MULIGHETER FOR TORDEN: Første pinsedag blir det muligheter for torden i Oslo og på Østlandet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
MULIGHETER FOR TORDEN: Første pinsedag blir det muligheter for torden i Oslo og på Østlandet. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Været i pinsen

Hold på hatten. Slik blir pinseværet

Både snø, torden og fare for flom i Norges land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sommeren lar fortsatt vente på seg i Finnmark. Lørdag er flere veier i fylket stengt eller har kolonnekjøring som følge av uvær, skriver iFinnmark.

- I Øst-Finnmark kan det faktisk komme mellom 20 og 40 millimeter snø i pinsen. Det betyr at kjøreforholdene kan bli litt utfordrende, sier meteorolog Kristian Gislefoss hos Meteorologisk institutt til Dagbladet.

- Det er ikke helt uvanlig at det snør så mye i Finnmark i juni, men det skjer heller ikke hvert år, sier Gislefoss.

Lenger sør i Finnmark vil nedbøren komme i form av sludd og regn, opplyser meteorologen.

- I Troms er det også ventet sludd og nedbør, men det blir for det meste oppholdsvær, sier han.

Mest sol i Nordland

Ifølge meteorologen får Nordland det fineste pinseværet.

- I Nordland ser det ut til å bli ganske fint, med mye sol og rundt 14 grader, men det kan også bli nattefrost.

Utover neste uke blir det generelt mye varmere i hele Nord-Norge, opplyser meteorologen.

Fra midten av uka kan det bli godt over 20 grader flere steder i Nord-Norge, ifølge YR.

I Midt-Norge blir det heller ikke så aller verst i pinsen.

- Lenger sør, i Trøndelag, er det ventet litt nedbør første pinsedag, men for det blir for meste opphold og perioder med sol, sier meteorologen.

Mulighet for torden flere steder

På Vestlandet kan innbyggerne vente seg ei grå pinse.

- Vestlandet får gråvær og nedbør både første og andre pinsedag. I Rogaland er det fare for torden første pinsedag, forteller Gislefoss.

- Det også mulighet for torden på Sørlandet første pinsedag. Dagen starter dagen med nedbør, men etterhvert blir det opphold og perioder med sol.

Østlandet får også mye gråvær i pinsen. Også her er det fare for torden første pinsedag, ifølge metorologen.

- På kvelden er det mulighet for kraftige byger med torden. Temperaturene vil ligge på rundt 15 grader i Oslo. Det blir altså ikke så fint første pinsedag, men både Østlandet og Sørlandet får bedre vær andre pinsedag, avslutter Gislefoss.

Oppsving i nord

Da kan det, ifølge Gislefoss' kollega Eldbjørg Moxnes, kan det da bli opp mot 20 varmegrader. Så blir det imidlertid skiftende temperaturer rundt omkring i Norge, ikke helt ulikt slik sommeren pleier å være.

- I Norge er det sjelden lange perioder med stabilt fint sommervær, sier Moxnes og understreker at det er de tre nordligste fylkene som kan vente seg den største oppsvingen den kommende tiden.

- I Troms og Finnmark har det vært kaldt og endel sluddbyger den siste tiden, men hvis den siste prognosen stemmer, blir det finere vær fra tirsdagen av, sier Eldbjørg Moxnes.

Sannsynlighet for flom

Samtidig kan snømengdene som fortsatt finnes oppe i høyden føre til flom.

Ifølge NVE, er det stor sannsynlighet for flom etter pinsen.

«Det har vært en del snøsmelting både i sør og nord siden midten av mai, men det er fortsatt mye snø igjen sammenlignet med normalt. Det er dermed fortsatt stor sannsynlighet for stor snøsmelteflom etter pinse i elver fra de snødekte områdene. Dette gjelder spesielt i Nord-Norge, og hvis det blir veldig varmt over flere dager. Nedbør vil også forsterke effekten av snøsmeltingen», skriver NVE i den siste vårflomanalysen.