Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hold presset mot Kina

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Debatten om hvordan det internasjonale samfunn skal forholde seg til årets sommer-OL i Kina blir mer og mer påtrengende. I går ble en kjent kinesisk menneskerettighetsaktivist dømt til tre og et halvt års fengsel for å ha drevet såkalt undergravende virksomhet. For to uker siden ble en annen ledende kritiker av regimet i Beijing dømt til fem års fengsel for det samme. I en fersk rapport hevder Amnesty International at menneskerettighetene i Kina er verre enn på lenge på grunn av OL. Organisasjonen oppfordrer omverdenen til å skjerpe tonen overfor Kinas øverste myndigheter og kritiserer Den internasjonale olympiske komité for ikke legge tilstrekkelig press på makthaverne i Beijing

Meldingene om de nye arrestasjonene kommer kort tid etter at verden har vært vitne til Kinas nådeløse behandling av urolighetene i Tibet der stridsvogner ble satt inn mot demonstrantene, mange av dem buddhistiske munker. Det er blitt sagt at Kina der viste sitt sanne ansikt. På den annen side mener mange Kina-eksperter at Kina tross alt er på vei mot en form for demokrati, bl.a. som følge av liberaliseringen av økonomien. Men landet er en ettpartistat uten frie valg. Politisk opposisjon er ikke tillatt og ytringsfriheten, pressefriheten, organisasjons- og religionsfriheten er sterkt begrenset.

Reaksjonene i den såkalte frie verden både på voldsbruken i Tibet og de siste arrestasjonene har vært sterke. Ulike former for boikott drøftes nå i flere vestlige regjeringer. Her hjemme uttrykker utenriksminister Jonas Gahr Støre uro og bekymring og gjentar at Norge skal bruke OL til å legge press på de kinesiske myndighetene. Nå snakker flere politikere fra opposisjonen, og også kulturminister Trond Giske, om at Norge kanskje bør vurdere å boikotte åpningsseremonien. Det kan være et effektivt bidrag til det som er viktigst i månedene framover, å opprettholde presset mot Kina.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media