha.

FIKK GJENNOMGÅ: Kuwait og Kuwaits utenriksminister Sabah al-Ahmad al-Jabir al-Sabah.
RASENDE: Iraks nestkommanderende Izzat Ibrahim al-Doury reagerte med å æreskjelle Kuwait da han ble avbrutt i sin tale mot nabolandet.