- Hold kjeft!

BERLIN (Dagbladet): Kontorene til ekskansler Helmut Kohl blir nå støvsugd på jakt etter bevis for at kristeligdemokratene (CDU) ble bestukket med millionsummer da oljegiganten Elf Aquitaine overtok det tidligere østtyske oljemonopolet Minols anlegg i Leuna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyske søndagsavisa Bild am Sonntag forteller i dag om granskingen som foregår ved kanslerkontoret.

Den representerer et nytt høydepunkt i avsløringene av korrupsjonen blant tyske politikere, spesielt blant kristeligdemokratene som under Kohls ledelse regjerte Tyskland i 16 år.

Opprydding

Kohls arvtaker som partisjef, Wolfgang Schäuble, driver nå et intenst opprydningsarbeid i CDU for å begrense de politiske skadene av en korrupsjonsaffære som truer med å bli en sak også for politi og påtalemyndighet.

Hans første skritt var å sparke Hans Terlinden, som var forvaltningssjef i CDU og en av Kohls nærmeste fortrolige.

Terlinden hindret Schäuble og hans medarbeidere i å få utlevert dokumenter som kunne belyse Kohls bruk av «svarte konti» for å skjule korrupsjonspenger.

Mer og mer rettes søkelyset nå mot Kohl.

Han skal ha brukt millionbestikkelser fra tyske og utenlandske konserner til å styrke partikassa.

Kohl: - Hold kjeft!

Nyhetsmagasinet Focus skriver i morgendagens utgave at Kohl har forsøkt å hindre en oppklaring av korrupsjonsanklagene.

- Hold kjeft! Dere vet at penger også tilfløt deres egne formenn i delstatene, skal Kohl ha sagt til partifeller som forlangte en oppklaring, ifølge nyhetsmagasinet.

Korrupsjonsavsløringene startet for to uker siden, da det kom fram at CDU via en tysk våpenhandler mottok en million mark (vel fire millioner kroner) som takk for at Saudi-Arabia i 1991 fikk kjøpe 36 Fuchs-stridsvogner fra Thyssen-verkene.

Kohl presset gjennom handelen mot viljen til blant andre sin egen utenriksminister Hans-Dietrich Genscher.

Flere personer har nå anmeldt Kohl til politiet. Også innen hans eget parti blir det reist krav om at han skal legge ned sitt verv som medlem av Forbundsdagen.

Kohls eneste kommentar er at penger aldri har hatt innflytelse på hans politiske beslutninger.

KORRUPT? Ekskansler Helmut Kohl skal ha brukt millionbestikkelser fra tyske og utenlandske konserner til å styrke partikassa.